Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Theina báseň - Mrakodrapy rostou ve městech

05. 10. 2020
4
16
772
Autor
Aru

Když Theia viděla tu patlaninu od Eindriho s tou jeho džemovou patálií, rozhodla že básníkem může být každý, a že taky něco napíše. Pořád se mě ptala, kdo je ten Písmák, proč tam vůbec chodí ty lidi, proč je to tak divně modrý a proč sem za ní rovnou nepřišel s básničkou už před tím, když Eindri neumí vůbec psát a všechny domácí úkoly dělala vždycky za něj. Bránil jsem Vás jako rozzuřenej hafík, ale bylo to marný, Theia prostě chtěla svojí básničku, tady ji máte.

Za elektrických nocí
rozbíjím si hlavu o zdi
když trhám barmanům
s rukama chlast
Sedávám
vedle ohyzdných
příšer
chtějí jen šoustat
vím to
Město je rozbité
a nikomu nevadí
prohánět se v cizí
káře
a někoho srazit
teď patří k módě
Proklínám
tuhle cyberpunkovou reálii

16 názorů

Aru
09. 10. 2020
Dát tip

jo, to je ono, díky za připomenutí. tak jsem znal obě verze, hlavně jsem to poslouchal z rádia, ale jak jsem psal ta dlouhodobou pameť ta je v dezolátním stavu :)


Umbratica
09. 10. 2020
Dát tip Aru

Mezi lidmi se traduje takováto verze : Arachné byla nadaná tkadlena tkala na svém stavu překrásné koberce. Ty její výtvory byly tak nádherné, že se Arachné chvástala, že umí tkát lépe než Athéna, ve volných chvílích, když zrovna nevedla nějakou válku, též tkadlena. Bohyně ji za její pýchu následně proměnila v pavouka.

Ve skutečné verzi to ale bylo trochu jinak. Arachné vyzvala Athénu k soutěži v tkaní koberců. Ta svolila. Arachné ale utkala koberec, na němž zobrazovala chyby bohů. Dovolila si zesměšnit celý Olymp. Následně Athéna zaklela Arachné v pavouka nikoli za její pýchu ale za tupý narcismus, který dělá z nadaného člověka primitivního soudce, který si dovoluje posuzovat a odsuzovat něco, na co jeho intelekt nestačí.


Aru
09. 10. 2020
Dát tip

aha, tak to mě nenapadlo.

takhle z hlavy se mi vybavuje, že šlo o pletení, nebo něco takovýho a že se tím Arachné chlubila že je nejlepší, snad byla mezi nimi nějaká soutěž, Arachné vyhrála, ale Athéna ji odměnila novým vzhedem, víc z hlavy nevydoluju


Umbratica
09. 10. 2020
Dát tip Aru

Báje o Arachné je mi velmi blízká. Někteří tady, nevím, jestli mezi ně patříš i ty, pochopili, že já jsem taky takový pavouček z báje : nuctenea umbratica.

Víš, proč zaklela Athéna Arachné v pavouka ?


Aru
09. 10. 2020
Dát tip

tak to je suprový. musela bys mi to přiblížit, o co se delší dobu nezajímám, to se mi úplně vykouří z hlavy. po přečtení ti klidně odříkám pomalu celou knížku, ale za rok, za dva, úplný pusto


Umbratica
09. 10. 2020
Dát tip Aru

Já jsem na řeckých bájích přímo vyrůstala. Tatínek mi je četl, nebo vyprávěl na dobrou noc. Když už jsem ale byla dospělá, zajímala jsem se o některé báje do větší hloubky a zjistila jsem, že vlastně říkají něco jiného, než se traduje. Zajímají mě hlavně báje týkající se Pallas Athény, mé oblíbené bohyně, což je báje o Arachné a báje o Marsyovi. 


Aru
09. 10. 2020
Dát tip

jo, jo, znám, dřív jsem děsně žral řecké pověsti.

napsal jsem Odyssea, ale myslel jsem Ilias, jsem truhlík no :D


Umbratica
09. 10. 2020
Dát tip Aru

Můžu ti říct, jak to dopadne. Po mnohých úskalích se pan král Odysseus přecejen vrátí na rodnou Ithaku. Tam už je ale považován za mrtvého a před palácem královny - vdovy Peneloppy už stojí celá fronta nápadníků. Pan král se tak rozlítí, že strhne ze zdi svůj starý luk, jenž byl tak tuhý, že jej nikdo jiný nedokázal napnout, a všechny nápadníky do jednoho postřílí. Krvák, horor, homérovský triller. Raději to ani nečti. Mohlo by se ti o tom v noci zdát.


Aru
09. 10. 2020
Dát tip

jo, určitě, se synchronicitou narosto souhlasím. Theia má u mě i svojí povídku na díly. navíc od začátku je to ta Theia z první generace titánů. je to zajímavý ale s ní mám chuť se pustit zase do Odyssey, kterou jsem nedočetl kdysi


Umbratica
09. 10. 2020
Dát tip Aru

Já vnímám svět tak trochu mysticky. Třeba sleduji synchronicity tady na písmáků. Už jsem jich zaregistrovala velké množství.


Aru
08. 10. 2020
Dát tip

ou, takhle jsem nad tím neuvažoval


Umbratica
08. 10. 2020
Dát tip Aru

Autoři,

kteří jsou silní, jsou prostě ve vzduchu. Dýcháš je, cítíš je, nemusíš je číst.


Aru
05. 10. 2020
Dát tip

ale snad jen malinko, když jsem ho ani nečetl :D

díky ;)


Umbratica
05. 10. 2020
Dát tip Aru

Tak trošku až styl Bukowski.  Tip.


Aru
04. 10. 2020
Dát tip

Theia je drsná holka :D

a taky být titánkou pár tisíc let, to prostě už musí lézt na mozek :D

díky ;)


blacksabbath
04. 10. 2020
Dát tip Aru

Aru...dneska je to hustý.....no nevím co kolegové řeknou.....na kyberpunk na entou...*_*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru