Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dovolená

28. 09. 2020
2
11
293
Autor
Jaropeace

Joe Smith se probudil do posledního dne svého života. Zaklapl nemotorně budík a znaveně padl hlavou na polštář. „Včera jsem to asi trochu přehnal“, uvědomil si trpce.

Chvíli koketoval s myšlenkou, že si dnes vezme volno, ale vzápětí si uvědomil, že by mu den dovolené, kterou hodlal strávit s Ann a dětmi příští měsíc na Karibiku, zatraceně chyběl. Vždyť toho musí za tři týdny tolik stihnout…

Joe Smith si toho v životě ještě příliš neužil. Musel tvrdě dřít, aby se vyhrabal z chudých poměrů, které mu osud nadělil do začátku. Ještě nikdy neměl tři týdny volna. Ještě nikdy nebyl na Karibiku. Ještě nikdy nebyl tak blízko ke splnění svého dávného snu.

Zařadil se do jízdního pruhu a pomalu vyjel. Na křižovatce bylo tou dobou už plno vozů.

Naskočila zelená a on vyrazil. Řidiči po stranách poslušně brzdili a zastavovali na červenou.

Jen jeden to neudělal.

 

/ Brno 4.3.1998 /


11 názorů

Jaropeace
08. 10. 2020
Dát tip

vesuvanka: v tomto případě mi hodně pomohlo, že jste nemotorista ( a taky, že čtete opravdu se zájmem a všímavě ). pohled takového člověka ta "povídka" potřebovala. fakt ještě jednou dík!!!!!. překvapilo mě to, jak ta miniatura taky mohla vyznít a raduji se z toho, jak jsme každý člověk jiný, jak různě dokážeme přemýšlet.


vesuvanka
08. 10. 2020
Dát tip

Jaropeace, děkuji za milou odezvu ke komentáři. "Vedlejší pruh" - jako nemotoristka jsem se špatně vyjádřila a měla jsem skutečně na mysli pravý pruh. 


Jaropeace
08. 10. 2020
Dát tip

Vesuvanka: děkuji za pochvalu. ano, nehodu způsobilo auto, které dojíždělo na křižovatku z vedlejší, resp. boční  silnice, které mělo, stejně jako ostatní auta v tomto směru jedoucí, zastavit na červenou, což jako jediné neučinilo. Možná Vás nějak zmátl  pojem " vedlejší pruh", což jsem ale v miniatuře nepoužil a což je něco jiného, než popisovaná  aktuální situace na křižovatce v inkriminovaném momentu. Na druhou stranu jste to perfektně vyhmátla s tím, že tam mám chybu ( potenciální nelogičnost ). musím upravit ze" zařadil se do pravého pruhu " na "zařadil se do jízdního pruhu". Velké uznání Vám za všímavost a už to "běžím" napravit. Četl jsem to tak tisíckrát a Vy to najdete hned po prvním přečtení. Velký respekt!!!!


vesuvanka
08. 10. 2020
Dát tip

Mně se Tvůj styl psaní líbí. TIP. Jenom  jsem zde bohužel nepochopila:

Naskočila zelená a on vyrazil. Řidiči po stranách poslušně brzdili a zastavovali na červenou. Jen jeden to neudělal.

On tedy jel správně na zelenou (červenou měli řidiči ve vedlejším pruhu a proto poslušně brzdili a zastavovali), takže proč zemřel? Tu nehodu musel způsobit někdo jiný...


Jaropeace
05. 10. 2020
Dát tip

Radovan : v Brně jsem tehdy jen kratce zil, jinak pochazim z Holešova ( kousek od Zlína ). Před tremi lety jsme s rodinou udelali rez a koupili krasny dum tady v Krnove. Jsme tu moc stastni.


budu věřit

jen technicky, pod staršími věcimi, které tu máš je apsáno Brno

pod novými Krnov

jsi brňák přestěhovaný na sever? ptá se brńák


Jaropeace
05. 10. 2020
Dát tip

Radovan Jan Voříšek : nebudete mi možná věřit, ale vzpomínám si, že to tehdy před těmi dvaadvaceti lety bylo opravdu napsáno s úmyslem, aby to vyznělo tak trochu " lacině".  Na efekt by se dalo taky říct. byl jsem si toho vědom už tehdy. ale i postižené dítě je dítě, tak jsem to sem šupnul taky. i proto, že text se líbí jedné z mých dcer. Děkuji za pochopení.


Tady je sebráno čtenáři překvapení, protože od začátku ví, že hrdina umře.

A diky tomu se stává laciným další vyprávění, jak to měl v životě těžký, jak si neužil, jaké má krásné plány a te´d konečně na to dojde.


Aha, ty si videl asi film, ja nie. Poznám len z knihy.


Jaropeace
01. 10. 2020
Dát tip

Karpatský knihomoľ: jo, akorát už by mi tam nezahrála Romy Schneider:-(.

Díky moc!!!


Karpatský knihomoľ
30. 09. 2020
Dát tip Jaropeace

Námet by kľudne vydal aj na novelu či román. Pripomenulo mi to Veci života od Paula Guimarda, len ten to viac rozpitval ale zato majstrovsky.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru