Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chuť po krvi

07. 10. 2020
4
11
553
Autor
Aru
Na dračích kostech
když noc loví po krajině
vytahuju drápy
Ságy mění se v prach -
 
Nohy těžknou
a oheň odlétá
narudlým pohledem
 
Zíváš mi v náručí
jakoby to bylo včera
kdy jsme ještě něco cítili

11 názorů

Aru
13. 10. 2020
Dát tip

to chápu, je to psaný jako takový polomýtus, někde níž jsem psal, že jsem chtěl pořádnej upíří krvák, nakonec vyšla jenom matlanina.

jo jo, na wikiskriptech to je, ale úplně super vědecky. světloplachost určitě, tu jsem zapomněl připsat, ale proto nemusejí spát v rakvi :D

to už je část mýtu, ty nejtěžší případy mají takovou únavu, že spí 23 hod., takže to není tak, že by čekali na západ slunce, aby se mohli vydat na lov. spaní v rakvi z hlínou, nebo bez to je zase Bram Stoker, člověk se ho prostě nezbaví :D


Entropia
13. 10. 2020
Dát tip Aru

Našla jsem si tu nemoc ve WikiSkriptech. Je tam popsána i světloplachost, tedy proto únik do rakve před prvním slunečním paprskem. Já bych si tu báseň ale vyložila úplně jinak :-)


Aru
13. 10. 2020
Dát tip Silene

takhle jsem pátral i po dracích :D a v jedné masivní diskuzi trvajicí x let se páni diskutéři shodli na dinosaurech

nemůžu se ale ubránit dojmu, že ono nadpřirozeno nikam nezmizelo, jenom jsme k němu ztratili přístup...

mohl jsem to rovnou napsat z pohledu nemocného člověka, jednak by se čtenáři nebáli, (stejně jako upírů :D ) a nebyla by to taková polomýtická patlanina


Silene
13. 10. 2020
Dát tip Aru

No ono nadpřirozeno je obvykle mnohem mírnější než lidstvo, pro mě jsou zrovna tito upíři rovněž lidmi (ve smyslu jsou ještě ti zvířecí), proto ona původní poznámka o jejich konci. Moc děkuji za soupis, povedl se ti, znám tu nemoc ze zmínek, detaily jsem schopna průběžně zapomínat, každé kříšení a doplnění přichází náramně k duhu.

Mám takhle v merku předvědecká přesvědčení o ženském organismu, jen s pocitem, že tam snad bylo/je ještě hůř, neboť šlo o jev mnohem plošnější. 

Teď se mi ta básnička samozřejmě pozdává, protože už jsi za mě vymyslel mé pochopení. Perfektní obsluha mdlého ducha:), vždycky mi ji dopřávat nemusíš, se ví, kam bys přišel.


Aru
11. 10. 2020
Dát tip Silene

Jo, na začátku jsem tam narval draky a severskost...

Existuje nemoc, která se jmenuje porfyrie, jako vzácné metabolické onemocnění jater, tohle vysvětlení se mi zdá jako nejsrozumitelnější ze všech a je zodpovědná za vznik upířího mýtu. Mohou ustupovat dásně (upíří zuby), člověk má bledou kůži a kruhy pod očima, špatné hojení kůže, člověk může mít i načervenalé zuby a oči (bělmo). V některých případech nemůže člověk ani na slunce. V akutních případech neustálá únava. Česnek je zajímavý tím, že obsahuje pro tytu lidi jedovaté látky. A nakonec v akutním případě může mít člověk až chuť na krev. Z tohoto pohledu "upíři" (respektive, mohou je připomínat) nikam nezmizeli a pořád jsou mezi námi, i když ta nemoc je velice vzácná, v Česku je to jenom 30 případů, kteří byli diagnostikováni.

Na začátku to pro mě byli vybájené postavy, zpopularizované Bramem Stokrem a lavinou kterou tím spustil, potom to pro mě byli nemocní lidé, kteří stáli před neznalostí lidí ve středověku. A nakonec ta chuť na krev, kerou můžou mít mě přivedla k tomu že v minulosti mohlo dojít k fyzickému útoku, tím se mi to všechno spojilo s tím že odlišně vypadající lidé vyvolávali strach už svým vzhledem, plus jestli docházelo ke konfrontaci, tak si je "zdravá" populace o to víc zmýtizovala, respektive démonizovala. Pak přišel Bram Stoker a nasadil tomu všemu korunu svým Dráculou.

Ta nemoc je sice dědičná, ale co jsem našel, tak se dá získat i z otravy olova, což mám dojem že bylo v minulosti hodně používané, ale nejsem odborník a dohledat nic pořádně nejde.

Snažil jsem se to co nejvíc zestručnit a vynechat odborné pojmy aby to bylo co nejmíň matoucí, Wikipedie je v tomhle naprosto šílená, respektive její česká odnož ve které pokud to není populární téma nic není.


Silene
11. 10. 2020
Dát tip Aru

Jasněže chci. Pro mě je to dračí, upíři jsou buď zkompostovaní nebo zpopelnění. Můj čtenář si pořád vymýšlí něco na vlastní objednávku, vůbec si ho nemusíš všímat, kolikrát je ospalý a dělá si jen neškodnou legraci, hlavně v rámci příslušných kategorií. Teď chtěl tu ságu, tak se vztekal, že v prach.


Aru
11. 10. 2020
Dát tip Silene

ono se to nezdá, nebo je to tak nešikovně napsaný, ale ten textík je podložen; studium by bylo asi silný slovo, ale letitým zájmem ano. pro čtenáře má text asi ten problém že v něm vystupuje jak upíří mýtus, hlavně ze začátku, konec, to jsou už jen dva nemocní spolu. jestli tě toto téma zajímá, můžu napsat víc. nedávno se mi v tomhle tématu uzavřel kruh pídění díky jednomu rozhovoru na který jsem narazil.


Silene
10. 10. 2020
Dát tip

Dej pokoj s přemírou krve, napiš něco mírně napínavého. Hele, ta první sloka by byla dobrá, slibná, a ty si hnedle usneš. Tak takhle ne, a teda promiň, to druhé stvoření usnulo.


Aru
07. 10. 2020
Dát tip

měla to být pořádná krvavá story, ale nenapadala mi do hlavy :-))


blacksabbath
07. 10. 2020
Dát tip Aru

jeden Dracula v rodině stačí.......*/*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru