Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poslední Přemyslovna

06. 10. 2020
8
3
276
Autor
Movsar

Měla to být kratochvíle: naslinit tyčinku, poslat ji na adresu genetické laboratoře do Disneylandu a počkat na informaci, ke které tlupě odpradávna patří. Když ale tanečnici Hanny oznámili, že je poslední Přemyslovnou, neboť šroubovičný kód to jasně a neomylně dokládá, bylo z toho náhle pozdvižení. A už to nebyla soukromá, nýbrž veřejná věc: Hanny se rázem stala ikonickou bytostí, fetišem obce Čechů.

Jako první si uzurpovali právo k interview v ČTV. Redaktor Hydeparku se kvůli tomu nehezky zhádal s paní Světlanou, která chtěla Hanny do svého pořadu. Jenže: dramaturgie rozhodla, že bude namístě pozvat celou přemyslovskou rodinu, ne jen královnu, a proto se komorní formát nehodí - musí to být velkolepé.

Na Kavčí hory rodinu dopravili ředitelovou limuzínou zn. Maybach. V půjčovně kostýmů je pod vedením historika oblékli jako poslední Přemyslovce do medvědích kůží propnutých zdobnými sponami, starému otci posadili na hlavu liščí beranici, Hanny měla jako jediná šarlatový plášť a ve vlasech diadém zapůjčený správou Pražského hradu, synkovi dali do ruky umělohmotný štít a bratrům k pasu pohádkové meče. Přepudrovat a jde se, poháněl režisér pod světla kamer.

"Jak jste se cítila, když vám oznámili tu radostnou novinu?" zeptal se medovým hlasem oxfordsky vyhlížející mladý muž v slimfit obleku. Hanny se rozesmála, bohorovně jako královna: "Nečekala jsem to. Ale teď - když už to je tak, ať se s tím svět popere," zdvihla rozkošně a povýšeně ostře řezanou bradu. Redaktor se rovněž usmál, bohabojně, a nesměle předal slovo historikovi do skype okénka. Ten potvrdil eminentní význam objevu a nenápadně zmínil, že něco takového předpověděl ve své poslední knize souhledně s kronikářem zbraslavským. Ve studiu se mezitím o slovo přihlásil staršina a mohutným hlasem králů počal vyprávět příběh rodu: jak zakládal místní buňku Sokola, provozoval tramping na Malé Americe, bojoval s komunisty, dceru dal ve třech letech na gymnastiku a později tanec, obě to královské disciplíny, počal dva urostlé jinochy, zkrátka nic v tom příběhu nezdálo se být náhodné, nýbrž jen osudově určené. A bez konce - v devět hodin redaktor medovým hlasem, jakoby se omlouval, oznámil, že už tlačí čas a pokynul do režie. Televizní program nezná vyvolených.

Rok nato se v anketě Největší Čech stala Hanny hned po Karlu Gottovi, ale,  pochopitelně, před Karlem IV., největším Čechem. Stále ji zvali do televizí, na recepce, lidé si s ní na ulici pořizovali selfie, bohatí muži ji zvali na jachty a poštou posílali šperky od Cartiera, ženy svírala závist, ale rovněž touha být jako ona - poslední Přemyslovna.



3 názory

Aru
06. 10. 2020
Dát tip Gora

doufám že Hanny bude nárokovat právo na trůn a zánik republiky jakožto nelegitimního státního útvaru :D


lastgasp
05. 10. 2020
Dát tip blacksabbath

Výborně! Konečně se někdo zabývá touto zdánlivě nepravděpodobnou historickou skutečností, záměrně skrývanou a tajenou. V textu je sice několik nepřesností a chybějících faktů, což jeho význam neznehodnocuje, naopak povzbuzuje k upřesnění a doplnění. Lze jen doufat, že se tohoto významného objevu ujme odborná veřejnost a uvede dějinné události v pravdivém světle naší hrdinné  historie. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru