Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Choroby a statistika

26. 09. 2020
7
20
568
Autor
bixley

V posledních měsících většina českých serverů udává statistiku týkající se covidu: nové počty nakažených, počty nemocných, počty hospitalizovaných i počty lidí, kteří nemoci podlehli. Nedávno se objevil článek upozorňující na to, že lidé mají tendenci informaci o obětech bagatelizovat, tvrdí, že jde o starší a nějak oslabené občany. Přitom jsou to lidé, kteří mají konkrétní jména a své rodiny, které je postrádají. To je samozřejmě pravda. Ale netřeba zapomínat ani na oběti dalších nemocí.

Covid je infekční onemocnění a tato statistika pomáhá určovat, jak se nemoc v populaci šíří. Některé choroby, které infekční nejsou, by si ovšem takovou statistiku rovněž zasloužily. Pokud bychom takto sledovali třeba rakovinu nebo cukrovku, byly by počty lidí, u kterých byly zjištěny, počty hospitalizovaných i počty zemřelých nepochybně mnohonásobně vyšší. A tyto oběti také mají svá konkrétní jména. Uvedené choroby se ovšem nešíří infekční cestou. Vznikají v důsledku nezdravého životního stylu a přispívá k nim i dědičnost. Kdybychom však měli před sebou čísla, kolik lidí v daný den onemocnělo například rakovinou, kolik s vážnými problémy skončilo v nemocnici a kolik lidí této nemoci podlehlo, možná by nás to přimělo zamyslet se nad tím, jak žijeme a třeba s tím i něco udělat.


20 názorů

bixley
26. 09. 2020
Dát tip

Máš pravdu, testů se dělá násobně víc, ale bohužel je taky vyšší procento pozitivně testovaných než na jaře.


Lenik999
26. 09. 2020
Dát tip

Podle mého toto je úvaha, ne fejeton. Takže to je technická. Jinak myslím, že si ta čísla beztak cucají z prstu. :-D Jak tu píše Goera, měl by být uveden počet testů a pak bychom se divili, jak málo testovaných bylo na jaře oproti šílenému počtu testů nyní. A hned by bylo po panice. Toť můj názor.


bixley
26. 09. 2020
Dát tip

Správná poznámka, Evži.


Kdyby pravdivě zveřejnili, kolik zbytečně zemřelo, nebo jsou vážně zdravotně postiženi proto, že nebyli ošetřeni, nebo operováni, to by bylo velmi zajímavé číslo. A nad tím by se měli ti, kteří vydávají zákazy, zamyslet.


bixley
26. 09. 2020
Dát tip

:-)


lastgasp
26. 09. 2020
Dát tip

Adama již tato úvaha zajímat nemusí.


bixley
26. 09. 2020
Dát tip

:-))


Alegna
26. 09. 2020
Dát tip

Text k zamyšlení ....a pobavili jste mě s Kočkodanem......někdy je negativní pozitivní :)*


bixley
26. 09. 2020
Dát tip

Jiné nemoci se takto netestují, ale údaje, kolik lidí jakou nemocí za určité období onemocní, jsou známy (na základě rozboru krve a dalších vyšetření, tyto údaje zdravotnická zařízení evidují). Každopádně je o tom přehled. Ale kdyby se takhle obecně zveřejnilo, že za dnešek bylo odhaleno třeba 10 000 případů rakoviny, mohlo by to být odstrašující.


bixley
26. 09. 2020
Dát tip

Díky za tip, aleši.


bixley
26. 09. 2020
Dát tip blacksabbath, Alegna

Kočkodane, tak to je pozitivní, když je to negativní! Díky.


Kočkodan
26. 09. 2020
Dát tip blacksabbath, Gora, Alegna

Já měl cestu z rodné vlasti tentokrát napínavější než jindy, jelikož jsem se vracel z Prahy, respektive středních Čech. Hned na nádraží v Mnichově jsem minulou neděli naklusal na test, který dopadl negativně, tím pádem pro mě pozitivně.


no co napsat do komentu, když máš ve všem pravdu...


bixley
26. 09. 2020
Dát tip

Díky za tip, Blackie.


bixley
26. 09. 2020
Dát tip

Jardo, to samozřejmě nepopírám, je třeba se chránit. Díky.


revírník
26. 09. 2020
Dát tip

Všechno tady řečené si uvědomuju a uznávám, ale přesto se této čínské nákaze raději snažím vyhýbat.


bixley
26. 09. 2020
Dát tip

Karle, máš pravdu, nevím sice jestli je to móda, ale kvůli aktuální hrozbě netřeba zapomínat i na jiné.

Ireno, na našem zdraví se mimo jiné podílí i stav životního prostředí a další věci, musíme zkrátka brát v potaz i další hrozby, ne jen tu právě aktuální.


Gora
26. 09. 2020
Dát tip blacksabbath

Renato, ty statistiky ohledně Covidu mě rozčilují od začátku... mám za to, že pokud už je chtějí zveřejnit, první číslo by měl být počet testů, které se dělaly ten který den, a pak teprve počet nakažených.

Nadhodila jsi velmi široké téma, se snahou o zdravý způsob života musím souhlasit, ale nejen on se na našem zdraví podílí...


K3
26. 09. 2020
Dát tip

Zcela souhlasím. Covid je móda, ale jelikož zatím není lék, tak i hrozba.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru