Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Námořníci

02. 10. 2020
2
8
567
Autor
Aru

Přemýšlel jsem jak jednotlivé básně řadit, ale jelikož nijak na sebe nenavazují a spojuje je jen úvodní báseň, samotný Ostrov legend, tak je zařadím jak jsem je psal. Časově by totiž tenhle text nedával smysl být na druhém místě.

Loď vlny a šílenství
do vesel dali jsme si cíl
hnáni představou ráje
na ostří seker
spících za pasem
 
Přišel podzim
a lesy se ze stromů svlékly
aby železné štěstí dali
ohni který sloužil
až nás strávil
 
Loď vlny a šílenství
shnilá vesla a šedý vous
v bouři hnáni do ledových bran
mlčením a provazem
...

8 názorů

Aru
09. 10. 2020
Dát tip Silene

jestli myslíš ten textík, který má v názvu milionkrát podzim, tak tam jsou jen ty pádla, spíš jsem zpozoroval že jsem použil víckrát bušení hlavy o něco.

druhá strofa je o prostém vykácení lesa a spálení dřeva v peci na tavení železa, proto sekery před tím čekajících na kořist. doslova je to myšleno že lesy daly, asi tam má být y, ta věta je i na mě komplikovaná

strávil, jakože úplně. konec, to jsou jenom šílení starci co chtějí utéct domů, ale jsou unášeni "někam," zpola na lodi oběšenců.

dlouho jsem přemýšlel jestli to sem mám vůbec vložit, jenže Ostrov Legend prostě už není, protože skončil špatně. spokojenej s tím nejsem, a to je to různě překopávaný, původně se jim ani nepovedlo utéct z ostrova.

tečky na konci znázorňují nedokončenost a mojí nespokojenost s textem :D


Silene
08. 10. 2020
Dát tip

Ne, tak ne, prostě jen spojitost pádel a seker.

Mimochodem, láká mě číst si "až nás trávil", zkus.


Silene
08. 10. 2020
Dát tip Aru

Něco na ní je, a právě i tou opakovačkou. Na ostří seker už jsi někde použil, viď? Jestli ne náhodou v té mé oblíbené nebo její druhé sestře... měla sestru?

Né že by to vadilo, to zpytuji svou paměť.

Poslyš, Aru, a "dali" oni námořníci, anebo lesy/stromy? Nejde mi ani tak o shodu podmětu s přísudkem, spíš o následný význam onoho přechodu z oni do my. To mě zaujalo.


no vždyť....!!!!


Aru
03. 10. 2020
Dát tip

děkuju moc za reakci, je to hrozně překopanej text, pořád s ním nejsem úplně spokojenej. je to Zelený ostrov, všechny básničky z tohoto cyklu se odehrávají na stejném místě, i když v různých časech


vesuvanka
03. 10. 2020
Dát tip Aru

Pěkná báseň, podle mě ucelená, jednotlivé sloky navazují, i když děj se odehrává v různém čase - plavba na ostrov nebo pevninu, podzimní atmosféra místa  a návrat po dlouhé době (shnilá vesla a šedý vous). TIP


Aru
03. 10. 2020
Dát tip

ale ne, to je z toho cyklu Ostrova legend


šílenství, šedý vous, ostří seker.....to je pro mě?!

https://www.youtube.com/…1Jw


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru