Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bolest od přírody

16. 10. 2020
0
10
319

Sepsáno na artefiletickém kurzu. Sedl jsem si k poli, po kterém jezdil traktor a jeho hřmotný řev se mísil a kontrastoval tak s přírodní něhou a blažeností.

Vzpomínal jsem, jaké to asi pro přírodu bylo, než přišli lidé...
Jaký je náš vztah...
Jak by se cítila, kdyby někdo naslouchal jejímu srdci...

Jsem píle.
Tráva.
Příroda.

Má láska je tvá úroda.

Jsem sama,
prázdná.
Ale nade mnou nebesa
jasná jako terpentýn

.
.
.

Bývala jsem mořem,
dnes jen stínem z polí
a byla jsem klidná
než jsi přišel ty.

Vražda a smrt.
Burčící vrub tisíců muk
na mé kůži.

Slyším ten hluk.
Ale když je pryč,
ticho ani vrabec nepřehluší.

.
.
.

Kdysi mé vlasy
zdobily zelené řasy
a dnes už jen holá zem.

 Nyní však bezduše doufám,
že zítra o půlnoci
přijde nový den.

...


10 názorů

Mimochodem je strašně zajímavé, jak lidi dokáží vnímat báseň, kterou jsem sám vnímal jako oslavující a neškodnou, jako poněkud dehonestující nebo dokonce urážlivou. Makes you think! :)


Luzz,

Jsem sama, prázdná.

Taková je nyní, do minulosti se vracíme až v další sloce.

Myslím si ale, že čas jsem vyjádřil gramaticky správně, zkus si to třeba ještě jednou projít. Řekl bych, že ti asi nesedlo chaotické přeskakování z přítomnosti do minulosti...

Kdyžtak dej vědět ještě :)


Luzz
17. 10. 2020
Dát tip

pokud je první sloka promluvou země předtím, než přišli lidé, tak mi tam zoufale nesedí takové to "jsem sama, prázdná" - to je tak antropocentrické! proč by se jako země měla cítit sama a prázdná? jakože proto, že je bez lidí?


Aha, no netuším odkud jsi to odvodil teda :D Asi jsi na toto téma citlivý, tak možná vidíš v mém díle to, co já v sobě ne. Nicméně každý názor se cení, takže děkuji :)


Safián
17. 10. 2020
Dát tip

To už je takový soudobý terminus technikus. Označuje ochránce, který nasycen markety a zahřát ústředním topením "bojuje" za přírodu. je to v jistém slova smyslu jistě oprávněný, ale zároveň falešný a pošetilý postoj.Viděl jsem takové ochránce, kteří nebyli schopni svést dešťové vody do potoka v souladu se zákonem a vykládali to ne jako svoji ignoranci (!), ale jako řehtání úředního šimla. Také jsem ještě neslyšel, že by nějaký ochránce bojoval za zmenšení aut, aby při stejném počtu vozidel nerostly zabetonované plochy atd. Neříkám, že už jsi tak daleko,ale mohlo by se stát.

 


Milý Safiáne,

děkuji za pokus o shrnutí mého díla. Avšak malá poznámka, nebo spíše otázka: jak poznáš, že se jedná o ochránce a milovníka "panelákového"? :)

Přeju krásnej den!


Safián
17. 10. 2020
Dát tip

Náhled do duše panelákového ochránce a milovníka přírody.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru