Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MSFL

25. 10. 2020
3
9
371
Autor
supizmus

tematické dny - den nedokonalých hrdinů

   Radoslav byl hráčem Oder v MSFL - Moravskoslezské fotbalové lize, třetí nejvyšší soutěži. Dostával nabídky z druhé i první ligy, dokonce i ze zahraničí, ale zůstal vždy věrný Odrám. Teď, s blížící se třicítkou už věděl, že nabídek bude ubývat a že celou kariéru tak odehraje ve svém rodném městě coby amatér při zaměstnání. Měl Odry prostě rád. Daleko víc však svoji ženu Štěpánku a pětiletého syna Mikuláše.

   Ten z fotbalistů obdivoval nejvíc brankáře Filipa Šmehlíka. Tento reprezentační gólman táhl národní výběr vstříc Mistrovství světa a svými výkony v dresu Atlética Madrid dováděl k běsnění i největší hvězdy z Barcelony a Realu. Během zimní ligové přestávky ale Šmehlík celý fotbalový svět škokoval zprávou o nuceném konci profesionální kariéry. Jako na nedokonalého hrdinu na něj běsnili fanoušci Atlética, kteří větřili historickou sezonu s možností vyhrát La Ligu i Ligu Mistrů, a stejně tak i reprezentační trenér a česká sportovní veřejnost. Brankář se v tichosti přestěhoval do Brna a coby neprofesionál přišel vypomáhat Králově Poli do MSFL.

    Odrám tato sezona vyšla parádně. Rýsovala se možnost postupu do druhé ligy. Stačilo v posledním kole porazit Královo Pole, toho času deváté, a historický postup byl na spadnutí. Radoslav do zápasu nastoupil jako kapitán. Odry byly celý zápas lepší, ale netroskotali překvapivě toliko na vynikajícím Filipu Šmehlíkovi, jako na odmávaných velmi sporných ofsajdech a ještě neprůkaznějších útočných faulech. Někdy 7 minut před koncem se hráči Severomoravanů dokombinovali až do pokutového území, kde byl jejich útočník sražen. Fotbalisté se domáhali penalty, ale rozhodčí nechal hru plynout a tak se započal rychlý protiútok. S ofenzivními hráči KrPole se stihl vracet jediný Radoslav. Finální přihrávka jejich hráčům nevyšla, ale rozběhnutý kapitán domácích do balonu nešťastně najel skluzem a změnil jeho dráhu vstříc vlastní brance. Vlastní gól. Ihned po něm se šel v klidu zeptat rozhodčího, proč neodpískal před malou chvílí faul a penaltu, ale rozhodčí k jeho překvapení vytáhnul červenou kartu s odůvodněním, že je za vulgární protesty.

   Zdrceného Radoslava cestou do sprch zastavil ještě do nepříčetna rozčilený majitel klubu a vyplísnil ho, že jako kapitán nemá co dělat ze sebe nedokonalého hrdinu, potopit tým vlastňákem a ještě zbytečnou červenou a na místě ho z klubu vyloučil.

   "Mami, průšvih. Prohráli jsme a táta dostal červenou...", zahlásil od sledování textového přenosu nemocný Mikuláš své matce. Ta, znajíc svého muže, věděla, že dnes večer bude doma tichá domácnost. S povzdechem uvařila večeři a vědouc, že muž dnes sousta nepojí, ji s Mikulášem snědli. Radoslav přišel domů nečekaně klidný. "Něco pro tebe mám", řekl Mikulášovi a vytáhl z tašky propocený podepsaný dres Filipa Šmehlíka. "Tati!", vykřikl nadšený syn, "Ty jsi dokonalý hrdina po takovém zápase požádat o dres!" Radoslav se usmál. Po zápase totiž za ním přišel sám brankář hostí se omluvit, že jejich družstvo v té prasárně nemá žádnou roli. Uplatit rozhodčího museli z klubu, který s Odrami bojoval o postup. Při tom mu sdělil, že se ze Španělska vrátil, aby mohl být se svojí matkou, toho času umírající v Hospicu v Brně na Kamenné. I on, nedokonalý hrdina ve světě sportu, byl hrdinou pro vlastní rodinu.

   Rozhodčí Jašek přijel domů. Zapnul internet a moc dobře věděl, co tam nalezne. Zápis o tendečně řízenmém zápase, výzva k dostavení se na komisi rozhodčích a pozastavení činnosti, které může být i definitivní. Ztěžka vydechl, něco málo pojedl a ulehl ke spánku. Druhého dne jel pro svého bratra a společně objely banky a finanční ústavy, u nichž se jeho naivní sourozenec zadlužil tak, že byl jen krok od exekuce a zabavení majetku,a z obálky nadepsané "Za prohru Oder" postupně odebírali a vysvobodili mladšího z dvojice z dluhové pasti. "Až příště budeš potřebovat pomoc brácho, ozvi se hned. Tyto peníze smrdí a už druhý den z nich zvracím!", řekl rouhodčí bratrovi, rozloučil se a jel na disciplinárku. Pro fanoušky, trenéry i hráče nedokonalý hrdina, pro rodinu... však už víte.


9 názorů

Tak to bylo velmi zajímavé.


lastgasp
25. 10. 2020
Dát tip

Fabulovaný příběh kompozičně dobře zpracovaný, ovšem příliš stručný na toto, že se jedná o fikci. Odhalené pozadí odměny za výsledek zápasu a skrytý důvod ukončení reprezentace je jen konstatováním triků současně aktuálních. Podoba rozvinuté reportáže je příliš poplatná účelu účasti na tématu dne. Stylistiku a gramatiku nehodnotím. 


Gora
25. 10. 2020
Dát tip

Mrzí mě, že jsi naštvaný...


supizmus
25. 10. 2020
Dát tip

Gora: Moc, moc díky. Šiju horkou jehlou a zásadně po sobě nečtu :-) Dík, že to vždy za mě uděláš a taktně upozorníš na chyby :-)


Gora
25. 10. 2020
Dát tip

Jako na nedokonalého hrdinu na něj běsnili fanoušci Atlética, - to běsnili má zde jiný význam než v předchozí větě, dala bych jiné sloveso - zlobili se, byli na něj naštvaní atd...

Odry byly celý zápas lepší, ale netroskotali - netroskotaly

 S povzdechem uvařila večeři a vědouc, že muž dnes sousta nepojí, ji s Mikulášem snědli - proč tak zastarale?

Ty jsi dokonalý hrdina po takovém zápase požádat o dres!"Ty jsi dokonalý hrdina, že si troufáš po takovém zápase požádat o dres!"

V posledních odstavcích už je /podle mě/ těch dokonalých/nedokonalých hrdinů, supíku, příliš, měli by vyplynout z textu... určitě by se dali korigovat:-)

Zápis o tendečně řízenmém - řízeném

Tyto peníze smrdí a už druhý den z nich zvracím!", řekl rouhodčí bratrovi, - zvláštní věta + překlípek...

Supíku, nápad jsi měl dobrý, ale je tam příliš mnoho nedotažeností, tedy pro mne. Díky za účast v TD  - a zase třeba příště:-)


supizmus
25. 10. 2020
Dát tip

Norsko: Jméno i okolnosti jsou čistá fikce :-)


Norsko 1
25. 10. 2020
Dát tip

Takovýho gólmana neznám


supizmus
25. 10. 2020
Dát tip

Bonus: https://www.youtube.com/watch?v=8LAxm232cWM :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru