Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Little Rose

14. 10. 2020
18
24
481
Autor
Umbratica

 

 

Ne, nelíbíš se mi,

jen jsem si myslela,

že jsi dost v klidu,

abys do toho šel

 

Billie Eilish

 

 

Až do ptačího křiku

bdít po tvém boku,

držet se s tebou za ruku

v nerozestlané posteli

pod promítacím plátnem

širokoúhlého stropu...

 

Jen si tak bdít a snít,

bdít a snít

s budoucností nad hlavou

v jásavých barvách toho, co příjde,

když se dvě ruce

nikdy nepustí.

 

Kéž měsíc dorůstá pomaličku !

Kladu ti na ústa prst,

ať setrváme nehybní

v tom konejšivém tichu,

než s ptačím křikem

začnou zas za okny bujet

šlahouny s trny.

 

 

 

 

 


24 názorů

Umbratica
28. 10. 2020
Dát tip

Tu výstavu jsem si prohlížela jen přes internet. Dokonce jsem si z ní stáhla docela dost fotek. Jmenovalo se to Dekadence now. Tehdy jsem ještě bývala na internetu několik hodin denně. Tak tomu možná bude i během zimy. Knihovny jsou zavřené a kdo ví, kdy je zas otevřou a tak jsem byla donucena pořídit si konečně napojení na internet jako placenou službu.


Safián
27. 10. 2020
Dát tip

Pravda, na Krchovského jsem zapomněl. Nedivím se, že tě zajímá. Umí i řemeslo. Podobný typ humoru oslovoval kdysi dnešní čtyřicátníky. Nevím, jak je to se současnou mládeží. S dekadencí mám potíž. Před lety byla v Rudolfinu velká výstava. Šel jsem tam s velkým očekáváním, ale bylo to plytké, dokonce směšné.


Umbratica
27. 10. 2020
Dát tip

Já se zabývám tak trochu neodekadencí v čele s Krchovským, což už taky není žádný mladík, a neodekadenti se svým perverzně obhroublým černým humorem dle mého silně ovlivňují i mladou generaci. Soudím, že tady na Písmáku jsou obdivovaleli zábavného Krchovského třeba Bříza nebo ALFONS.


Safián
20. 10. 2020
Dát tip

TAk to bývalo vždy. Dnes je situace jiná v tom, že "hlavní" proud není přirozeně všeobecný, ale uměle vytvořený.  Anekdota a zábavnost je přirozenou součástí české literatury (např. Neruda, Hašek , Hrabal) a už dávno prosákla i do poezie (např. Žáček, Marhoul). je kupodivu domenou starší generace. Mladí v tomto žánru zdaleka nekralují.


Umbratica
19. 10. 2020
Dát tip

Možná je jaksi pseudopopová veselost a zábavnost současné poezie spíš podmíněna konzumerismem a prožitkářstvím, které vládne společnosti obecně. Vždycky měli mladí nějakou svou subkulturu. Dnes mají těch subkultur hned několik, ale to souvisí s celkovou fragmentarizací společnosti. Nepochybně ale v současné poezii existuje jakýsi hlavní proud a jeho obsah určují čtyřicátníci a třicátníci.


Safián
17. 10. 2020
Dát tip

No ale tohle přesně byly servery. Nezávislá mládež v mediu, kam za ní ti starší nemohli. Ještě dnes je občas citit stesk po starých zlatých časech. samozřejmě že kvalita pokulhávala. Dnes zde dominují starší, ti mladí se něco naučili, povědomí je větší.  Ale málokdo se učí u nejlepších (myslím minulých), také talentů je, jako vždy, vzácně.  Poezie je jako hudba. Nemyslím, že je to postmodernismem. Ten už je pěkně vousatý, i v Čechách to bude půl století. Ale ta stále se prodlužující a prohlubující agonie (také to bude 50 let) ne a ne skončit.

 


Umbratica
17. 10. 2020
Dát tip

Já myslím, že hedonismus, prožitkářství a elitářství jdou ruku v ruce. Ale všimni si, že pro postmodernu je charakteristické to, že nic nebere vážně. Vše nějak ironizuje nebo zesměšňuje. Programově se štítí patosu, dokonce se ho bojí jako čert kříže. - My jme ti veselí hoši z pražské hospůdky ! Jsme zábavní a milí, jsme bezva, rádi se bavíme a psaní je pro nás především zábava ! - Mám dojem, že se díla i komunikace postmoderny permanentně blíží úrovni studentských časopisů, ve kterých se postpubertální mladíci štengrují, kdo je zábavnější, kdo je víc free, cool a in.  


Safián
16. 10. 2020
Dát tip

To je složitá otázka a já vím, že máš ostré oko. Mezi těmi, kteří se pohybují kolem poezie převažuje v lepším případě hedonismus, v tom horším elitářství, které ale nemá s poezií, ačkoliv si to myslí, nic společného.


Umbratica
16. 10. 2020
Dát tip

Safe,

máš pravdu. Budu muset prostě počítat s tím, že žijeme v době klipové a že lidé vše vnímají fragmentovaně. Učí je tomu užité umění kolem nich od reklam přes tendenčně vybírané senzační zprávy až po ony klipy na TV Óčko,kde jednotlivé záběry kamery trvají od vteřin po setiny vteřiny. Budu se muset naučit tuhletu klipovitost si osvojit.

Něco jiného ale je prožitkářské vnímání světa.- Nejsme tu jen proto, abych prožívali prožitky a "užívali si to"(i když v zásedě - nic proti tomu, jen všeho smírou,)ať se námto líbí nebo ne, jsme tu proto, abychom aspoň trošku něco i pochopili a změnili se k lepšímu. Na to současná poezie zcela zapomíná.


Safián
15. 10. 2020
Dát tip

 Asi je velký problém přesvědčit čtenáře o tom, aby se konečně naučily vnímat mé básně jako sousodý a náležitě promyšlený organický celek. Fragmentované pocitovky nechávám jiným autorům.

Um, tvé komentáře jsou vysloveně elitářské. Čtenář je čtenář a nemusí se nic učit. Buď ho přesvědčíš nebo ne. Buď je tvoje poetika srozumitelná nebo ne. Možná je jen pro omezený okruh. Podívej např. na Holana. Terezka Planetová je jistě jiná liga než Romance pro křídlovku, přesto měla 20x menší náklad. Možná právě ta promyšlenost tě občas některým čtenářům odcizuje. Chceš-li obecný souhlas, měla bys pěstovat přístupnější poetiku. 


Umbratica
15. 10. 2020
Dát tip

Blackie,

taky by se mi to líbilo.


Umbratica
15. 10. 2020
Dát tip

Safe,

jsem ráda, že se líbí.


Umbratica
15. 10. 2020
Dát tip

oleandře,

moc díky za típek.


Umbratica
15. 10. 2020
Dát tip

En,

přečti si o tom kouskování to, co jsem napsala Štírce. Asi je velký problém přesvědčit čtenáře o tom, aby se konečně naučily vnímat mé básně jako sousodý a náležitě promyšlený organický celek. Fragmentované pocitovky nechávám jiným autorům.


Umbratica
15. 10. 2020
Dát tip

Evženie,

díky za típek a za chválu.


Umbratica
15. 10. 2020
Dát tip

Štírko,

pokus se vnímat spojitě nejen mé jednotlivé básně ale i všechny tři básně na námět Billie Eilish zveřejněné kaskádově po sobě. Nezveřejňovala jsem je den po dni náhodou, ale čistě záměrně. A tyto básně zase souvisejí s přebásňováním Li Čching - čao. Tvoří k nim náležitý kontrast. Tvoří stín ke světlu Li Čching - čao. Svět je spojitý, Štírko. Já se nedovedu vžít do kůže dnešních básníků - pocitářů, kteří si představují, že život je jen o jednotlivých nesouvislých pocitech a že básně jsou také jen složeniny, koláže z jakýchsi pocitů. Kdybych vnímala poezii a život takto rozkouskovaně, nemělo by pro mne smysl ani psát ani žít. Čert vem pocity ! Jsou to jen podřadné indikátory pro úsudky intuice a rozumu.


Umbratica
15. 10. 2020
Dát tip

Knihomole,

jsem grafomanka. Píšu toho samozřejmě daleko více, než kolik zveřejňuji. Oproti některým slavným básníkům jsem ale naprostý břídil. Bukowski psal zhruba patnáct básní za noc. Přiznává ale, že později z toho tak jedenáct zmačkal a hodil do koše. Za mě mé básně házejí do koše čtenáři. Ty neúspěšné texty mažu.


Jen si tak bdít a snít, bdít a snít ..... pod promítacím plátnem širokoúhlého stropu...*/*******************************************************

 


Safián
14. 10. 2020
Dát tip

Pěkná, uvolněná.


oleandr
14. 10. 2020
Dát tip

jo


Entropia
13. 10. 2020
Dát tip

Taky se mi líbí třetí. Ale bez kontextu a kontrastu předchozích dvou by asi nedávala smysl.


Velmi pěkné. 


Štírka
12. 10. 2020
Dát tip

To je den... omlouvam se: na me zase pusobi jen ta treti ... a zda se, ze by mohla byt bez tech predchozich...?


Um, si riadne činorodá. A žiadne chrlenie nedorobkov. Môj obdiv.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru