Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ten den

03. 10. 2020
2
14
361
Autor
Jaropeace

 

Léto toho roku bylo moc hezké, dokonce i tady v Norrlandu. Sjon tu bydlel celý svůj dlouhý život, takže měl z čeho porovnávat. Měl se narodit Švédem, a tak se i stalo. Měl prožít krásný dlouhý život, a tak se tak i stalo.

Vyšel si na verandu a poté opatrně po schůdkách do zahrady za domkem. Měl dnes v plánu natrhat pár šípků a udělat z nich marmeládu pro pravnoučata. Ženu už dávno neměl, ale co měl, bylo od pěti vnuků a vnuček devětadvacet pravnoučat. A všechna, opravdu všechna dnes měla přijet na jeho zítřejší oslavu narozenin. Těšil se jak malé děcko. Těšil se jak dvacet devět pravnoučat.

Přistoupil k prvnímu keři a dal se do práce. Nina, jedna z jeho vnuček, mu kdysi vyprávěla, že kdesi na kontinentu, snad v České republice, se děti bavívají tím, že si házejí navzájem zrnka šípku zezadu za krk až za triko. Brrrrrr.

Když byl koš plný, vrátil se do kuchyně a dal se do vaření. Jakmile byla marmeláda hotová, naplnil jí velkou skleněnou dózu a uzavřel víčkem. Duši mu zaplnil nepředstavitelný pocit klidu a štěstí.

Najednou zničehonic pocítil ostrou bolest v prsou. Spadl na zem.

Skleněné víčko od marmelády, kterou doposud držel v ruce, se nárazem odkutálelo někam pod postel.

Rozlitá marmeláda vypadala na dřevěné podlaze jako lidská krev.

 

/Krnov 28. 9. 2020/

 


14 názorů

Jaropeace
08. 10. 2020
Dát tip

vesuvanka: ano, 10 min, kamarádka zase měla napsat za tu dobu báseň se stejným tématem. Nechci se tedy moc chlubit, myslím si ale, že se nám to celkem povedlo oběma. Děkuji velmi.


vesuvanka
08. 10. 2020
Dát tip

Pěkně napsané. Na miniaturu se zadanými slovy  jsi měl jen 10 minut a ještě stopnutých - klobouk dolů! V takovém časovém omezení bych nedokázala napsat nic... TIP


díky, tobě taky


Jaropeace
05. 10. 2020
Dát tip

Radovan Jan Voříšek : dávám na Vaši radu a zastavuji ( to, se ). Přeji úspěšný a krásný zbytek října. J.


na 10 minut času pro napsání je to dobrý

Nicméně jako celek jde podle mě o rozvedenou černou kroniku. Chlapík zavařuje a u toho ho to skolí, spadne a rozbije červenou marmeládu. Teď to neber jako od cynika, ale - NO A CO? Jaký to má přesah? Dozvěděli jsme se o neznámém člověku, který asi umřel (nevíme jak to dopadlo) a umřel tak, jak miliarda už umřela, náhle.

Přimlovám se spolu s Gorou, která ví co píše, Zastav se. Vem co máš, koukni na kritiky, přibylo ti jich pár a:

- řekni si, co chceš sdělit, co se má čtenář dozvědět

- přečti si to a odpověz si, jestli se to, aniž by ti viděl do hlavy, dozví, jestli to pochopíí

- neboj se znova do už napsaného textu sáhnout, rozpárat ho, předrazit něco, co provede základní zarámování, dopsat něco, co to trochu dopoví, co by si mohl čtenář odnést

- pokud jde o povídky, nejde u nich jen o pocit, atmosféru (tu umíš udělat skvěle) ale i děj. Próza děj od někud někam přímo vyžaduje.


Jaropeace
04. 10. 2020
Dát tip

Gora: jen chci k této miniatuře na svou obranu uvést, že k jejímu napsání jsem měl 10 minut, přičemž jsem se zadání tématu (které bylo šípky a marmeláda) dozvěděl těsně před "spuštěním stopek". To může potvrdit Katariina, pokud toto bude číst a bude mít zájem reagovat.

 


Gora
04. 10. 2020
Dát tip

Čtení je základ... zkus si něco od nich přečíst, a hlavně nic nevzdávej, jak jsem ti psala, nápady bys měl... ale...


Jaropeace
04. 10. 2020
Dát tip

Gora: diky za tip ( na ty autory ), jen mám strach, že pokud mě opravdu osloví, tak to bude o důvod navíc, abych s tím seknul, protože proč dělat něco, co někdo už umí daleko líp, a taky pro obavu, abych je náhodou ( třeba jen podvědomě ) nevykrádal.


Gora
04. 10. 2020
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

No, ono to stejně z každého autora "vykoukne", to jeho já, o to nemám obavy... kdybys zkusil psát jako někdo, nenapíšeš to tak, protože jsi jako osobnost jiný...

Pořádně promyslet obsah, aby text měl nějakou hlavní myšlenku /zápletku/, vybrat ta správná slova, číst kvalitní autory může každý, a míra talentu, i když je hodně důležitá, není úplně to nejdůležitější. Nápady máš, ale dotáhnout je...

Pěkné miniatury /když chceš psát "fofrem", krátce, jasně, stručně/ tady píše nick trojort, Movsar, a mnoho jiných, v seznamu Kategorie - miniatury prozaické  - najdeš dost autorů... jen jako inspiraci, příklad, jak na to!


Jaropeace
04. 10. 2020
Dát tip

Gora: To bychom pak ale taky mohli psát nakonec všichni dost podobně, podobným stylem myslím, odlišujícím se max. různě danou mírou talentu, k jeho zpracování danému.


Gora
04. 10. 2020
Dát tip

Od toho je tady Písmák, abychom si vyměnili názory, a je na tobě, co si z toho vezmeš... takže jen piš... vypíšeš se.


Jaropeace
04. 10. 2020
Dát tip

Ještě tam mám přichystanou jednu na zítra, čímž vyčerpám svůj měsíční 5ks nárok a tím vlastně i svou celkovou dosavadní tvorbu, a už dám vám nemnoha, kdo jste mě tu ( zřejmě nešťastnou náhodou ) zaregistrovali, svatý klid. Děkuji za trpělivost.


Gora
04. 10. 2020
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Jaropeace, dobrou odezvu od minimálně tří zkušených autorů máš u dílka:

Modlitby

Být tebou, nechrlím další mini ve stejné kvalitě jako je ta na odkazu i tato, sednu si a pořádně prostuduji, co mi asi ti autoři chtěli říct, a pokusím se s těmi radami pracovat. Ty jsi nezměnil ani slovo a píšeš vlastně podobné další texty - budou mít ostatní autoři chuť k tomu něco podotýkat, když ta doporučení jiných, vážně míněná, ignoruješ?

 


Jaropeace
03. 10. 2020
Dát tip

Nemohl by mi někdo poslat kritiku k této mé miniatuře? Nemám vůbec žádnou odezvu:-(. Udělal (a) by jste mi  fakt velkou radost - a co je víc? I když bude kritika nemilosrdná, budu mít pocit, že ještě žiju - a co je víc? Děkuji velmi. Jaromír Štěpáník.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru