Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Koronakrize. Na ostří dluhu

07. 10. 2020
6
4
234
Autor
Movsar

Koronakrize odhalila mimo jiné pravdu o finanční negramotnosti. Dnes píší novinky: Heidi Janků se obává, že bude muset pracovat za pokladnou supermarketu. A není sama. Celebrity naříkají nejhlasitěji, ale možná to není role. Pak to ale znamená, že jejich výstřední cesty na kokosové ostrovy několikrát do roka, okázalý noční život a luxus vůbec, jak o tom zpravuje bulvár, je chůze na ostří dluhu. A nejde jen o celebrity, ty jen zviditelňují fenomén dneška: užít si za každou cenu. Dávno se vytratilo to, o čem psal sociolog Weber jako o "protestantské etice práce" - svého druhu nábožném vztahu k povinnostem a jejich plodům; peníze se staly jen prostředkem rozkoší, nutno dodat většinou pitomých. Psychoanalyticky nahlédnuto mohou být nářky nad dluhovou pastí nadjáským povelem: Nepřipusť krutou pravdu, že si za nejistou situaci můžeš do velké míry sám; i za cenu nesmyslného popírání zjevného!

Ale zakončeme pozitivně - přáním, ať si z důsledků své hlouposti celebrity a jejich bezejmenní blíženci vezmou ponaučení.


4 názory

cvrcka
11. 10. 2020
Dát tip Movsar

Jako, do svedomi si můžeme sahat všichni, pokud nám jde "tlusté do tenkých ", ale minimálně polovina lidí v republice nemá z čeho v běžném životě "šetřit na horší casy" . A přesně, jak pises, o celebrity, ktere se podobne jako napr. lide cinni v cestovnim ruchu, zivi tercialnim sektorem , jde jen v jedné z mnoha řad. 

 

Ze náš způsob vnímání sveta a jeho "užívání " je na hranici nevyhnutelné změny, je asi jasne.  A ze je to v rámci řádu,  na který máme minimální vliv, snad taky. Forma změny mohla vypadat ruzne a nejspíš to jednou "pandemii" neskončí.

V podstatě mi přijde naivní zabývat se nějak výrazně tím, ze se zhroutí ekonomika. (Kdo nevěděl, ze hodnota peněz je už dávno jen nafoukla bublina?) Opravdu důležité je pečovat o vztahy a lidi, kteří budou ve vaší skupině vzájemnosti a pomoci v reálných potřebách.

Stejně jako v nejhorších časech (válek a hromadných likvidací určitých skupin lidi) bude i v blízké budoucnosti nositelem lidskosti radosti  a preziti prostá schopnost dělit se a podepřít tam, kde poznáme, ze je to dobré. 

 

 


Markel
11. 10. 2020
Dát tip

pravdu hochu díš *


Movsar
07. 10. 2020
Dát tip

Pravda diky za upozorneni je to uvaha.


Alegna
07. 10. 2020
Dát tip

je to úvaha, jistě by se dalo o tom hodně diskutovat, ale v podstatě souhlasím*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru