Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kulturotvorný krok

08. 10. 2020
8
8
381
Autor
Movsar

Skončí všechna kultura a sport, ohlásil ministr. To je slovo chlapa! Konečně, toho by ospalý muž se slaměným mikádem schopen nebyl.

Předvídám paradoxní efekt: lidé se kultivují. Protože to, čemu se tu od 90.let říká kultura, je spíše jen zábava. To zaprvé. A zadruhé, kultuře nesvědčí přílišná svoboda a mnohost; daleko víc se jí daří v podmínkách mírné nesvobody a omezení: umění vyrůstá z napětí.

Lze tak v ideálním případě čekat posun na obou stranách kulturního pole: lidé začnou opět hledat hlubší formy (namísto kin a koncertů knihy) a umělci získají potřebný pocit nejistoty a snad i "trýzně, jež zdokonalí díla".


8 názorů

Markel
11. 10. 2020
Dát tip

taky to nevidím tragicky, líbilo *


lastgasp
08. 10. 2020
Dát tip

Náznakový text směřující k samizdatu. Bezva.


revírník
08. 10. 2020
Dát tip

Myslím, žes to vyhmátl.


Luzz
08. 10. 2020
Dát tip

oproti jiným "úvahám", co se tu objevují, je tohle aspoň o něčem. nechceš to téma více rozepsat? (takhle je to příliš stručné; spíš poznámky/osnova k něčemu, co má následovat)


Aru
08. 10. 2020
Dát tip

a co lidi co nikam nechodili už před tím? :D


Safián
08. 10. 2020
Dát tip Aru, Gora

Je to tak.  Ale už Hrabal před desetiletími rýmoval: Umění, už není. V posledních třiceti letech došlo, pro mě překvapivě, k dalšímu obrovskému rozkolísání měřítka. Dnes už umělec nemusí takřka nic umět. Stačí mu "správný" postoj. Jen některé interpreztační obory se drží.


Alegna
08. 10. 2020
Dát tip

něco na tom je***


no jo, ale do mého oblíbeného divadelního klubu teď nikdo nechodí, s kým si mám o knihách povídat? :o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru