Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Okurková

29. 10. 2020
8
7
288

 

Jsem na rodičovské dovolené a mám dvě malé děti, které mi skáčou po hlavě buď obě zároveň nebo na střídačku. K tomu je v našem malém městečku jen jeden supermarket, na kterém není super vůbec nic. Po té, co jsem do něj šla koupit bílý jogurt, rohlíky a banány a vrátila jsem se namísto toho jen s tvarohem, na který jsem ještě k tomu musela vystát frontu, jsem další návštěvy vzdala. Krátce a stručně, nakupovací povinnost přibyla k velké, či přímo bezbřehé, jeho radosti manželovi, který tak činí v nedalekém velkoměstě po cestě z práce.

 

To s sebou přináší nečekané záludnosti a komplikace. Oba se však v zájmu přežití našeho manželství snažíme se s nimi vyrovnat a předejít jim, jak jen jsme schopni. Já už jsem například přestala s otázkami typu: a ten tvaroh v akci neměli? A maso jsi nekoupil žádné? Které ve větší koncentraci způsobovaly zarputilou zamlklost či nečekanou erupci typu: Tak si choď nakupovat sama.

Také jsem začala psát do seznamu počty, kolik se má čeho  nakoupit.... poté, co jsem se neodvážila naznačit, že deset 500ml jogurtů se nám do ledničky v kombinaci s 20 ovocnými 200 ml jogurty nevejde a poté, co jsem neměla kam dát 3 balení masa (mrazák už byl zaplněn po předchozím nákupu). (Aby nemusel nakupovat tak často, raději toho vždy koupí víc, data spotřeby přitom nesleduje)

 

Nás provianťák už oproti tomu pozná rozdíl mezi smetanou na šlehání, smetanou na vaření a zakysankou (známý to chyták pro všechny začátečníky) A taky ví, že pokud nechce mít třikrát za sebou k obědu bramboráky, je možné nahradit vepřovou plec vepřovou kýtou.

 

Zkrátka snažíme se na sebe naladit jak jen to jde, ovšem stále je  co zdokonalovat.

 

Vypozorovala jsem například, že manžel rád nakupuje salátové okurky. Když mu do seznamu napíšu rajčata, papriky, okurku a balkánský sýr (k večeři bude šopský salát), pravidelně koupí jednu okurku navíc. Jednou jsem se odvážila nesměle se zeptat, proč kupuje okurky dvě, když do šopáku dávám jen půlku nebo maximálně jednu. Odpověděl mi, že má okurky rád a nakrájí si ji klidně 'jen tak" (ani okurku mu nechci dopřát). Slova se však málokdy změní v činy. Tedy se poměrně často stává, že v ledničce máme jednu okurku, která čeká až k ní přibude zbytek ingrediencí na ten šopák a občas při tom čekání i stihne zplesnivět. Nicmeně když do nákupního seznamu napíšu rajčata, papriky a balkánský sýr, nás hlavní nákupčí správně usoudí, že bude šopák a pro jistotu koupí minimálně jednu okurku, protože co když jsem na ni zapomněla, žejo. Když do seznamu napíšu pouze balkánský sýr, dopadne to stejně. Koupí se pro jistotu i nějaká ta okurka. Zapeklitá situace. Okurky v naší lednici, i při mé nejlepší snaze, zkrátka neubývají tak, jak by měly.

Jednou jsem takhle zase přemýšlela, jak zabránit dalšímu nákupu okurky/ek. Není to totiž vůbec tak jednoduché, jak by se snad mohlo čtenáři neznalému poměrů zdát. Kdybych totiž napsala něco ve smyslu OKURKY NEKUPUJ, nebo NE OKURKÁM, rychločtenář snažící se mít nákup co nejrychleji za sebou, by ve spěchu vyzobl klíčovou informaci „okurky“ a koupil by je zcela určitě. Tedy jsem na to šla od lesa. Rychlou kontrolou jsem zjistila, že nějakou tu papriku máme a pár rajčat taky. Na snídani sice žádná zelenina nezbude (kromě okurek), ale v zájmu věci je třeba nějaké té oběti. Napsala jsem tedy do seznamu: Na šopák máme vše až na balkánský sýr.

 

U příjemce zprávy však došlo k nečekanému zkratu. Na balkánský sýr totiž zapomněl. Kdopak uhodne,co koupil místo toho?

 

Některé úlohy zkrátka nemají správné řešení.

 

 

Ps: Když mu to dám přečist, nebudeme nuceni jíst šopák nějaký čas bez okurek?


7 názorů

Svěží fejetonek.

U vás je protě taková permanentní okurková sezóna.


Moc Vám všem děkuji za přečtení. Omlouvám se za ty překlepy.

Bixley - takový celer taky zabere hodně místa,tak snad se vám celery nehromadí jak ty okurky. Svíčkové zdar

A2a2 - když já jsem zas líná strouhat

 

 


bixley
30. 10. 2020
Dát tip

Není nad okurku navíc! To přítel kupuje neustále celer a mrkev. I bez seznamu... :-)


cvrcka
30. 10. 2020
Dát tip

Super. Nemalou radost si s mužem taky prehazujeme jak horky brambor, hehe. Nakupovani, metla lidstva! 


Gora
30. 10. 2020
Dát tip

Vtipný fejeton, Moudivláčku!

Možná bych, co se slohu týká, omezila množství vět v závorkách, on si čtenář domyslí, jak je ta konkrétní "vsuvka" myšlena:-)

..............

došlo k nějakmu zkratu - vypadlo písmeno é


atkij
30. 10. 2020
Dát tip

Četla jsem již včera před spaním. Měla jsem pak okurkové sny:)

Sem tam chybka...


a2a2a
29. 10. 2020
Dát tip

Vtipný fejetonek ze života. Asi mám s tvým manželem společné geny. Mám rád okurkový salát, tedy kupuji okurky a protože jsem líný vařit, už se mi párkrát stalo, že okurka změnila skupenství. Jinak po formální stránce všechny hlavní požadavky na fejeton naplněny (stručnost, vtip, aktuální odraz běžného života). Možná by to chtělo jen mezerou oddělit odstavce.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru