Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Naivní malíř

08. 10. 2020
18
27
655
Autor
Umbratica

 

 

Naivní malíř

 

Podbízíš se

kvetoucí jabloní

kreslenou pečlivě

na sníh papíru

dětskými pastelkami.

 

Časem prý dozrají

jablka moudrosti

i v době ledové

a náruč boží

se otcovsky rozevře

vstříc způsobným a ctnostným

Adámkům a Evičkám

zahaleným do mamutí kůže.

 

Možná je ale vesmír hlubší

než černá díra pro palec

v tvé bohorovné paletě.

 

Vytrváš ve svatém odhodlání

nechat tát vločky

pod stále růžovějším

neopadavým stromem

s květy z růžové vaty ?

 

 

 

V černé kuchyni  II

 

Lampa stažená nízko nad stůl

a na stínítku probuzené mouchy.

Jen slabá žárovka, neboť se šetří,

příšeří v koutech kuchyně

a za zdmi chalupy říjnová tma

                                         černá

jak kožich přelínalé kočky.

 

Nikdo nepustí rádio

a nedotáhne kapající

ještě mosazný kohoutek,

nikdo se nepustí do další hádky

s vervou houževnatého ochotníka

na prknech prožraných červotoči,

co znamenají blízkost derniér.

 

Ve vylidněné vzpomínce

je hrobové ticho

a mezi kulisami

z nábytku, který už dávno

proletěl komínem,

nikdo nestojí u nádobí

na té své spartakiádní značce

a nerozhazuje rukama,

nikdo neleží zabořený

v proleženinách otomanu

s pleší na zpoceném polštářku

pod žinylkovým jelenem

jenž už zas mého dětství

troubil k ústupu.

 

Ten  jiný svět

nadobro zmizel z reality...

Snad zatím ještě přetrval

v černobíle poetických

obrazech Romance pro křídlovku

nebo v mé poněkud hrubínovsky

šedivějící hlavě.

 

Domů, pane Berka !

 

 

 


27 názorů

Umbratica
12. 10. 2020
Dát tip

En,

už dlouho jsem nebyla nikde, kde by onen jiný svět  snad ještě existoval. Nemohu ale vyloučit, že v nějaké chalupě na odlehlé samotě, třeba někde kolem Moravského Berouna, existovat může.

Vedu tady s různými lidmi různé diskuse. Například s Břízou o tom, zda je podstata života světlá nebo temná a zda dekadence, jakožto umělecký směr, dnes má nebo nemá šanci. Já, jakožto naivní malíř - optimista, dávám do většiny svých básní  spíše pozitivní obsah, protože vím, že temné básně tady na Písmáku moc šancí nemají. Je to dost velké pokrytectví. Moje životní pocity jsou ve skutečnosti dost podstatně jiné, než to, co píšu. V popu ale dekadence dnes boduje a to tak výrazně, že se nad tím zamýšlejí i hudební kritici. Boduje hlavně Billie Eilish a nad tím fenoménem se chci zamýšlet ve své nové sérii, z níž zatím zveřejňuji True blue, Hrany a Little Rose.   Nejtemnější dekadenci v české poezii 21. století ale spatřuji v posmrtné sbírce Violy Fischerové Hrany. I jí se nechávám inspirovat, ale je mi jasné, že ona, možná na rozdíl od Billie, by neměla na amatérském literárním webu, jako je Písmák, sebemenší šanci. 


Entropia
11. 10. 2020
Dát tip

Ten jiný svět ještě tak úplně nezmizel. Aspoň doufám. Někdy stačí se dostat do zapadlého pohraničí a člověk je o třicet let zpátky. Ty oblasti, které stát macešsky zanedbával, si to kouzlo uplynulého ještě nesou. Naivní malíř mi přijde poněkud ironický. Nemám pocit, že by naivní malíři lakovali narůžovo, ta naivita jako by byla spíš předstíraná. Ale téma spásy pro "způsobné" a "cnostné" je dnes předmětem sporů. Vesmír je asi opravdu hlubší, než černá díra pro palec, líbí se mi takto rebelské texty.


Markel
11. 10. 2020
Dát tip

obě mne vtáhly do jiného světa, líbilo *


Kaj
09. 10. 2020
Dát tip

Vlastně už jsi to psala, promiň.


Umbratica
09. 10. 2020
Dát tip

Já jsem z Vyhnálova. To je taková fiktivní vesnička nedaleko pralesa Mionší.

A díky za tip.


Safián
09. 10. 2020
Dát tip

Um, v popu vládnou chmury a dekadence již dávno. Zábavné na tom je, jak milionáři zpívají o životě, který stojí za hovno. Temné stránky jsou něco jiného. Ani nemusí být úplně temné, ty možná ještě projdou. Víc dráždí pravda a skutščnost.  Ve společnosti, a v naší poezii zvlášť, vládne hedonismus a lidi se přímo fyzicky vyhýbají složitějším, natož kontroverzním tématům. A když, tak to musí být témata libová, oficiální - ekologie, rasismus atd. Mám to bohatě vyzkoušené.


Kaj
09. 10. 2020
Dát tip

Odkud jsi? (já z Nymburka)


Kaj
09. 10. 2020
Dát tip

Milá Umbratico, zabýváme se stejnými věcmi. S farářkou se opět dohadujeme o mém věčném tématu Vyhnání z ráje. Z toho, co píšeš, je vidět, že o vyhnání z ráje uvažuješ. Já jsem si s tím nalámal hlavu opravdu hodně. Stál bych o  porovnání našich závěrů. Jsi pro?

       Včera jsem napsal Pukání ker, které se také zabývají teplem a zimou, které jsem si promítl do Naivního malíře. Umístím je sem hned po Tulákovi po hvězdách. Tulák po hvězdách je také retro, jako V černé kuchyni II. Snad je to tím podzimem.

       Nyní konečně k Naivnímu malíři. Moc se mi líbí. Bohužel je má četba podkreslena francouzkou andličtinou školitele. Na naivním malíři se mi líbí to, že si Adam s Evou mohou užívat ráje. Jablka poznání ještě nedozrála. 


Umbratica
09. 10. 2020
Dát tip

Pro mě je to trošku z ruky.


Kaj
09. 10. 2020
Dát tip

Má inspirace byla galerie naivního umění v Litoměřicích. Doporučuji.

 


Umbratica
09. 10. 2020
Dát tip

Bude zajímavé si ta dílka se stejným názvem porovnat. Před chvílí jsem se bavila s Aru o tom, kolik je na Písmáku synchronicit. - Takže - zase jedna : dva autoři ve stejný den napsali dílko se stejným názvem. Pozoruhodné !


Kaj
09. 10. 2020
Dát tip

Předevčírem jsem napsal povídku, která se jmenovala Naivní malíř, ale přejmenoval jsem jí na Tulák po hvězdách. Příště jí zde uveřejním. Až mi skončí školení, s velkou chutí si přečtu tvá dvě poslední díla.


Umbratica
09. 10. 2020
Dát tip

Evženie,

někdy se cítívám jako Hrubínův děda na vozíčku.  Navíc jsme tu hlášku používali na výšce na studiích, když už byla přednáška moc dlouhá a nezáživná a chtělo se nám spíš do hospody než domů. - Domů, pane Berka.


Umbratica
09. 10. 2020
Dát tip

Safiáne,

ten Naivní malíř se dotýká otázky, nad kterou teď často přemýšlím, bavím se o ní tak trochu s Břízou.  Tady na Písmáku je žádaný optimismus, veselé a vtipné vklady, zatímco negativisticky laděné básně jsou označované za "ufňukané". Ale v současném popu naopak boduje Billie Eilish, temná to dekadentka, jejíž klipy se pohybují na hraně horroru. Zpívá o temných stránkách lidské existence a a má miliony příznivců, je možná nejpopulárnější zpěvačkou - autorkou současnosti. Znamená to snad, že dekadence se vrátila ? Bude zas vládnout ?


Umbratica
09. 10. 2020
Dát tip blacksabbath

blackie,

je to tak trochu dekadentní báseň - prázdné kulisy bez lidí, kteří jsou už celá desetiletí mrtví, bez mé babičky a dědy. ... Hrozně se hádali a já jsem se už jako malé děcko mezi nimi dvěma učila jakési diplomacii. Chvíli jsem byla na straně dědy, chvíli na straně babičky. Rodiče mě nechali na statku, než jsem začala chodit do školy. Pak jsem se přestěhovala do moderního bytu s koupelnou,novým nábytkem a s lepší televizí. Byl to pro mě šok. Od té doby ale často žiju střídavě v docela jiných světech.


Umbratica
09. 10. 2020
Dát tip

Norsko,

díky. Na vesmír a černé díry si potrpíme oba.


Domů, pane Berka, půjdeme domů. 

Líbí se mi obě.


Safián
08. 10. 2020
Dát tip

Obě básně svou úrovní zaslouží tip.  Ale přece jen ...  Černé kuchyni by slušela větší stručnost. Autorka nám, jako poměrně často i v jiných básních, musí sdělit víc, než je třeba. 

Naivní malíř mě zarazil polemickou víceznačností, kterou bych za názvem nehledal.

 


protiklady se přitahují.....růžová a černá se krásně doplňují......mně ale ta černá kuchyň sedí líp...však víš...:-))))).......*/****************************


Norsko 1
08. 10. 2020
Dát tip Aru

Za hlubší vesmír a černou dírou pro palec!

:-)


Umbratica
08. 10. 2020
Dát tip

Alegno,

to mě těší. Jak jsem psala v komentu pro Aru : je to zase jednou spíš pro dříve narozené.


Alegna
08. 10. 2020
Dát tip

k oběma textům mám blízko***


Aru
08. 10. 2020
Dát tip

aha, to hodně vysvětluje :)


Umbratica
08. 10. 2020
Dát tip

bixley,

díky. Je to takový dekadentní sentiment.


Umbratica
08. 10. 2020
Dát tip Aru

Aru,

jsem ráda, že tě oslovil aspoň Naivní malíř. Ta druhá básniička je pro dříve narozené, neboť vyžaduje znalost Romance pro křídlovku, buď knihy nebo filmu, nejlépe ale obojího. 


bixley
08. 10. 2020
Dát tip

Hezky vyjádřená atmosféra.


Aru
08. 10. 2020
Dát tip

víc mě oslovil naivní malíř, v černé kuchyni jsem ztrácel


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru