Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NĚKDY STAČÍ JEN MÁLO K RADOSTI

24. 09. 2020
21
47
936
Autor
vesuvanka

Dílo tu už kdysi bylo, ale teď jsem je jen trochu upravila a doplnila obrázky.

NĚKDY STAČÍ JEN MÁLO K RADOSTI

Při svém pobytu v lázních v Teplicích  jsem se vždy těšila na odpolední volno, kdy jsem chodila na procházky a podnikala výlety do okolí za poznáním přírodních krás severočeské krajiny. Často moje cesta vedla na znělcový Doubravský vrch, odkud,  byl krásný výhled na České středohoří i na Krušné hory, pokud jsem měla štěstí, že se mi krajina neschovala v mlze, což se, vzhledem k tomu, že byl listopad, stávalo často. Proto jsem na mapě hledala i  jiné cíle  a jednoho dne  zlákalo mě úpatí Krušných hor.
 

Žádný problém. Autobusem jsem se svezla do Dubí, odkud jsem mohla pokračovat pěšky po žluté značce, vystoupat na Židovský vrch a odtud zpět do Dubí po modré značce - udělat si malé podkrušnohorské kolečko. Počasí bylo lákavé. Byl to jeden z krásných podzimních dnů, kdy sluneční paprsky rozehrály symfonii teplých barev podzimu. Oblast kolem Teplic jimi doslova hýřila. Jsou tu většinou listnaté lesy. V autobusu jsem se otáčela za kučeravými tmavě rezavými středohorskými kopečky, kde se zvláště vyjímala jejich královna Milešovka.

Míjíme nádherný, exoticky působící kostel Santa Maria, který byl postavený v letech 1898 - 1906 z iniciativy hraběte Clary-Aldringena a místních obyvatel. Projekt vypracoval italský architekt P. Bigaglio, inspirací byl kostel Santa Maria dell Orto v Benátkách. Na stavbu byl použit italský bílý  a červenavý mramor.

A už je tu konečná a já se vydávám na svoji "objevitelskou cestu" po žluté, která mírně stoupá a zavádí mě do bukového lesa. Podél cesty vpravo bublá potůček. Tady začínají hory s názvem Krušné. Zatím se krušné vůbec nezdají. Naopak. Slunce se slabě opírá do korun buků s šedostříbřitými kmeny a větvemi a listí v barvách mědi dodává jas. Kam se paprsky nedostanou, tam je temněji, což dodává lesu větší hloubku. Je bezvětří a listí jen zvolna a neslyšně padá k zemi, kde vytváří červenavý koberec, z něhož vykukují spletité kořeny stromů a místy šedavé kameny.  Nebude dlouho trvat, kdy první mrazík promění obraz lesa. Z hustého koberce se budou tyčit stromy s bezlistými  větvemi  perfektně graficky vyvedenými. Obloha zešedne a objeví se první vločky sněhu....

 

Klid lesa prořízne ostrý křik sojky, která hlásá všem jeho obyvatelům příchod vetřelce. Přelétne z jednoho stromu na druhý a pak letí někam dál a cestou ještě zakřičí. Přes cestu přeběhne srnka v zimním šatu. Stoupání začíná být strmější, ale to mi vůbec nevadí. Nepotkávám tu jediného člověka, kdo by se hrabal do takového kopce, no já jsem ve svém živlu. Vnímám barvy, zvuky a neopakovatelnou vůni podzimního lesa. Klid lesa, k němuž patří i zimní nesmělé a smutné  trylky sýkorek, jež se ojediněle ozývají.

Pak přichází nejpříkřejší úsek cesty, který mě zavede k místu, kde se podle mapy mají křižovat značky. Teď bych měla pokračovat po modré vpravo a okruhem se vrátit do Dubí.

Ale ouha! Křižovatka tu je, ale rozcestník nikoliv. Namísto modré značky žlutou křižuje  zelená, která na mapě není. Pohled do mapy mě ujišťuje, že žlutou má křižovat modrá.  Co to má znamenat? Že by změnili trasu a modrou zrušili a nebo jen přemalovali modrou na zelenou, ale proč?  Není tu jediný člověk, který by mi poradil. Co teď? Vždyť se musím včas vrátit do lázní, abych stihla večeři - jako pacient na "křížek", tedy na nemocenskou, musím dodržovat lázeňský řád, k němuž patří i včasný návrat z odpolední vycházky . Měla bych vzít zpátečku po žluté do Dubí, ale cesta by byla delší než kdybych šla naplánovaným okruhem. Znovu si nevěřícně prohlížím mapu a všimnu si roku jejího vydání  - 1961, je tedy 35 let stará. A možná, že právě to mě zláká vydat se po zelené, vždyť vede stejným směrem jako modrá na mapě. Ale co když někde po sto metrech  změní směr? Brzy se začne šeřit.  Není moc času na rozhodování a já, i když se strachem, zvolím cestu dobrodružství - vydávám se po zelené.

 

Původní modře značená cesta by mě dovedla asi po půldruhém kilometru k hájovně, Co udělá zeleně značená? Trochu klesá, ale zatím udržuje západní směr, který potřebuji. Sluníčko už je hodně nízko a já pozoruji, jak měděné odstíny buků tmavnou. Ještě naposledy se ozve sýkorka a pak se v lese rozhostí  ticho, přerušované  jen mými  kroky po kamenité cestě a šustícími suchými listy.  Dívám se pozorně pod nohy, abych nezakopla. A po chvíli to uvidím, leží to na cestě, hnědé, zakulacené a  trochu větší, je  to ovčí trus. Zajásám, hájovna je někde  nablízku. A také byla. Teď mi bylo jasné, že nová zelená značka mě dovede do Dubí.

Po západu slunce se hodně ochladilo. V údolí již byla mlha. Z lesa jsem vyšla za soumraku, stanice autobusu byla blízko. Stála jsem tu se studenými tlapkami, ale s hřejivým pocitem, že výlet se nakonec vydařil.

 

47 názorů

vesuvanka
30. 06. 2021
Dát tip

Jarmilo, moc mě těší, že ses k dílu znovu vrátila, děkuji za milá slova :-)))


Jamardi
30. 06. 2021
Dát tip

Znovu jsem si přečetla tyto pěkné i napínavé zážitky z výletu. Hezké obrázky.


vesuvanka
13. 12. 2020
Dát tip

Mílo, díky za přečtení povídky a za Tip :-)))


vesuvanka
05. 12. 2020
Dát tip

Helen, děkuji za přečtení a milou odezvu :-))). 


Jsi odvážná, Vesuvanko! :-))

Moc pěkné :-)


vesuvanka
16. 10. 2020
Dát tip

fialko, děkuji za přečtení, a mám radost, že se Ti vyprávění líbilo. Díky i za Tip :-)))


fialka...
15. 10. 2020
Dát tip

Krásné obrázky a napínavé vyprávění mne moc potěšilo :-)


vesuvanka
01. 10. 2020
Dát tip

Jarmilo, děkuji za přečtení a milou odezvu :-))). 


Jamardi
30. 09. 2020
Dát tip

Ještě že to dobře dopadlo. Já jsem byla kdysi na takovém kurzu v Krkonoších a vedoucí nám dal číslo na chatu a abychom zavolali, kdybychom se ztratili, že pro nás přijede autem. Někdo říkal, že by se mělo otestovat, jestli to udělá, ale nikdo to nezkusil :)))

Prošla jsem se s tebou a podívala se na pěkné obrázky.


vesuvanka
28. 09. 2020
Dát tip

Břízo, díky.  Měla jsem špatnou, tedy starou mapu z roku 1961 (výlet jsem podnikla v roce 1996), na níž byla modrá značka, která byla později přemalovaná na zelenou, což jsem nevěděla a novější mapu jsem neměla. Proto to velké překvapení na křižovatce, navíc jsem cestou nikoho nepotkala, abych se mohla zeptat. Předtím mě nikdy nenapadlo, že barvy značek mohou značkaři měnit. 


Bříza
27. 09. 2020
Dát tip

:) že sis na procházce z lázeňského ústavu zřejmě popletla modrou se zelenou . . . nebo s měla špatnou mapu?


vesuvanka
27. 09. 2020
Dát tip

Břízo, díky za přečtení, ale Tvému komentáři nerozumím.


Bříza
27. 09. 2020
Dát tip

Při pravidelné dopolední vizitě pak lékař konstatoval barvoslepost . . . ;)


vesuvanka
26. 09. 2020
Dát tip

Luboši, děkuji za zastavení a milá slova. Kdybych přišla s křížkem po funuse, měla bych asi po další léčbě.  


Kočkodan
26. 09. 2020
Dát tip

Jani, je dobře, že ses jako křížková nevrátila do lázní s křížkem po funuse.


vesuvanka
25. 09. 2020
Dát tip sveřep

Johano, děkuji za zájem, dílo s obrázky se Ti zobrazí na tomto odkazu:

http://www.seniortip.cz/?module=article&id_article=6033


vesuvanka
25. 09. 2020
Dát tip

Milane, děkuji za zastavení a milou odezvu k procházce i obrázkům :-)))


sveřep
25. 09. 2020
Dát tip

Obrázky se mi nezobrazují...


MilanH
25. 09. 2020
Dát tip

Obrázky nádherné !!!


MilanH
25. 09. 2020
Dát tip

Krásná procházka :-)


vesuvanka
25. 09. 2020
Dát tip

Růženko, mám radost, že se Ti líbilo, děkuji za přečtení a milá slova :-)))


RUZIGEL
25. 09. 2020
Dát tip

To je nádhera!R


vesuvanka
25. 09. 2020
Dát tip

Marti, děkuji za zastavení, milá slova i Tip :-)))


Markel
24. 09. 2020
Dát tip

Janičko, moc krásné, obrázky i povídání. Krušné hory jsou tajuplné a zvláštně voní *


vesuvanka
24. 09. 2020
Dát tip

Nicolasi, tak to mě moc těší, děkuji :-)))


Čudla
24. 09. 2020
Dát tip vesuvanka

Rád chodím na Tvou stránku. /*


vesuvanka
24. 09. 2020
Dát tip

Nicolasi, děkuji za přečtení a Tip :-)))


vesuvanka
24. 09. 2020
Dát tip

Jardo a Ivi,

děkuji za zastavení, milá slova a Tip :-)))


Já se to těchto míst asi nikdy nepodívám a tak děkuji moc za zážitky a obrázky z tvé cesty.....*/***************


Oldjerry
24. 09. 2020
Dát tip

Malovat štětcem i slovem, kam se mi to vytratilo? tak si aspoň tipnu radostí, že ještě je co číst...


vesuvanka
24. 09. 2020
Dát tip

Romane, děkuji za nahlédnutí a milou odezvu k obrázkům. Moc mě těší, že se Ti líbí :-)))


vesuvanka
24. 09. 2020
Dát tip

Peter, není zač :-)))


Jana, vďaka aj za odkaz.


vesuvanka
24. 09. 2020
Dát tip

Irenko, Maruško, Jardo, Alice, Renato, Aru, Peter Romane a Liduško, 

potěšili jste mě svým zastavením, milými slovy i Tipy, děkuji :-))). Nevím, čím je způsobeno, že se někomu nezobrazují obrázky (jsou dost velké), a tak přidávám přímý odkaz na dílo s obrázky, uveřejněné na Seniortipu, které jsem překopírovala na Písmáka:

http://www.seniortip.cz/?module=article&id_article=6033

 


Alegna
24. 09. 2020
Dát tip vesuvanka

Krásně jsi nás povodila krajem slovem i obrázky  a ještě i trochu napětí jsme si s tebou užili a vše dobře dopadlo :))***


Gora
24. 09. 2020
Dát tip

Já také ne...


Bohužiaľ, ja obrázky nevidím.


Aru
24. 09. 2020
Dát tip Karpatský knihomoľ

děda vždycky říkal, že se někam dojde, sice pak výlet natáhl o hodiny, ale došli jsme :D


bixley
24. 09. 2020
Dát tip Aru, vesuvanka

S turistickými značkami je někdy potíž. Z vlastní zkušenosti vím, že někdy na křižovatce není značka žádná, ačkoli podle mapy tam má být, někde jsou zas pro jistotu dvě za sebou. Určité dobrodružství je to vždycky. Jsmem ráda, že to Tvoje dobře dopadlo a že sis užila krásný podzimní výlet.


Umbratica
24. 09. 2020
Dát tip Aru

Díky za obrazového průvodce krajinami, kam se nikdy nepodívám. Díky tvým slovům a malbám si je ale dokážu velmi dobře představit.


revírník
24. 09. 2020
Dát tip vesuvanka

Jen trocha napětí a nejistoty, ale převážně radostná procházka podzimní přírodou. Šel jsem s tebou.


vesuvanka
24. 09. 2020
Dát tip

Irenko, přesně tak. Právě ten ovčí trus mě zbavil pochybností o cestě a utvrdil, že jdu správně. Děkuji za přečtení a milou odezvu :-)))


Evženie Brambůrková
24. 09. 2020
Dát tip vesuvanka

To musel být krásný výlet. Někdy stačí věřit slunci a držet směr. :-)))


Gora
24. 09. 2020
Dát tip Aru, vesuvanka

Jani, kolik radosti, jak nasvědčuje název, dokáže vyvolat hromádka ovčího trusu :-)), když je objevena v pravý čas!


vesuvanka
24. 09. 2020
Dát tip

Milane, děkuji za přečtení a Tip :-)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru