Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Politicky korektní pohádky

12. 10. 2020
5
6
461
Autor
Hamar

 

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/deset-malych-cernousku-agatha-christie-kniha-literatura-rasismus-prejmenovani-nazvu.A200906_150802_zahranicni_flo

Jako reakci na hnutí "Black lives matter" a vůbec politickou korektnost šířící se hlavně z USA, vydala EU směrnici pro tvorbu politicky korektních pohádek. Jejíž součástí je i vzorová ukázka, jak by měla taková pohádka vypadat.

 

Za devatero horami a devatero řekami bylo království. Žil v něm starý král, co měl úplně vousy. Král měl dvě bytosti.  Hodné a laskavé zlatovlasé To MK 342 a zlé vlasé To VS 187. Nedaleko království za hlubokým hvozdem žil zlý Kněžník. Kněžník unesl To MK 342 do svého zámku. Chtěl po To MK 342, aby mu pralo, uklízelo a další hrozné věci.

To MK 342, naštěstí, zachránil ze zajetí Kněžníka afroamerický princ Bobby na svém krásném louši. Jeho lesbická matka Latifah ho poslala do světa, aby zjistil, že na "černém životě záleží". Bobby zabil zlého Kněžníka. Bylo registrované partnerství a jestli neumřeli, tak jsou registrováni dodnes.

Příklady korektních úprav dalších pohádek.

(Sněhurka a sedm trpaslíků) Sedm lidí malých vzrůstem a osoba co s nimi sdílí společnou domácnost.

(Perníková chaloupka) Jeníčka a Mařenku si chtěla upéct ježiseniorka, když je chytila při loupání fair trade perníčků bez palmového oleje.

A na hradě straší po nocích paní!


6 názorů

To.Tak
13. 10. 2020
Dát tip

Též zastávám názor, že říkat Afro-Američan někomu, kdo v životě nebyl v Africe ani Americe jehož čtyři generace předků si spokojeně žili třeba v Británii nebo ve Španělsku, je stejná kravina jako říkat rom olašskému cikánovi. Bohužel svět už se utrhl ze řetězu a pod praporem politické a rasové korektnosti se rozběhl čelem proti zdi. 


bixley
13. 10. 2020
Dát tip

Nejen pohádky! Zakázat i Vinetoua!


Evženie Brambůrková
13. 10. 2020
Dát tip blacksabbath, Hamar, lastgasp

Když by se tyto nové pohádky tiskly na toaletním papíru, měly by využití.


Hamar
13. 10. 2020
Dát tip

Je to tak jak píšeš, ti kdo mě znají, ví, že nejsem rasista, ale co je moc, je příliš.


Oficiálně: Není vhodné zlehčovat problematiku korektnosti, snažit se být zábavný tam, kde jedni jsou utiskováni druhými (nebo naopak)!

Upřímně: Naprosto souhlasím, že to mazání rozdílů mezi jednotlivci i skupinami zašlo extrémně daleko. A když to ještě má ovlivňovat "svobodnou tvorbu", nebo tabuizovat přirozené...

Popsal(a) jsi smutnou věc vtipně.


Kočkodan
12. 10. 2020
Dát tip Hamar, Mates Straba, blacksabbath

Já už se delší dobu bojím tebe jako autora někde očerňovat… ;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru