Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výfuky iniciace

21. 10. 2020
3
6
230
Autor
Kaj

Nemám rád hlasitá auta

s vytuněnými výfuky.

 

Seznamuji svou osamělost 

s osamělostmi mladíků,

kteří musí hlasitě mluvit,

aby jim ostatní odpověděli

třeba jen tím,

že jim objedou auto klíči.

 

Není důležitá polarita,

ale hloubka vzájemné emoce.

 

Když se dostaví,

znamená to potvrzení

mladíkovy existence.

Jakási iniciace,

představení společnosti,

ve kterém sestupují půvaby

mladé dívky v nových šatech

po schodišti na sál.

 

Pokud iniciaci provede,

stává se mladík viditelným

i pro druhé pohlaví.

 

Dokonce je viditelný

už ve chvíli,

kdy ji chystá

a její zdar

je na spadnutí.


6 názorů

Kaj
30. 11. 2020
Dát tip

Milý Rajmunde, díky, 

      znám symbolismus v malířství. Zde jsou nějaké symboly, ale nepracuje se s nimi. Žádnout spojitost nevidím, ale možná vidíš dál než já. 


Rajmund
27. 11. 2020
Dát tip

Žeby návrat k symbolizmu?


Kaj
21. 10. 2020
Dát tip

Milá Luzz,

      díky za dobře odvedenou práci podrobného rozboru. S těmi mladíky je to tak, že mě dost vytáčejí (v tandemu s policií, která je pohodlná to řešit, i když někde jinde to řešeno je). Mám tedy jen malé okno, kdy jsem schopen se na to dívat jinak než vztekle.

    Možná je to tak vždy: zamilovaný mladík se ztrácí v silné emoci a jen na okamžik přichází střízlivost, kdy je schopen napsat o tom nějaké verše.

    Píšeš o tom, že se Ti líbí část. To je pro mě dost typické. Nejsem dost dobrý (což mě v tuto chvíli zas tak netrápí), abych měl drive a nadhled to napsat celé dobré, tak by to celé dohromady fungovalo. 

    Se sálem jsi se trefila. Rozličnost druhů sálů mi připadá zábavná. Nabízí se přepínání mezi nimi. Navíc se stále vkrádá otázka, zda rozličnost není zdánlivá, zda se v sále kulturáku také neodehrávají brutální operace, které mají končit svatbou (pár řádků výš píši úplně jinak o zamilovaném mladíkovi - ani tak se to ale nevylučuje). 

    Dívku sestupující na sál ale přiřazuji k personálu. Není řezána. Čtenáři jsem to ale nesdělil. Jde o vedlejší motiv, u kterého jsem zvažoval, zda ho tam vůbec dát. Připadal mi příliš vedlejší, rušivý. Nyní mám pocit, že by to mohla být anima mladíka. 

 

 


Kaj
21. 10. 2020
Dát tip

Díky, krásný den


Luzz
21. 10. 2020
Dát tip

v první části je dobře zachycená frustrace... to se mi líbí. zbytek pro mě zůstává trochu v mlze, jakoby snaha vykročit, ale spíš jen v mladíkově mysli; jakoby chyběla odvaha nebo co (i k vyjádření).

verše

Není důležitá polarita,

ale hloubka vzájemné emoce.

působí jako poučka, to mi do podobně laděnýho textu moc nesedí.

ještě přemýšlím o tom, jak půvaby mladé dívky sestupují na sál... jde mi o to, že když někdo jde po schodech dolů, tak nemůže jít "na"... spíš "do"... navíc "na sál" mám spíš spojeno s lékařstvím... nevím... ale možná je to záměr... jakože půvaby jdou na sál a my je tam hezky rozřežeme, rozporcujeme, no budiž...

 


Andělka1
21. 10. 2020
Dát tip

***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru