Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Soutěž haiku?

05. 10. 2020
7
16
654
Autor
waldekke

Šel by někdo se mnou do zorganizování soutěže o nejlepší haiku? #Cosisamineudělámenemáme :)

A jedno čerstvé podzimní:

žluté listy
na blankytné
kapotě

Je k tomu i fotka, protože to bylo zamýšleno jako haiga.


16 názorů

Beepee
15. 10. 2020
Dát tip

Ahoj po sto letech! Hezký nápad, třeba se zvládnu i zapojit :) ale organizaci teď asi nedám, děti doma... není kapacita, pardon. Držte se všichni.


Silene
08. 10. 2020
Dát tip

Ten text se mi líbí moc, bez obrázku víc.


Super! Haikiáda :) Třeba mne políbí můzy z dalekých haikokrajin, které jsem ještě nenavštívila!


Oldjerry
08. 10. 2020
Dát tip

waldekke... nazdar - jsi pro mne místním synonymem haiku, už proto to zkusím... v mém haikuobdobí jsem jich napsal asi 400, dokonce některé mám i vydané knižně (Vítr od Fuji - soukromý tisk A6/2013 - bez IBN). Mají většinou vadu - nesplňují ani volná česká kriteria... (:-D  ale i tak do toho jdu...

Zdravím


Oldjerry
08. 10. 2020
Dát tip

Jo - a termín haiga čtu poprvé


waldekke
06. 10. 2020
Dát tip

Goro, děkuji! Jiří


waldekke
06. 10. 2020
Dát tip Gora

Goro, děkuji! Jiří


Gora
06. 10. 2020
Dát tip

Pošli avi Můře73 a snakemu_01 /nedávno zde informoval o nově vydané knížce haiku nakl. Dharma/... a díky za odkazy.

 


waldekke
06. 10. 2020
Dát tip atkij, cvrcka

Super, budu ještě sbírat postřehy, další kontakty a ozval bych se k tomu příští týden. Kdysi jsem se účastnil zavedené soutěže Kusamakura a přišlo mi to jako skvělá vzpruha. Také tím, že je na té soutěži vidět, jak forma není tak důležitá jako ta pauza mezi myšlenkami, očekávání, nástup druhé fráze a výsledná syntéza těch dvou momentů, která vyvolává nutkání pokračovat v té básni.

Ergo kladívko, ozvu se. Doufám, že se k této diskusi ještě někdo přidá. Kdysi jsme tu na Písmáku spáchali dokonce sbírku, kterou jsme vydali knižně jako Míjím se s měsícem. A už je to dlouho, tak proč ne zas něco? :)


PavelK
06. 10. 2020
Dát tip atkij, Thea v tramvaji

Kdo chce se zúčastní, kdo nechce se nezúčastní. Bral bych to jako příležitost pohovořit o tématu. Proč se mi tamto líbí víc než tamto. Jde jen o to, kdo se obětuje, stanoví pravidla, uspořádá a vyhodnotí. Pokud se uskuteční navrhuji dát do pravidel, že soutěžit lze jen s jedním haiku, nikoli s několika zveřejněnými v bloku.


Oldjerry
06. 10. 2020
Dát tip Radovan Jiří Voříšek, atkij

 

Haiku osobní radosti. (Josef Musil)

Oblast, jež mi je nejmilejší. Autoři haiku osobní radosti netouží ani po špičce českého Parnasu, ani po úspěchu v soutěži haiku. Přečetli si nějaká japonská haiku a tento žánr je zaujal. Nechtějí zkoumat podstatu japonského haiku, všechny jeho kulturní a duchovní zdroje, a třeba toho ani nejsou schopni, ale dopadla na ně nálada haiku. Hledají tedy jen na povrchu původního haiku paralely s tím, co znají z vlastní kultury. Zároveň se jim líbí ono schéma 5-7-5 slabik a přibližně je dodržují, neboť takováto miniatura neumožňuje užvaněnost, k níž většina autorů, začínajících i zkušených, tíhne. Jedná se o zachycení příjemného dojmu, který si ve svém haiku uchovají a mohou si ho jeho přečtením kdykoliv vyvolat. Haiku osobní radosti slouží autorovi jako vlastnoručně vyrobený lék a je tedy zvenčí těžko hodnotitelné. Já sám se rád léčívám vlastním textíkem, který se mi vynořil jednoho srpnového odpoledne, když jsem podřimoval ve vlaku, zastavivším mezi kukuřičnými lány:

 „Jak sladce se spí –

ve vlaku, který vdechl –

dech kukuřice.“

Ač tedy autoři haiku osobní radosti tvoří jen sami pro sebe, věřím, že jejich nejupřímnější dílka, jakkoliv porušují pravidla klasického haiku, jsou pro českou poesii přínosná.


atkij
05. 10. 2020
Dát tip

Sympatický text i počin. 

Haiku moment je to parádní. Zpracování je věc názoru:)


dobrý počin, nevím jak pomoct, ale šel bych do toho, ... i jako účastník i když je pro mě obrovsky těžké napsat čistokrevné haiku

jsem starej pes, kterej je tak dlouho svůj, že se nemohu a nemohu "ohnout" pod laťku přísných pravidel haiku

PS

k tvému haiku, souhlasím plně s Gorou, hezká, milá a barevná miniatura


Gora
05. 10. 2020
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Pěkný nápad - soutěž haiku. 

Ten snímek je také fajn, ale na haiku tvé dílko nevypadá, spíš na miniaturku...

Do organizace další soutěže už ne /to bych nezvládla/, ale pokud vypíšeš soutěž, ráda se zúčastním.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru