Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Trapas v cizině

24. 10. 2020
6
6
479

Rychle jsem se vyléčil z jistoty, že potkat rodilého Čecha v severní Americe, je málo pravděpodobné. Při jedné z procházek krásným městem Vancouver, jsem si nemohl nevšimnout ženy, která boj s časem již prohrávala. Ale nehodlala tuto válku vzdát. Neuváženě v mini-sukni, přestože již nebylo čím se pochlubit. Nalíčená jako indián na válečné stezce a nožky vězely v botkách s neskutečně vysokými podpatky.

"Ty máš ale ránu !", neodolal jsem a řekl polohlasně česky, když mne míjela.

"Ahoj". Odpověděla na můj nejapný kompliment a já si v ten okamžik přál, abych se na místě vypařil.

Od té doby si dávám pozor a zaslechnu-li češtinu, vždy slušně pozdravím - "dobrý den" a hlavně včas, abych nebyl nucen vyslechnout něco, co mým uší definitivně nepatří. Jenomže náhoda je někdy blbec, s tím nic neuděláte.

Žijeme v Kanadě a manželka plánovala navštívit rodinu v Čechách a informovala mne, že s digitálním promítačem fotografii, který vloni jako dárek přivezla, není maminka spokojená, že chce fotky, které si může zastrčit za kredenc, a že tu malou placatou televizi, nebude s sebou tahat sebou po návštěvách.

"Takže prosím tě, vytiskni asi dvacet fotek. Jaké, to nechám na tobě ale hlavně dávej pozor, ať na nich vypadám slušně!" a hluboce vzdychla, zmožena přípravami na cestu.

"Tak to já si netroufám," bránil jsem se, neboť po třicetiletém manželství, o tom vím své.

"Stáhnu fotky s počítače na memory stick, zajdeme do fotoshopu, a ty si vybereš." Tak se i stalo. Manželka vybrala fotografie, na kterých si byla jistá, že jí to docela sluší a odešla s poznámkou -"jdu se kouknout po nějakých botkách, nemohu přece jet do Čech na boso." Mně se na pár vteřin vybavila police plná bot, kterými by snad obula všechny ženské v Číně.

Zaplašil jsem chmurné myšlenky a pustil se do práce. Stačil jsem ještě zaznamenat, že k vedlejšímu bedně na výrobu fotek přišel starší pár. Muž i žena byli elegantně oblečeni a jemná vůně parfému lechtala mé chřípí. Všiml jsem si, že se žena k muži tulí a dokonce, že jej lehounce poplácala po zadku.

Vzdal jsem se ze slušnosti pozorování a rozhodl se věnovat práci na fotografiích. I kdybych se snažil sebevíc, nebylo mi přáno, slyšel jsem ryzí češtinu s lehkým vzrušením v hlase.

"Vašíčku, že si včera použil ten modrý prášek co ti na večírku dal Tonda ? Řádil jsi jako za mlada. Já si nemohu dnes ani sednout, už jsem tomu odvykla". A opět partnera lehounce popleskala po zadku. Čeština mne nepřekvapila, ale co jsem vyslechl mi vzalo dech. Bylo pozdě se představit a popřát hezký den.

Rozhovor, k mému zděšení, zacházel hlouběji do intimností minulé vášnivé noci, já se nervozitou začal potit a v duchu jsem jim nadával, že my s manželkou, bychom se o takových intimnostech nebavili na veřejnosti ani v Tanzánii.

Snažil jsem se neslyšet, ale protože život je složitý a utrpení na světě není ještě málo, rozletěly se dveře do fotoshopu a má žena nic netušíc, jadrnou češtinou spustí: Pepo už budeš hotov? já musím ještě do jiného krámku, tady nemají žádné boty...


6 názorů

Flákač
17. 11. 2020
Dát tip

jak ze života :)


Aru
31. 10. 2020
Dát tip

na "ty máš ale ránu", si neumím představit nikoho z čech odpovědět "ahoj," musela být asi už hodně domestikovaná místními domorodci :D


Kočkodan
31. 10. 2020
Dát tip

Už jsem, Pepo, se čtením hotov. Jo a svým vypravováním jsi mě potěšil. Určitě víc než tebe tenkrát tvoje choť. ;-)


Bystroočko
31. 10. 2020
Dát tip

: -)) fajné


Josef František
24. 10. 2020
Dát tip Aru

Neumím příběh vymyslet, musím je prožít. I zajímavý příběh někým vyprávěný  mám problém napsat. Nemám potřebu psát. Musí mě to chytit. Takže si někdy dám i dva roky pauzu. Navíc bojuji s gramatikou. Již téměř 40 let komunikuji v jiné řeči. Jsem rád k připomínkám a  doufám, že se ve vyprávění příběhů ze života diky radám zlepším a že má většinou humorná vyprávění někoho potěší. 

 

Andělka1
24. 10. 2020
Dát tip Josef František

:-))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru