Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Meditátor

21. 09. 2020
13
12
752
Autor
Danny

Mojmír se posadil na židli. Zkusí to trošku jinak. Předtím zkusil soustředění na duchovní srdce, pak pozorování pocitů po těle - nyní átmavičáru, čili pozorovat přímo svého vnitřního pozorovatele. Myšlení se mu kroutilo jako Möbiova páska - teď! Teď málem "něco" zahlédl, ale zase se mu to ztratilo, zase mu to odplynulo do všednosti. Povzdechl si. Hledal Odpověď už tak dlouho... věděl, že by to neměl dělat křečovitě a že by jeho rozpoložení a hodnocení meditace nemělo záviset na pocitech, zda "někam" daleko došel či ne - ale to byla možná jen prázdná slova.
Usrkl z hrníčku čaje. Třeba by to chtělo nějaký nový postup. Vzpomněl si, jak si včera ukládal tři nové postupy meditace z Internetu do svého počítače. Usmál se a zmáčkl na PC tlačítko.
Nestalo se nic. Pokrčil rameny. Zjistil, že ani monitor nesvítí... zkusil zapnout lampu a bylo to jasné: výpadek elektřiny.
Možná jsou to jenom jističe. Poté, co bezvýsledně zkusil štěstí u jističe v bytě a na patře, si uvědomil, že je ještě jeden jistič pro celý dům, v nejnižším poschodí. Povzdychl si: těšil se na ty meditační postupy a teď tohle. Zamířil ke schodišti.
V přízemí se ve tmě málem srazil s Elenou, která bydlela o patro níž.
"Promiňte, neviděl jsem vás. Nejede elektřina a já zrovna něco potřebuji ze svého počítače."
"Mně se zase vypnula televize s rozkoukaným seriálem," odvětila Elena, "ale nevím, proč mi vykáš, Mojmíre, vždyť se známe ještě z dětství."
"Ano, to je pravda," zapátral v paměti Mojmír, "už si rané dětství nepamatuju, ale rodiče mi říkali, že sis tehdy vždycky chtěla se mnou hrát."
Mojmír nahmatal jistič. Světla v domě se rozsvítila a Mojmír konečně uviděl Eleninu sympatickou tvář, která se na něj culila: "Ano, to je pravda, Mojmíre."
Vtom ho něco napadlo: "A chtěla... chtěla by sis se mnou hrát i teď?"
Uprostřed polibku, který vzápětí následoval, ho ještě napadlo: "Meditace nemeditace: a co takhle mít úplně normálně někoho rád?"


12 názorů

Marcela.K.
06. 04. 2021
Dát tip

Jo, dvojka je "lehčí", ale tohle taky není marný ;-)  takový víc úsměvný.


Lakrov
26. 10. 2020
Dát tip

Začíná to jako "pěknej blázinec", ale ke konci se z toho stává takový milý lidský příběh, zapadající do současnosti, poznamenané epidemickým izolováním se některých jedinců... Tip.


Kytiii
26. 10. 2020
Dát tip

Nápad to není špatný, ale pro mě provedení není uvěřitelné. Kdybych po letech potkala kluka, který se mi v dětství líbil, tak bych ho zcela jistě hned po třech pronesených replikách nelíbala...


Luzz
15. 10. 2020
Dát tip

zase je to takovej delší vtípek, případně osnova. otázka "chtěla by sis se mnou hrát i teď" působí trochu nechutně... a poslední věta to zabíjí úplně... přitom ze samotné postavy toho týpka, co medituje tak, že si ty správné postupy hledá na internetu, by se dalo něco vytěžit.


bixley
04. 10. 2020
Dát tip

Dobrý nápad. :-)


Danny
29. 09. 2020
Dát tip

Ahoj, rád bych toto dílo nominoval na PM za září 2020, díky.


Filosofka
22. 09. 2020
Dát tip

To je krásný prozření :-))


lastgasp
22. 09. 2020
Dát tip

Nápaditě uvedenéné probuzení mysli. Trefně se vyjádřila Ivi. Bezva.


jj...budiž světlo...*/**********


zvedavec
21. 09. 2020
Dát tip

:) potešilo


prozření...:o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru