Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

23. 10. 2020

24. 10. 2020
13
22
587
Autor
atkij

 

 

říjnový lockdown -

do třídy za mnou přiletěl 

černý motýl

 

 

matikářka syna 

vyhodila z okna -

distanční výuka

 

 

 

 

 

 

 


22 názorů

Umbratica
28. 10. 2020
Dát tip

Onen "černý motýl" by touto dobou ještě mohla být babočka osiková(Nymphalis antiopa), přezimující imágo.  Ale hlaně, že to nebyl smrtihlav. Tip.


atkij
26. 10. 2020
Dát tip

Jj;) Vidím to taky tak.


Můra73
25. 10. 2020
Dát tip

Říjnový locdown je moc fajn řešení. :)


PavelK
25. 10. 2020
Dát tip

Úprava se mi líbí.

Je to takový psychologický horor.


atkij
25. 10. 2020
Dát tip Silene

Zajímavé, že i obecnější úvod může být konkrétnější než ten konkrétní:)


Silene
25. 10. 2020
Dát tip

To se ví, že nevadilo, hlavně ať radosti trochu :). Ad vrstva - myslím, že tak nějak jsem to myslela i já, a je na každého mysli, jak si pro sebe vhodně pootočí.


atkij
25. 10. 2020
Dát tip

Říjnový lockdown je náhodou super nápad, milá silenko:)) Pokud by ti to nevadilo, použiji v přidané variantě.  Nebot textu dodává další interpretační vrstvu. Mám z toho radost. Děkuji!!!


Silene
25. 10. 2020
Dát tip

(A nedokáži pochopitelně posoudit životaschopnost textu v rámci nějakých větších časových vrstev po něm.)


Silene
25. 10. 2020
Dát tip atkij

Ze všeho čtení mě napadlo,

do třídy za mnou přiletěl/černý motýl - /lockdown v říjnu

Nezůstávat v ambici čistého haiku, na to je tam přespříliš všeho, co vnímám jako škoda vyškrtat. Nevím, zkus přečíst mé čtení tebe svýma očima, atkijko, snad zajímavost.


atkij
25. 10. 2020
Dát tip

Za mnou jako k jediné živé bytosti to může být i jako konstatování - přibyl alespoň někdo navíc. I když právě ten černý. Ještě teď mě mrazí. 

Za mnou - mými zády - zřejmě bych ho bez zrcadla neviděla. A asi by mi to nedávalo v ich formě další obsahový smysl. Ale to ani Tobě:)


Můra73
25. 10. 2020
Dát tip atkij

Jitko, jsou to opravdu jen sdílené úvahy, je tu řada motivů otevřených k zamýšlení. U toho "přiletěl za mnou" jsem přemýšlela, jestli nepoužít něco jako "vlétl za mnou" - kde byl možný i výklad ve smyslu prolétl do třídy za mými zády. Datum je v haiku jako časové zařazení ne úplně obvyklé, ale nevnímám to jako problém, jen se mi připomněla jarní diskuse.  

 


atkij
25. 10. 2020
Dát tip Gora

Ano, Iri, já to chápu. Za mnou šlo jistě vynechat, ale přišlo by mi to takové významově prázdné. Já tu situaci nesu těžce, asi jako všichni. Normálně by přiletěl některý z natěšených žáků...


Gora
25. 10. 2020
Dát tip

Jituš, u nás v domku v chodbě je v současnosti cca 15 nádherných motýlů, tmavohnědých se světlou kresbou, tři sedí na topení atd... přezimují tam, takže to byla moje reakce, ale významů může být víc:-)) a to se mi na tvém haiku líbí, nejednoznačnost. Poukázala jsem jen na zájmeno.


atkij
25. 10. 2020
Dát tip

Katko, chápu asi všechny postoje, úvahy či námitky. Datum mi bylo doporučeno jako konkretizace na jaře, kdy jsem použila nouzový stav. To samé by byla distanční výuka. Takže jsem teď šla touto cestou. Navíc prázdná třída kdykoli jindy by nebylo nic neobvyklého. 

Černý motýl mi do třídy přiletěl poprvé. Byla jsem docela konsternovaná. A dokonce si hledala, co by to mohlo znamenat, co symbolizovat..

I když, jak pragmaticky píše Irča, to s největší pravděpodobností bude jinak. 

Za mnou. No, brala jsem si to opravdu osobně. V té samotě o to víc.  Vím, že by se to nemělo:))

 

Děkuji i všem ostatním za prima komenty:)

 


Můra73
25. 10. 2020
Dát tip atkij

O datování v haiku jsme tu vedli diskusi v souvislosti s rouškovými texty. Už jsem na Tvoje dílko nakoukla včera, ještě pořád nemám dokončený náhled na něj. V každém případě jsem ráda, že se současná situace promítá do textů.

Pedagog, který běžně upíná svou pozornost k výkladu a žákům ve třídě, má teď (pokud zrovna nepřenáší vyučování on-line) prostor v prázdné a ztichlé třídě zaměřit fokus k motýlovi. Motiv je super! Přemýšlím nad zpracováním, konkrétně nad "přiletěl za mnou" a nutností zmiňovat barvu, ještě se budu vracet. 

 


blacksabbath
24. 10. 2020
Dát tip Gora

kdyby byl barevnej ...tak bych řekla, že mu bylo líto žes tam sama a třeba se chtěl něco naučit.......ale černej

....opuštěná třída....už jen černý motýl...počítá


Kočkodan
24. 10. 2020
Dát tip blacksabbath, atkij

Za mých školních let inspektoři tak rafinovaní nebyli… ;-)


PavelK
24. 10. 2020
Dát tip Gora, atkij

Každopádně to má atmosféru. Je postavená na kontrastu, třída snad vyjma květin je souborem lidských (nepřírodních) věcí, příroda je za oknem, kterým motýl pronikl. Ten černý motýl tomu dávé nádech mystiky, to mám rád. Ale je snadné říct, že to je znamení (s tím souhlasím), není snadné to rozšifrovat. Použít datum mi přijde trochu jako únik. Líbí se mi to a budu o tom přemýšlet.


Norsko 1
24. 10. 2020
Dát tip

Co ti chtěl? Třeba ti chtěl pošeptat báseň


Gora
24. 10. 2020
Dát tip LGarra

:-)... za tebou?

Hledá nejspíš, kde by zazimoval...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru