Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mohli bychom vytvořit nějaké bratrstvo, pánové.. Bratrstvo dobra.

10. 10. 2020
0
4
363

 

Nedávno jsem objevil hrubý koncept jedné své rozsáhlejší prózy :), asi z roku 2012, myslím. Nejsem si úplně jist, zda se tím mám znovu zabývat -úryvek z něj předkládám ((...)).

 

 

Ja, Petr Skála, jsem nedávno v pátek v naší nejútulnější knajpičce nedalo Smíchovského nádraží večer seděl s Tondou z Kolbenky, jak je 
mým zvykem takhle v pátek večer pokud je venku brzy tma, nebo naopak moc dlouho světlo, ..., nebo pokud mrzne nebo když je naopak příliš veliké horko, nebo když prší, ..., anebo naopak když je velký sucho, anebo když je jinak vlezlý počasí, a nedá se tím pádem venku pracovat na zahradě nebo na garáži apod., jak by třeba chtěly naše manželky apod., ..., a tak nějak na mne sedla pravdomluvná  nálada -teda ne že bych jinak lhal, ale člověk se většinou musí trošku držet zpátky a krotit se s nějakou tou svou pravdou, aby nebyl nudnej anebo nápadnej, ..., anebo pořád v opozici vůči někomu , …, anebo naopak s někým moc nadprůměrně souhlasnej , anebo i jinak nadprůměrně podezřelej - to může být logický snad každýmu. Povídám teda tomu Tondovi -já k němu mám nadprůměrnou důvěru, a je to logický ,protože my se známe již asi nejméně víc než čtyřicet let, vod tý doby, co se jako malej fakan dostěhoval s bývalýma rodičema -říkám s bývalýma, jelikož se ti jeho potom tady rozvedli,…, ale to už jiná story, jak se říká lidově, s tím vás nebudu teď zatěžovat:

Neudržel jsem se, a povídám  teda tomu Tondovi narovinu: ..ty, Tondo, já jsem normálně rád, když ve světe  vítězi dobro.

Čekal jsem, co na to Tonda poví, ale tak nějak jsem předem věděl, že mne snáď alespoň neodsoudí .

Chvíli seděl jako zařezanej, jak se říká lidově, vykulil trochu voči, jak von dělává, když je hodně překvapenej, a pak povídá věc, kterou bych od něj nečekal -teda ne že vůbec, ale v takovéto čisté podobě:  ..Ty vole, já taky- ..  .

 

Včil zase do mne jako by hrom uhodil. Sedíme tak hezkou chvíli, a čučíme na sebe, jako bysme se viděli poprvý dnes, ale takový tajemství si říct - v knajpě takhle v pátek odpoledne, to je prostě pecka, to musíte snáď taky uznat.

Najednou do mne vjela taková radosť z toho, že jsme před sebou voba tak najednou odhalili, vyskočil jsem ze židle, a začal jsem Tondu objím.at apod., ..., a kdyby sme nebyli s Tondou tak hodně hetero, tak snáď bych mu dal i něžnou facku po hlavě zezadu, jak se dává děckovi, když dostane ve škole o stupeň nebo o dva lepší známku, než ste od teho děcka po tý hrůze v pololetí čekali. 

    -Našli jsme, se našli!!  -Já jsem věděl, že na tomto světě najdu ještě nejméně jednoho takovýho, jako jsu já sám!, řekl jsem mu docela dojatě, to si zase nebudu nalhávat. Já dojetí mívám docela často, a tak jsem rád, když třeba při romantických ženských filmech pro ženský (mně to taky dost zajímá, ale před mojí Jaňulou to musím tajit, to je každýmu logický snáď)  máme v obýváku zhasnuto, ..., a ještě když sedím o půl zadku víc dozadu než ona, aby si nevšimla, že se mi lesknou oči, anebo že si ty slzy utírám nenápadně pěsťou- anebo pořádně do ubrusu apod. potom, když jde Jaňula na záchod, anebo když na chvilku usne.

 

Je to ale vlastně dost logický, když se nad tím tak zamyslím. Když je na světě nejméně několik miliard lidí -naposled jsme se sčítali myslím před třema rokama, jestli se nepletu- i když v tom může být i nějaká chyba, protože například starýho Jandourka ,co bydlí na chatě na Slapech nedaleko on naší chaty pochybuju, že vůbec sečetli a on sám si na to nemůže vzpomenout - i když to ovšem taky může být kvůli tomu, že dost chlastá, to je logický, …, a naopak jeden tu v hospodě, co byl najatej jako sčítací komisař, a bral provizi za každýho, se kterým vypsal ten formulář a pak ho sečetl, byl podezřelej, že některý lidi úmyslně sečetl vícekrát- někteří by mu ten protokol klidně bez debat podepsali i vosumkrát za jedno pivo nebo malýho ruma, to se tu ví všeobecně a nebudeme na ně raději veřejně ukazovat, protože jsme lidi, že- , že tak by tomu bylo s podivem, kdyby se ještě někdo podobnej jako jsu tady  já v tolika miliardách obyvatel Země vůbec nenašel!! Ale že to bude zrovna Tonda, to jsem vopravdu teda nečekal. Ale jak se říká lidově,   nevíš, kdo ..v které kůži vlka sedí zrovna vedle tebe, nebo tak nějak, no snad to chápete, ne? .

 

-Dva rumy, Bohunko!, volám k pultu. -A tři, dej si s náma!  Máme dnes co voslavovat! Našu Bohunku já obdivuju, jakej je profík, a tak. Prsiska má vždycky těsně naditý a do půlky holý v tom jejím pinglovském vykrojeném tričku, ..., ale dělá, že vůbec neví, jak se to tu všem chlapům líbí, ..., za přidrzlou poznámku tě příkře setře  přesně v těch mezích, aby tě jako štamgasta neodradila sem vůbec chodit, ..., a vůbec se chová jako profík. To já z hluboka miluju, tohle to – teda myslím, když se někdo chová jako profík. 

-Víš, že já teď nemůžu.. . A co slavíte , jestli se můžu zeptat ?

-Ále tady s Tondou teď musíme oslavit, že jsme se tady tak sešli!

Bohunka vykulila voči: ..no nechci vám do toho nějak mluvit, oslavujte si co chcete a jak hrdlo ráčí, ale nescházíte se tu speciálně vy dva téměř každý den?

-No moment.. ..v pondělí jsme tu zrovna nebyli, pokud se nepletu!, lovím v paměti, protože nesnáším, když někdo ze mne dělá nějakého vysedávače po hospodách.

-To ale taky byla zavíračka.. . No ale jak říkám, pro  mne za mne si oslavujte, co chcete..  .    .Tady máš ty rumy.

-A to taky budeme, zavrčel jsem rozmrzele. Tak to je zrovna typický, napadlo mne, člověk s kamarádem začne mluvt o dobru, a jak do toho přijde nějaká ženská, tak do toho hodí vidle, jak se říká lidově, …, začne to kazit, i kdyby stokrát třeba nechtěla!

Ženské jsou prostě nástroj neřesti, protože myslí moc přízemně -a i když to může být i kvůli tomu jejich nadprůměrně silnějšímu strachu o výživu jejich děcek a manžela, tak tím odtrhávají lidi od jejich největších a nejlepších pohnutek nebo plánů, nebo i od věcí mezi nebem a zemí, jak se říká lidově! Výjimkou je někdy ta moje Jaňulka -teda když se zrovna nechová jako Helena -jak jsem tu někde myslím vysvětloval minule-, protože to bych jí potom někdy s chutí dal i pár facek, kdybych neměl v sobě široký nadhled pána tvorstva, a svoje mírumilovně hluboko vžitý zásady od mojeho dědy, kterej je zase měl tuším od Masaryka, nebo od nějaké jiné pamětihodné postavy ze zasutých českých dějin. 

 (( …))

(( ...)).

A tak už jsme tři!   -Tak tomu se fakt tedy říká náhoda jako řemen, když sedáváš se dvěma takříkajíc, v dobrým smyslu slova, pošukama dlouhý léta v hospodě, ..., a ono se potom skoro najednou ukáže, že všecí zrovna vy tři , ..., tam u toho jednoho zaplivaného stolu v té jedné proletaristické zaplivané smíchovské knajpě, ...,  že zrovna přesně vy tři našli jste u sebe postiženost, v jistým dobrým slova smyslu a v hloubi svý duše, velikým sklonem k dobru!! Ale musíme to před tím naším okolím do jistý míry tajit -možná i doma před manželkama- protože mít dneska sklon k dobru veřejně na odiv na očích, to by se jednomu -nebo i třeba nám všem třem- mohlo i docela dost vymstít, si myslím.

(( ...)).Když jsme tak všecí tři seděli pohromadě u stolu, mlčeli jsme každý se svým pivem a s vědomím, že nadoživotí máme v sobě oporu, a já  povídám najednou:



-Mohli bychom vytvořit nějaké bratrstvo, pánové.. . Bratrstvo dobra.

A mohli bysme se scházet třeba v neděli, navrhl jsem.



Fiedor povídá : ..Ale vždyť se většinou stejně už scházíme.. .  A když si to dáme vědomě na nějaký den, tak budeme jako ti ..pánbíčkáři, co se tam za Andělem schází každou neděli v kostele!

-No to je nápad! -A co kdyby sme místo nějakého bratrstva založili rovnou nějakou církev? -Měli bychom potom nárok na dotace podle toho zákona, co nám předtím tak vadil!, ..., vyhrkl Tonda.

-Tak žádnou církev sem netahejte, pánové, říkám já. -S tím by mne doma asi moje Jaňula asi hnala!

-No ale za bolševika byly přece i tajné církve, ne?, povídá znovu Tonda. -Musely by nutně o tom naše manželky vědět?

-A jak bys jí doma potom vysvětlil, že ti každý měsíc chodí domů výplata za farářství, nebo jak se to jmenuje?, oponuje Fiedor.

Já jsem mlčel. Najednou, jako z čistého nebe, mě osvítila veliká myšlenka, asi taková ta, co mívají tvůrci novýho světovýho řádu, nebo alespoň chytřejší předsedové politických stran ve světě i v Česku. -Vždyť bychom mohli dál pravidelně ve třech tady sedávat dál v naší knajpě, jak sedáváme už dlouhý roky, ..., ale kdybychom tu seděli jako tři faráři, chodila by nám k tomu každý měsíc domů -nebo na účet, nebo složenkou, apod.,  -to se ale už dá přece pořešit, když k tomu má člověk motivaci, to je logický - ještě druhá výplata kromě tý, co už berem v Kolbence! -Nebo by jsme se klidně mohli i vobjetovat, a jednou měsíčně si tady, když už máme tu naši lokalizaci v Praze, zajet na nějaké to Ústředí pro církve a výplaty výplat farářům přímo k okýnku!

(( ...)).




4 názory

To Rumcays: no jsou to vlastně spojené tři úryvky -ale myslel jsem, že dávají spolu smysl :)


Rumcays
02. 12. 2020
Dát tip

Někde tam jakoby vypadávají návaznosti, nebo je to záměr?


Zeanddrich E.
10. 10. 2020
Dát tip blacksabbath

A také ještě musím podotknout .), že  dle řeči je patrno, že ten Petr S. je původem jihomoravák:),..., a že na Smíchově žije sice již dlouho, ale ne zase tak dlouho, aby mluvil čistě smíchovsky;..:). 

 

 


PS: ..ať jsem dělal, co jsem dělal, nepodařilo se mi tu spravit rozestupy mezi řádky, ..., podbarvenou část zbělit, apo. Nejedná se tedy o záměr .)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru