Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Píseň o Adamově vině

22. 09. 2020
12
13
530
Autor
Movsar

Do parku kultury a oddechu na Letné se zatoulal pištec. Sedl si pod uschlou jablůňku a spustil smutný tón. A tak smutný byl, až děvčince z nedalekých gymnázií, jimž výuka přišla dlouhá, plakaly a synci se přemáhali, zhášeli citronové cigarety a žmoulali čepice. A z blízké vaječné kliniky vycházely sestřičky a nyvě hleděly k mládenci a primář Pištín, slyše tklivou hudbu otevřeným oknem, bral varlata polovičáků do dlaní o poznání něžněji.

A pištec hrál a hrál s tváří nakloněnou k zemi, jako by se cítil provinile a prosil o odpuštění. Snad své viny hraje, řekl děd vnukovi a přísně pokýval hlavou.

To je ten Adam! zvolal pak kdosi. A skutečně - pod slaměným mikádem kadeří ukrýval tvář ministr Adam.

Tys tomu dal ty kokote, přerušil bukolickou atmosféru muž s pivěnou kuráží. Byls slaboch, vstoupila do věci tetovaná žena s kočárkem. Kvůli tobě je to tu zas, navazoval pivěný muž. Konečně to bude řídit chlap, ty sračko, zasupělo z publika, které se rozrostlo v dav.

Následně byl ve shodě s právem ulice popliván a korunován trním, jež mezitím ctihodní občané nasbírali. A chtěli ho hnát ulicemi Letné, ale on jen ospale opakoval: Babiši, Babiši, proč jsi mě opustil...

Nakonec z udání jakési dobré duše, která nešťastníka měla za slušného člověka, dorazila na místo hlídka strážníků a upozornila dav, že již brzy začne platit zákaz srocování a bude lepší, když se rozejdou. Tak také učinili.


13 názorů

Umbratica
25. 09. 2020
Dát tip Gora

Já se napopjuji z knihovny a tady jsem při Adamově odchodu na něj slyšela jen chválu. Lidi ho měli rádi. Pokyvovali hlavou a říkali: dyť von to měl chudák těžký.   Tip.


Movsar
24. 09. 2020
Dát tip

Díky Salvatore a Sveřepe, humor, a snad tam aspoň stopové množství bylo, teď potřebujeme. 


sveřep
23. 09. 2020
Dát tip

Zasmála jsem se 


Movsar
22. 09. 2020
Dát tip

Nesmis brat veci tak vazne, Zboro. Neni v tom nic politickeho. 

Ostatnim diky za cteni a zpravy. 

Problem Majaksi je na mem vysilaci: nepodarilo se mi uverejnit jine dvy tecty, v nichz se postdva Pistina objevuje. Alize nevysla... ale doplnim je brzy doufam. 


Zbora
22. 09. 2020
Dát tip

Trapný


aleš-novák
22. 09. 2020
Dát tip Movsar, Alegna

Obzvláště vyvedené podobenství...


Gora
22. 09. 2020
Dát tip Movsar, blacksabbath

Prý mu kdosi nabídnul uspořádat turné, když odstoupí, teď jsem to četla:-)

Skvělá aktualitka a dobré komentáře!


lastgasp
22. 09. 2020
Dát tip Gora, Movsar, Alegna, blacksabbath

Hlídka strážníků pohrozila bílými rouškami a uzavírací hodinou. Pištec dal dal pištidlo do futrálu a odstoupil. Bezva rozchod.


Danny
22. 09. 2020
Dát tip Movsar, blacksabbath

když jsem viděl název díla v seznamu, myslel jsem, že to bude o tom biblickém Adamovi (ten je tam jako další rovina ovšem taky zapracován, viz narážka na jabloň)


blacksabbath
22. 09. 2020
Dát tip Movsar, Gora

pištec Adam měl špatnou píšťalu....půjčit si měl od Dykova Krysaře...a ten dav....odvést z Letné na Babišov......*/**************


Alegna
22. 09. 2020
Dát tip Movsar, Gora

No fikce to není***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru