Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tajný fiktivní dopis od Boženy Němcové

28. 09. 2020
3
6
348
Autor
lapezka

 

Tajný milostný dopis

Můj nejdražší,

když se večer z okna podívám z dálky na hrad, vzpomenu si na tebe.

Na tvé modré oči, na tvůj důstojný černý klobouk co sis vypůjčil od synovce. Na sýr s tvarohem kterým si mě pohostil. Na to jak si najednou zmizel když se stmívalo a já tě dodnes podezírám, že sis někde za hradbami hradu užil nezávazného povyražení.

Hlavně si vybavuji moji prudkou žárlivost. Netušila jsem tenkrát jak moc toužíš po ženách, ale taky si pamatuji tvůj smutný melancholický pohled způsobený větším konzumem vína.

A nakonec na strávenou noc u tebe v altánku. Ani ses mě nedotknul a já tě chtěla tak moc, zároveň jsem se bála. Bylo to jen pár dní od našeho seznámení. Přesto si myslím,že ta svatojánská noc byla vyjímečná a my si otevřeli svoje duše krásným pozdním povídáním a tím pádem mohlo vzniknout naše krásné přátelství.

 

Navždy tvá Božena

 


6 názorů

Kamamura
10. 11. 2021
Dát tip

Božena s ženami nebude? Škoda, tak třeba příště...


Gora
10. 11. 2021
Dát tip

Mabi tu opravdu občas bývá...  a konzumaci bys, lapezko, mohla opravit...


jo.. a narozdíl od stromečku jsem si to s Boženou spojila, úplně jsem se vžila. Je to výstižné obsahově. jazykově nevím, jak by to napsala, to by ti asi řekla Mabi. Martina Bittnerová, odbornice na Božku. Bývala tu.


Mně se to líbí, a nepotřebuji vědět, o co šlo.

Jinak souhlas s Gorou ohledně gramatiky a konzum mi též vadil. Opravdu jde o konzumaci. Nesplést s kontumací :))


Gora
29. 09. 2020
Dát tip

Alen, v prvé řadě, jestli se odhodláš ještě na mini pracovat, bych trochu zmenšila písmo, tohle se nečte nejlépe... pak doplnit spoustu čárek v souvětích, např. před - jak, kterým, když, co má být čárka.

V odstavečku o žárlivosti mi není jasné, jak Božena dospěla k názoru, že ON touží po ženách, když se nic /mezi nimi/ nestalo - jen podle pohledů, když podle ní byly způsobeny "větším konzumem vína? /raději konzumací/"

Celé je to nejasné, oč vůbec šlo - o povídání si, lásku či přátelství?


stromeček
29. 09. 2020
Dát tip

miniatura, která jazykem odkazuje na doby minulé, ale pro mne visí ve vzduchoprázdnu.....nedokážu s ničím spojit, ani s Boženou Němcovou.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru