Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Haiku 6/10/20

28. 10. 2020
20
25
494
Autor
Umbratica

 

 

Rozednívá se -

V tůni zbylo souhvězdí

z březových listů


25 názorů

Umbratica
30. 10. 2020
Dát tip

per_zay,

díky za típek i za specifickou pochvalu.


per_zay
30. 10. 2020
Dát tip

hmmm ... T


Štírka
29. 10. 2020
Dát tip

Zachycení okamžiku - líbí se mi


Umbratica
29. 10. 2020
Dát tip

Careco,

kdyby se stmívalo, bylo by v tůni pár souhvězdí navíc. Vedle těch opravdových by tam ještě byla i březová navíc, takže by z toho šla každému astronomovi hlava kolem...

Haiku se ti líbí, ale na típek to není ?


Careca
28. 10. 2020
Dát tip

Moc hezký...v tůní zbylo souhvězdí....Jak by to bylo kdyby se stmivalo?


Umbratica
28. 10. 2020
Dát tip

atkij,

ano, souhvězdí je dejme tomu jen má představa, ale některá haiku mohou být třeba i o omylu. Někdo považuje něco za cosi jiného, než co to ve skutečnosti je.


Umbratica
28. 10. 2020
Dát tip

Evženie,

jen je nutné se na tu hladinu dívat z poměrně velké výšky, aby ty lístečky vypadaly jako hvězdy. My máme dům ve svahu nad jezírkem.


atkij
28. 10. 2020
Dát tip Můra73

Souhvězdí je, domnívám se, již Tvá představa. Však krásná. Za tu atmosféru tip. A možná šlo i vybruslit..., ale ztratil by se ten romantický náboj. 


To je hezká představa.


Umbratica
28. 10. 2020
Dát tip Gora

Já vím. Asi je lepší prostě brát na vědomí obecný konsensus, který jaksi ani nepředpokládá, že by si někdo ověřoval doktríny prakktickou četbou japonské klasiky. ... Já zastávám čistě osobní, čistě subjektivní názor, že mentalita národa se do haiku( do Evropanům a Američanům v podstatě cizího literárního útvaru) vždy musí otisknout. Česká haiku jsou tedy česká, americká americká a německá německá.  Ono ani nelze psát cosi založeného na Zenu, když člověk o zenu nic neví.


já vím, že to tam je, nejklasičtější klasik Bašó metafory má

ale i tak jsem zde byl (k mému dobru) tříben kritikami, často právě za metafory

to nepíšu, že bych si stěžoval, vždy mě to přinutilo se hloub o haiku zajímat


a šup...jdu se na to podívat......díky :-)))))


Umbratica
28. 10. 2020
Dát tip

V japonských haiku je třeba velmi častou metaforou přirovnání umírající ženy ke světlušce, která přestává svítit. Když jsem to četla u první autorky, praštilo mě do očí, jak silná metafora to je. Ale pak jsem tu metaforu nacházela ještě u dalších autorů a pochopila jsem, že to bylo obecně používané přirovnání. Každý ho jen použil malounko jinak a nikomu to nevadilo. Naopak variace na cizí haiku, například na Bašóova haiku byla velmi ceněná.


Mně metafory nevadí, ba naopak


Umbratica
28. 10. 2020
Dát tip

Blackie,

chvíli jsem ta dětská senrjú hledala a zjistila jsem, že tu ještě něco málo zbylo : 4.8. 2016 Plechový tobogán a 16.4. 2019 Podzimní hřiště.


Umbratica
28. 10. 2020
Dát tip

Radovane,

ano, dá se to za metaforu považovat. Já ale vím, že se to v japonských haiku metaforami jen hemží, ale už se s nikým nehádám. Vždyť o nic nejde. Dnes to tu je a zítra to tu nebude. Je třeba to brát s buddhistickým nadhledem a na ničem nelpět. A jinak - dík za chválu.


Kdybych byl autorem já, někdo by mě vyčetl metaforu, já bych nad tím spekuloval a snažil se to nějakmjinak formulovat

ale to hlavní je:

Kdybych byl autorem já, byl bych na takové dílo pyšný


Umbratica
28. 10. 2020
Dát tip

Pavle,

díky za pochvalu.


Umbratica
28. 10. 2020
Dát tip blacksabbath

blackie,

ten podpis Rákosníček by se k tomu docela hodil. ...Haiku pro děti, to je možná taková česká specialita, nevím. Nemám zas až tak velký přehled. Kdysi jsem se o cosi takového pokoušela, celkem se to líbilo, ale ani nevím, jestli to tady ještě je.


Umbratica
28. 10. 2020
Dát tip

snake,

začátkem října jsem zveřejnila v jednom balíčku pět haiku a v jednom balíčku pět senrjů. Haiku měla celkem úspěch, senrjú moc ne. Já se neberu jako autorka haiku zase až tak vážně, proto přispívám i mimo hlavní seznam děl. I tak si je pár lidí najde a přečte a pak je většinou zase smažu. Stačí, že udělají někomu na chvilku radost.


PavelK
28. 10. 2020
Dát tip

Hm.

Moc pěkný...


krásný obrázek....(podpis Rákosníček)...:-))))...........*/***********************


snake_01
28. 10. 2020
Dát tip Gora

Umbratico, pokud jde o počet děl, která může autor umístit na hlavní panel, tak by šlo zkusit udělat vždy nějaký rozsáhlejšín haiku soubor a umístit to jako jedno dílo. Tvá haiku jsou často velmi podařená...


Umbratica
28. 10. 2020
Dát tip

Filosofko, díky. Já už haiku ani nedávám na panel.  Několika lidem to třeba udělá radost i v "haikárně" a pak to zase smažu.


Filosofka
28. 10. 2020
Dát tip

Hezká atmosféra


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru