Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vitamin D vs Covid-19

21. 09. 2020
15
17
881
Autor
Movsar

V Medical Science Review, vlivném magazínu Berkeleyovy univerzity, publikoval tříčlený tým badatelů článek o potenciálu vitamínu D být prevencí covidu-19, účinností srovnatelnou s vakcínou. Problém je, že terapeuticky významné dávky lze získat jen intenzivním pobytem na poledním slunci.

Na Berkeley se dozvěděli, snad jim to za drobnou úplatu napsal e-mailem tichý muž, že kdesi ve Východní Evropě, v Praze v Podolí na břehu Vltavy žije podivuhodná sekta lidí - seniorů, kteří celé léto nedělají nic jiného, než že se opalují.

Berkeley do Zlatých lázní vyslala tříčlennou delegaci profesorů - autorů článku. Ubytovali se v nejlepším hotelu, poobědvali U Švejka a vybaveni plážovými taškami a laptopy vyrazili tramvají číslo 2 do terénu. Jste na místě, informovala GPS.

A skutečně, na trávníku polehávali - posedávali lidé docela černí. Mezi nimi tu a tam ležely macatice, z jejichž toliko bronzové pleti podávala se buďva časová tíseň anebo snížený zápal pro slunění.

"Ti lidé jsou úplně černí! Ačkoli tady žádní afroameričané dosud nežijí," konstatovala fascinovaně profesorka Senta Thiago. "Black lives matter," podotkl v zvláštní akademické narážce profesor Ralph Koestler a napil se žluté limonády, jakou ještě v životě nepil. Profesor Phillip Deutsch jen snivě zíral k ležícím macaticím.

Po nezbytném pozorování a zapisování dat oslovili nejčernější ze stařen, černou a uschlou na troud, která si zrovna šla pro další kelímkové pivo. Překladač robotickým hlasem vysoukal: "Jsme tým věd-ců. Pro zá-chra-nu lid-stva vás žá-dá-me o po-skyt-nu-tí mo-či, z níž bu-de i-zo-lo-ván vi-ta-mín D v nej-čis-tší po-do-bě. Pro-sím, moč-te do té-to la-hvi-čky." Profesor Ralph s širokým kalifornským úsměvem ženě podával lahvičku.

"Úchyláci! Chtějí mý chcanky," volala už zdálky k ženským na spojených dekách plážových. Ty kroutily hlavami a jedna si i odflusla. A pak se smály a s opovržením hleděly k trojici badatelů, a jedna se smála tak, až se jí, aniž si toho všimla, uvolnila horní řada umělého chrupu a zůstala jí zpola viset mezi rty. 

"Úžasné... Divoši..." konstatovala fascinovaně profesorka Senta Thiago, která v mládí zvažovala studium etnologie. Profesor Deutsch jen snivě hleděl k ležícím macaticím.


17 názorů

Lakrov
26. 10. 2020
Dát tip

Úvodní zmínka o nechvalném fenomenu posledních týdnů (měsíců) probouzí alergii (na tohle slovo), která se ve mně v posledních týdnech usadila, takže k dalšímu čtení přistupuji s nedůvěrou, z níž už mě až do konce čtení nic nevyvede. Omlouvám se za tohle "odsouzení" a přeju lepší čtenáře.


Kytiii
26. 10. 2020
Dát tip Movsar, Gora

"Úchyláci! Chtějí mý chcanky," volala už zdálky k ženským na spojených dekách plážových. - je topka... Pobavilo, uvolnilo... co víc si přát?


bixley
22. 10. 2020
Dát tip

Zajímavá nadsázka.


Movsar
16. 10. 2020
Dát tip Gora

Diky pratele za cteni a zpravy.

Ano, Luzz, ma to byt - stejne jako vsechno - zapomenuto, nema to nesmrtelne ambice. 


Luzz
15. 10. 2020
Dát tip

pořád nevím. připadne mi to jako příspěvek na facebooku nebo tak něco. (ale možná, že to tak bylo myšleno - přečíst - jakože se pobavit - a zapomenout)


To je super! Vědecká výprava :)))


vesuvanka
03. 10. 2020
Dát tip

Pobavilo mě :-))) TIP


bixley
03. 10. 2020
Dát tip

Vitamínu D a výzkumu zdar! Vtipné.


Gora
30. 09. 2020
Dát tip

Dík!!

PM avi


Movsar
29. 09. 2020
Dát tip

Urcite dekuju!


Gora
29. 09. 2020
Dát tip

Mohla bych nominovat do PM?


Movsar
22. 09. 2020
Dát tip Aru, Gora

Dekuju vam pratele. Bylo to dilo okamziku, jsem rad, ze jste se pobavili, ponevadz v teto dobe to potrebujeme vsichni.


lastgasp
22. 09. 2020
Dát tip Gora

To je skvěle napsáná sarkastická burleska. Bezva čtení pouze pro zdravé. S dovolením dávám si do svého vtipníku. Díky.


Aru
21. 09. 2020
Dát tip Gora

afroameričané žijí na americkém kontinentě, kdežto afroevropané žijí na evropském :D


Gora
21. 09. 2020
Dát tip Aru

Skvělá parodie...


Danny
21. 09. 2020
Dát tip

:)))) tip


malebný obrázek...:o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru