Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

studie vody IX

28. 10. 2020
9
31
258
Autor
cvrcka

Tímto uzaviram pracovní verzi a příští týden vlozim komplet :) 

Díky všem zatím ctoucim i pismenkem nebo tipem prispevsim. 

 
 
vstupuji do tebe
černočerné prázdno
hrou tvarů vykresluji čeho jsme schopni spolu
namísto skla cinkáme větvemi
namísto popela tůně
 
vím že jsi tady
kouř tě usvědčuje 
dotkne se jazykem nejvzdálenějších koutů 
spatří i místa kde už nejsme
 
kde už nejsi
 
mou součástí
 
 
 
-------------

31 názorů

Silene
31. 10. 2020
Dát tip cvrcka, lawenderr

V otázce, řekněme úspěšného pochopení jde určitě i o přivyknutí, kterak konkrétní autor nakládá s jazykem. No, a přitom oba mohou uhýbat, to prostě dává hlubší smysl asi vážně jen v sériích anebo koncipovaných sbírkách, tedy takových, které nejsou jen jakousi vlastní časovou antologií tvorby (časovou antologií jediného autora, ať to zhůvěřile pojmenuji). Pokud si autor rozhodne, že zrovna dneska si zkusí to, na druhý den ono, chápeš, tehdy v sobě třebas pracuje na něčem jiném než na konceptu propojeného jazyka.

No, a ta druhá potvora, tedy naše řeč - mám za oblíbené příklady její diskutovatelné srozumitelnosti právě slova rozeklaného významu. Uvedu dvě, přehršle a sporý. Jsouť mí favorité.

Fajnovosti pocitu rozumím. Propojení je přitažlivé i v letmém doteku.

Jak jsi to psala u vojtěšky, musela bys mít na v rukách její knížku... Takto to mám u každého, abych se vážně mohla cítit nějak blíž. Čímž zároveň netvrdím, že je nějak nutné, aby každý knížku produkoval.


cvrcka
31. 10. 2020
Dát tip

Poslala jsem i do soutěže,  tak jsem zvedava. Ona ta moje erotika a symbolika k různým vykladum spis vybizi, nez by je eliminovala. A pak jestli si nahodou neco o sve tvorbe nenalhavam :D (jako ze si mozna jen nalhavam, ze chci psat pochopitelne. I kdyz to propojení,  kdyz to jde prozit spolu, je strasne fajn)


Silene
31. 10. 2020
Dát tip

A ano, ano, že ponejvíce jde o obor dojmologie.


Silene
31. 10. 2020
Dát tip

Vnímala jsem tu reakci právě jako až příliš radikálně zformulovanou vzhledem ke statisticky dostupnému materiálu k nějakému závěru s většinovou platností. O obecné platnosti samozřejmě nemůže být řeči, to ne:).


cvrcka
31. 10. 2020
Dát tip

No, dost poctivych - to nelze soudit,  neco jineho je precist zavnimat a neco jineho o tom zapsat komentar. Ale ziskala jsem dojem, ze to, co v basni davam jako konkretni obrys, v důsledku chápání vyzniva jako ozvlastnujici metafora ale to je v pohode, ja si z toho beru po hrstech!

Muzem to pak jeste rozebrat  - celkem dost lidi se k tomu v dilne ani nedostalo ( z tech, co doporucena díla a arenu čtou )


Silene
31. 10. 2020
Dát tip

A bylo dost poctivých čtenářů k té analýze doslovnosti kontra metaforičnosti?

Pořád říkám, že z těch instantních káv našich příspěvků lze vycházet jen částečně. I když bych měla mluvit než za sebe, neboť generalizace je zavádějící a do cíle netrefná, třebas i nechtěně osočující. Takže za mě takto.


cvrcka
30. 10. 2020
Dát tip

Ale tak hlavne, at tady nekecam a nechtnu za fusku nakonec sama sebe  - ano, myslela jsem namrzle vetvicky brizy treba, zeano. Ale kdyz jsou tenke holé třeba lískové. ...tak taky slusne chrasti ze bych s klidem i na tu zvonkohru pomyslela - ale vskutku spíše keramickou (dovolavam se Agaty Kolobezky Prvni)  nez sklenenou, nebo uz vubec skleničky, ktere jsem chtela evokovat. Takze námraza. Za tou stojim. 

 

No ale gro je, ze kdyz jsem psala atkij,  ze tam, kde ctenar vnima metaforu, ja mam realny obraz, netykalo se to zrovna cinkajicich větví.  Ty opravdu mely posloužit jako podkresleni mraziveho rana se slavnostním nadechem cinkotu sklenek. A jsou trochu hmatanim ke vzdalenejsimu okraji podzimu. 

 

Ale vtipne jste obe a jazykem mrskate slibne a sympaticky :) 


lawenderr
30. 10. 2020
Dát tip Silene

holé necinkaj! Nebo mi chybí ještě nějaký zážitek ... nad vámi na kopci je ... zima jak bejk :)  - beru si druhé fusekle. A to je asi tak všechno, co mohu ještě říci k poezii - že mě bavíte:)


Silene
30. 10. 2020
Dát tip

My tady u nás zatraceně dobře víme, kde sněžilo a kde leží. Kde zavařují meruňky, když jinde nakvétají ostružiny. A tak.

Samozřejmě jsme si povšimly zvukových kvalit ozvučných dřívek. Kdykoli si nasadíme naslouchadlo.


cvrcka
30. 10. 2020
Dát tip

A vy dve chechule  (podotykam ze to neni překlep ale neologismus!) , vsimly jste si nekdy, ze cinkaji i holé větve?  Nehledic na to, ze uz nam tu snezilo asi petkrat, i kdyz tedy ne primo pred domem ale az asi o 100 výškových metru nad, vcetne souvisle pokryvky. 

Vlozim neco metalurgie.  Teda toho druhyho metea.

Na 100 vyskovych metru klesá teplota o 0,6 stupně,  takze kdyz v 700 mame 2, tak v 1100 na kopci nad nami je ! Aha! :) 


Silene
30. 10. 2020
Dát tip

Takže to máme nížinné básně, bažinaté básně, podhorské básně, horské básně, velehorské básně... ohřevné básně vnitřních měst... miluji katalogizaci a termineologii!

Hele, ale cvrčkatá nás taky může tahat za thermofusekli. Všechno všem zbaštím, vůbec v nic nepatřím.


lawenderr
30. 10. 2020
Dát tip Silene, cvrcka

:)) příště budu u všech mimopražských básní odečítat patnáct stupňů, pro lepší uchopitelnost větví :D


Silene
30. 10. 2020
Dát tip

Záhady rulez. Praha je samohřevná. A navíc má nejvyšší vrchol někde u 390 m.n.m. Ňákej Zličín přibližně tak, přežvykující smajlík. Pravdu bych musela googlit, teskoglobální smajlík.


lawenderr
30. 10. 2020
Dát tip

:) Sil, přesně nad tím jsem zvedala obočí - jako fakt, zmrzly? To byl jedinej obraz, co mě smysluplně napad u cinkajících větví - ale v Praze aktuálně cca+10 ... jiný ďolík, jiný mráz ... kór když hora :)

Cvrku, mně se právě líbí, že je to metafora a navíc asi i pravda, miluju to rozdvojené vidění ... :) třeba to máš i v jiných Vodách - ale já se chytla až tady ... - poznámka do vlákna


cvrcka
28. 10. 2020
Dát tip

Diky atkij, jj, mas naprostou pravdu. Zajimave je, ze mam dojem, ze vlastne ctenari berou metaforicky hlavne pasaze, ktere jsem naopak minila doslovně. Za coz muze urcite také nejaka nadmira abstrakce v dile. Ale fakt jsem si tohle psani užívala a ... nechávám to tak!

 


atkij
28. 10. 2020
Dát tip cvrcka

S respektem k autorce. Na cizích textech vidím čeho se příliš nedopouštět.

Obrazotvornost autora by neměla přeceňovat schopnosti čtenáře a přece jen mu pomoci občasným záchytným bodem. 

Ale taky si počkám na celek a třeba mi střípky mozaiky vytvoří, nastíní konkrétnějsi obraz. 


Silene
28. 10. 2020
Dát tip

To bude super. Chvíli na to budu (či budeme, to jak komu bude hlava odsejpat) zadumaně čučet, no a pak dodáš optimalizovaný název a oslavíme to taky :))).


cvrcka
28. 10. 2020
Dát tip

Jo, cekam na listopad ;) a pak hura a jsou tam samozrejme vychytavaci zmeny, i kdyz tady spis mene patrný,  jen takovy octomilky.


cvrcka
28. 10. 2020
Dát tip Silene

Dobre dobre, risknu to a prasnout to muzu dodatecne vzdycky :D 


Luzz
28. 10. 2020
Dát tip

včera jsem si říkala, že bych si všechny části mohla vykopírovat na jedno místo, abych nemusela překlikávat mezi záložkami... ale protože jsem v poslední době docela líná a protože píšeš, že příští týden vložíš komplet, tak si počkám.


Silene
28. 10. 2020
Dát tip

Jojo, popelníky mě napadly.

Nic nám nevykecávej, těším se na celek, už to má publikačně za pár, ne? Listopad jako... Leda že by ti sytém umožňoval vložit dopředu (míním datum publikace), nevím, jak se tváří na Arénu a doporučená díla. Na Arénu je ale asi přísný, pamatuji, kterak jsme čekali tuším tři měsíce na dajakovu Legendu. Takže to asi nepokoušet, tam musíš uspět vkladem na první dobrou.

Jo, moment, ty myslíš, jestli má název celku všechno prásknout? Joj, toť sázka do loterie - jestli myslíš, že to tak líp prodáš, škoda přijít o kupce, ale má maličkost je (často neúspěšný, úsměv) notorický hádankář. (pokud anketa)


cvrcka
28. 10. 2020
Dát tip

A jsem moc rada, zes vycetla ty sklenky z toho.  Aj tune jsou beztak popelniky treaba. Proste.. a jsou to zmrzly vetve definitely.


cvrcka
28. 10. 2020
Dát tip

Ježíš Silen,  ja miluju obsahly komentare!!! :) jooo,  ctes blizko blizoucko!  Chces pak tu hadanku zkusit az to bude v celku, anebo to mam prozradit nazvem? :D 

 


Silene
28. 10. 2020
Dát tip

Už jsem se dlouho neztrapnila napříč písmákem, že ano, takže ---mně to po celý čas připadne jako milostná partie dvou záměrně personifikovaných živlů, a teď kdo je kdo, že možná vtip v tom, že ona-voda, není ona, tak co může být, proud? Tok? Tok, nejspíš tok. Se svými polovičatnými čteními ovšem ani náhodou nemám jasno, zda ty jednotlivé díly studie mapují jednotlivé fáze takového toku, anebo jsou některé třeba nahodilé, variační opakovačky, případně se jedná o různá pojetí různých vodních těles. (Jeden díl mi připadl jako vodopád - pěsti, kameny..., i když i na horních tocích sám šutr, že./Někde zkraje jsem se dívala z mostku na celkem vzteklý potok.) Zcela určitě čekám na čtenářské pohodlíčko oné kompletace, neboť jsouť muka listování sem a tam neoddiskutovatelná (to se opakuji) ---

Kouř, kouř... cinkot větví... jestlipak něco mírně zhýrale zapíjejí, hmm... ale místo, kde země/břehy/třebas nejsou součástí vody, by krom širého moře daleko spíše mohl být výpar do atmosféry nebotakněco.

Každopádně být větve klády, ty mohou cinkat řetězy při svážení, no a kvalitně kouří rašelina, že jo. Ovšem to je jiná vesnice.

Asi se nemá zapomínat, že jde o oslavu podzimní sychravosti... tak esli moře, potom severní, jiné nebrat.

Jo, a též ta slepota co chvíli, buď mlžný rozptyl, nebo našlehaná prudká voda, když se mele, průběžně doufám, že se tam moc autorka nevyžívá v horském ledu! 

Tahle část je výrazná, proto asi zaujala. Jo, taky se mi kouř zalíbil. Není ohně bez.

Kdyby to četla law, zmíním ještě, jestli už ty větve nezmrzly. A jako jestli mám jít zrovna teď zkoušet, zda zvoní dřevěné uhlí z milířů, tak na to se vám.


cvrcka
28. 10. 2020
Dát tip

:D faajn :) kdyz jsem to dopsala a taky me konecne napadl nazev, ktery s tím koresponduje, videla jsem, ze budu muset napsat ještě dal. Ale pockam na "plnost srdce " at nevarim z vody. A tam by mohlo byt ohně vice. A take vice chladu ....awwww...creepyyy :D 


lawenderr
28. 10. 2020
Dát tip

pro mě to touhle teprv začalo, na vodu mě asi nechytíš ... nebo nevím, proč se chytám až tady:) Nemůžeš očekávat telepatii se zvonkama větví :D jen jsem začala mít pocit že ve tvé poezie přituhuje - zapnula jsem senzory na vítr, abych ucítila, odkud fouká - a pak jsem chytla ten kouř, konečně nějaká znamení! :D tak odpovídám


cvrcka
28. 10. 2020
Dát tip

Joo,  Alegno! Super, interpretacne me povzbuzujes :) 

A taktéž děkuji, zes došla az sem tralala!


cvrcka
28. 10. 2020
Dát tip

Zajímavý, law.  Posilala jsem teď celou studii do jedne soutěže a dlouho jsem váhala - protože budu měnit název podle toho, kam se to celé vyvinulo, jak moc mam v nazvu prozradit.  Rozhodla jsem se pro prozrdit min, aby bylo možný si v průběhu říct "aha", ale opět me tímto komentářem smerujes k tomu,  ze od čtenářů mizna očekávám dosud neobjevenou telepatii.

 

Ano, cinkame větvemi :) ale necpu Ti to s navijakem!! Pěkně si vem, co je Tvé :)  i tak me Tva pozornost tesi (i kdyz rano ten okamzity tip vypadal trochu jako "no uf konecne je po všem " :D :D :D 


Alegna
28. 10. 2020
Dát tip

ráda jsem si četla ....tady cítím, že se dotýkáš koncem sebe jiných světů***


lawenderr
28. 10. 2020
Dát tip

je v ní skrytý oheň:) Když jdu ve stopách toho kouře, je to trochu mystické ... kouř ví, kde oheň je, ale osahává si, kde ještě není :D Tahle mě oslovila, jo, je sice taky trochu ježatá (cinkající větvemi ... jako fakt?:), ale jako by ses propsala mimo své obvyklé území - 

:)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru