Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyhnálovská tma

Výběr: atkij, Gora
01. 11. 2020
33
52
1094
Autor
Umbratica

 

 

Třpyt světel velkoměst již nikdy neuvidím,

až bude noční vlak k nim z temnot přijíždět,

již nespolkne mne dav a v dravé řece z lidí

se rázem neztratím. - Již nedobudu svět !

 

Teď vyhnálovská tma mne objímá a hýčká,

roj bledých světlušek jsou zřídlá světla chat

a spíš než sanitku tu slyším houkat sýčka.

Tma - černý milenec... Spát ! Ani nedýchat.

 

A když se probudím, je kolem hustá mlha.

Noc temná jako hrob - pak přílíš bílý den

mé oči zmučené jak hrách proti zdem vrhá.

Mé oči ospalé ač modré jako len.

 

Třpyt světel velkoměst již nikdy neuvidím

až bude ranní vlak k nim z dálek přijíždět,

již nespolkne mne dav a v dravé řece z lidí

se rázem neztratím. - Již nedobudu svět !

 

 


52 názorů

dadadik
před 6 měsíci
Dát tip

Jo tuhle pamatuju

proč jsem dřív  netipla, nevím :)


Safián
06. 11. 2020
Dát tip

Podívám se. nějak jsem ho přehlédl.


Umbratica
06. 11. 2020
Dát tip

Safe,

dobrá. A co tvůj názor na Sdílení, které jsem zveřejnila více méně kvůli této diskusi a asi jsem to neměla dělat, protože je to propadák ?


Safián
06. 11. 2020
Dát tip

Um, dobrá. Spokojme se tímto závěrem.


Umbratica
04. 11. 2020
Dát tip

per_zay,

dík za tip a jsem ráda, že se líbilo.


per_zay
04. 11. 2020
Dát tip

hmmm ... T


Umbratica
04. 11. 2020
Dát tip

Já si myslím, že pod pojmem utenticita v poezii si většina lidí představuje to, že autor by měl psát jen sám za sebe, jakožto reálnou osobnost, vyjadřovat pocity a prožitky, které sám pocítil nebo prožil. Mnozí se nesmírně pohoršují nad tím, když třeba někdo vyjádří v básni pocity a prožitky někoho, za koho se jen vydává.

Já se občas pokouším vyjádřit pocity a prožitky nějakého archetypu nebo nějaké sociologické kategorie.  Ta naše diskuse tady mě přiměla sáhnout do šuplíku a zveřejnit báseň Sdílení, abych ti to mohla ozřejmit na konkrétním případu. Sdílení zobrazuje duchovní situaci typické internetové básnířky, která nepíše kvůli nějakému umění, ale proto, aby mohla sdílet své pocity a životní prožitky s přáteli na webu. Kdybych byla hodně jízlivá mohla bych ti vyjmenovat celou řadu autorek, které by se daly tady na Písmáku zařadit do téhle kategorie "internetová sdílečka pocitů". To ale neudělám. Naopak jsem se mezi tyto internetové pocitářky tak trochu ironicky zařadila sama. 


Umbratica
04. 11. 2020
Dát tip

Evženie, díky za tip i za kritiku.


Safián
04. 11. 2020
Dát tip

Um, autenticita v Egilových nebo Zborových básních by si zasloužila samostatnou úvahu. Ale nejprve bychom si museli vyjasnit, co se tímto pojmem vlastně myslí a kdo si co pod ním představuje. Není to tak jasné, jak se zdá. Možná bychom nakonec nahradili tento pojem jiným. Ale určitě by nebylo na škodu, kdyby se tu probraly postuláty některých jednotlivců nebo skupin.


Jen tak si uvědomíme, kdo jsme.


Umbratica
03. 11. 2020
Dát tip

Štírko,

těší mě, že patříš mezi většinu čtenářů, kteří ocenili atenticitu téhle básničky, zatímco někteří ji považují za planý akademismus. Ale pánbu zaplať za rozdílnost názorů. Díky za tip,

Na zítřek mám nachystáno taky něco autentického - Sdílení. Je to sice částečně o mně, v básničce oslovuji sama sebe, ale mohlo by to být o mnoha místních autorkách, potažmo o mnoha autorkách píšících pro různé literární servery. Pár stovek nebo tisíc básní od internetových autorek jsem už přečetla, takže doufám vím, o čem píšu.


Štírka
03. 11. 2020
Dát tip

Tak tahle se mi moc líbí.... Potřebuji přijímat autentické věci, které voní tím, co je skutečné : nyní... Poznání - kterého sem vnášíš plné koše - to je jiná kapitola. Určitě zajímavá... Ale bezprostřednosti si cením víc.... A nemyslím si, že musí být v dokonalém obale, důležitý je obsah... Tentokrát s obdivem, k umění tak pěkně poskládat myšlenky :  +++ a víc...


Umbratica
03. 11. 2020
Dát tip

Safe,

já si to v podstatě myslím také. Jsem racionalistka jako ty. Ale vycházím čistě z toho, co mi píšou čtenáři včetně některých členů redakce. Pro něteré lidi, třeba pro egila nebo pro zboru je autenticita a autentická emocionalita podmínkou, aby vůbec vnímali báseň jako hodnotnou. egil o tom dokonce napsal několik básní, které pak smazal a zbora o tom napsal jistý traktát, který tu vyvolal nemalé diskuse. TOTO JE ZATRACENĚ ŽHAVÉ TÉMA PRO PÍSMÁK.


Safián
02. 11. 2020
Dát tip

Um, na tom,  je-li báseň nabita reálnými prožitky přece nezáleží. Nejde ani o pochopení. Ale jinak máš pravdu.


Umbratica
02. 11. 2020
Dát tip

Safiáne,

už se na tomto místě opakuji, ale to nevadí. Tu básničku jsem napsala v srpnu, po té, co rodinná rada rozhodla, že byt ve velkém městě, kde jsem trávila poslední dvě zimy, se prodá. Souhlasila jsem s tím, ale uvedlo mne to do velmi nostalgické nálady a výsledkem je tato básnička. 

Já opravdu píšu naprosté minimum emotivních a osobních básní. Z toho, co jsem tady zveřejnila od srpna 2020 to byly pouze mé nemocniční básně a tato báseň. Vůbec nezáleží na tom, jakou konkrétní formu autor použije( jako např. ironický pseudoklasický text písně v tomto případě), záleží na tom, aspoň mně na tom záleží, zda čtenáři pochopí, že báseň je takzvaně "autentická". To čtenáři velmi dobře pochopili jak v případě mých nemocničních básní, tak i v tomto případě a já jsem za to ráda.

Ty jsi racionální člověk na vysoké odborné úrovni, prakticky jediný, s kým tady mohu diskutovat o otázkách formy a já si toho moc vážím. Chybí ti ale schopnost emocionální empatie. Bereš všechno jen jako abstraktní konstrukt a nevnímáš, nakolik je báseň nabita reálnými prožitky.  Ale nevadí !  Převládá tu názor, který vehementně zastával i agresor Starej dobrej Salvator, který se později sebekriticky smazal. Dle mínění takovýchto svatých Salvátorů musí být každá dobrá báseň produktem emocionální bouře v autorovi. Jsem dokonce přesvědčena, že na mne Salvator vulgárně útočil v naději, že se dočká nějaké mé emotivní básně jako odpovědi. Ale kejkle lidiček jako Starej dobrej svatej Salvator nebo Radovan Skromný Tvořivý (což je nepochybně jedna a táž osoba) už dávno nepohnou ani svalem na mé tváři.


Safián
02. 11. 2020
Dát tip

Um, paní učitelko, přes vaši autoritu budu trvat na svém nesprávném názoru. Já nic neposuzuji ve vztahu k autorovi, ale k paní Poezii. Osobní, neosobní, všechno jedno. To není žádná hodnota. Klasicismus? Proč ne. Ale plané sutinářství?


Umbratica
02. 11. 2020
Dát tip

Alfonsi, ta souvislost mezi dekadencí a Traxlerem mě nikdy nenapadla, ale může tomu tak být. Díky za tip.


Umbratica
02. 11. 2020
Dát tip blacksabbath

Safe,

tvůj nézor je v kritikách naprosto ojedinělý. Většina mých příznivců správně vnímá toto dílko jako velmi osobní a právě za to mu dali tip. Mají pravdu. Je to ta nejosobnější básnička, kterou jsem tady zveřejnila od svého návratu z nemocnice. Jsem ráda, že mi mí čtenáři rozumějí - aspoň valná část z nich.


Umbratica
02. 11. 2020
Dát tip

Díky blackie,

ty jsi na temnotu odbornice, ty se ve tmě nikdy neztratíš.


kolegové už tvé dílo rozebrali.....já jen už mohu napsat, že jsem se v ní neztratila, že se mi moc líbí!!!!...............*/*******************


Safián
02. 11. 2020
Dát tip egil

Dovedné, ale duchem i způsobem až příliš archaické.  Jako technické cvičení bez dalších nároků bych to bral.


ALFONS
01. 11. 2020
Dát tip

Skvělé. Devět z deseti neodekadentů doporučují píseň Jiřího Traxlera Já mám doma myš, dávámTip. 


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip

Noty ? To ne. Ty už by musel vymyslet někdo jiný.

A jaký by to byl styl ? Asi nějaká odrůda folku. Viděla bych to tak na bratry Traxlery, ale ti už jsou, tuším, mrtví.


:-) A na jaký nápěv to je? Existují noty? Stylem je country, klasika, folk, punk či deathmetal? :-) První sloka by se dala vyzpívat třeba jako El condor pasa, ale dál už to nesedí aby si člověk nezlomil jazyk.


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip lawenderr, Štírka

Já jsem se velice ráda ztrácívala v davu, law. Víš jak úlevný pocit to je, když přijedeš z malého města do velkého, kde tě nikdo nezná, vylezeš z nádraží, stojíš na ostrůvku a kolem jsou stovky neznámých tváří? A v tom činžáku, kde jsem bydlívala, mě znali už jen ti nejstarší, kteří ještě znali moje rodiče. Když jdeš nakoupit na malém městě, potkáš tak dvacet, třicet známých a kdekdo by se s tebou rád vybavoval. Já ale nejsem až tak upovídaná, jak se tady na Písmáku může zdát.

S tím dobýváním světa je to takhle : původně, když jsem se zase vrátila k psaní, jsem si myslela, že opět dosáhnu stejných úspěchů, jakých jsem dosáhla v mládí. To se však nestalo. Je tu jiná generacve, která má docela jiné představy o poezii a s tou já se v ničem neshodnu. Tady na Písmáku jsem ale po návratu z nemocnice pochopila, že jsem tu asi proto, abych některým čtenářům umožnila seznámit se s poezií, která může být alternativou k té současné - módní, která se tu taky každému nelíbí. To proto ten Prévert, Bukowski, Li Čchig - čao atd. Kdyby tě to zajímalo víc, tak o tomhle jsou dvě mé básničky pod názvem Štafeta.

Dík za típek i sympatie k Vyhnálovu.  Brzy se ještě rozprší Vyhnálovský déšť.


lawenderr
01. 11. 2020
Dát tip Gora

Tenhle tvůj způsob poezie mě oslovuje - jens mě trochu zamotala do očí ... a pak, jako bys svět dobyla jen tím, že se rozpustíš v davu ... mi přijde:) Ale jsetli je to záměr, jde až za mou hlavu a v tom případě smekám a jdu se podívat, co je za mnou a kam až vedeš ... :) Svět můžeš porazit na hlavu i z Vyhnálkova. Ještě jsem tam nebyla a už to tam mám ráda :D


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip

Nemůžeš to zadávat jako obec, ale jako místní označení části obce. Já jsem našla Vyhnálov jako místní část obcí Ždírec na Doubravou, Svatobořice, Pelhřimov, Týnec, Prachov, Souhadice, Semínek atd. Kdybych hledala dál, myslím, že bych našla Vyhnálovů opravdu desítky 


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip

Alegno,

já si nepotrpím na žádné tituly. Moc děkuji za tip a jsem ráda, že se líbilo.


...aha, našel jsem jen jeden, nedaleko Hlinska...dál jsem nepátral...tak jsem možná minul cíl...


Alegna
01. 11. 2020
Dát tip

poznávám Vás Jasná......*****


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip

Aleši,

teď jsem chvilku surfovala a zjistila jsem, že různýcch Vyhnálovů jsou u nás až desítky. Většinou ale nejde o samostatnou obec, nebo osadu, nýbrž o místní název odlehlé, nehostinné části obce.


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip

Já jsem prakticky po celý život měla dva domovy. Jeden ve velkém městě a druhý na venkově. Jednak jsem pět let žila v Brně, což není tajemstvím, píšu o Brně básničky, jednak jsem střídavě žila v onom městě, které tajím. Teď, když prodáváme byt po rodičích, mi už zůstal jenom ten venkov.   Díky za tip.


Filosofka
01. 11. 2020
Dát tip

Už dlouho jsem od tebe nečetla nic tak bolestně osobního. Stesk po domově, rozčarování z nového místa bytí. Já bych měla pocity úplně opačné. Velkoměsto mě spíš odpuzuje. 


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip

Čudlo, jsem moc ráda, že se líbí a díky za tvůj tip.


Čudla
01. 11. 2020
Dát tip

Líbí /*


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip

Julie,

děkuji za politování. To člověka hned zahřeje na duši.


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip

Arwen,

tys na to kápla. Ano - je to písňový text. Já jsem původně zařazovala své textíky skutečně jako texty, ale zjistila jsem, že texty tu čte strašně málo lidí. Naopak vázané verše tu mají hodně čtenářů, což je v dnešní době překvapující. Teď už raději zařazují své texty jako vázané verše.


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip

Aleši,

ono je to jedno i druhé. Já si dokonce myslím, že je u nás Vyhnálovů víc. Ten, který já mám na mysli, je jen maličká osada o několika číslech, kde končí silnice, která je tak rozbitá, že si připadáš jako v rumunských Karpatech. Já sice ve skutečnosti přímo tam nebydlím, ale na kole bych tam dojela asi za půl hoďky. Já bydlím skutečně v pohůří, v jakémsi satelitním městečku. Už jsem o tom tady taky psala básničky. Původně to bylo jen pár statků ve stráni, ale postupně tady začali skupovat pozemky boháči, takže kolem jsou samé milonářské haciendy. Dokonce je tu jedna taková "vila Tugendhat" asi tak za třicet mega, jejíhož majitele zabásli(tunelář ?).Vila je nedostavěná, chátrá a realitní makléři ji za 20 mega nedokážou prodat. ...To je tedy mé reálné místo bydliště. Ale "Vyhnálov" je rázovitější.  


Chudinko!


Spíš než báseň mi to připadá jako písňový text. I tím, že končí stejně jako začíná. Třeba se  někdy najde někdo, kdo k textu přidá i melodii :)


aleš-novák
01. 11. 2020
Dát tip Gora, blacksabbath

Vyhnálov jsem dosud považoval za fiktivní poetické místo...nahlédnutím do mapy jsem byl vyveden z omylu, o to mám větší radost, že už i k tobě dosahují nitky nepřetržitého internetu ...

tvůj žánrový rozsah je obdivuhodný, díky, že se s námi dělíš o své psaní...


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip Gora

Cnan Šan pro mne byl vždy inspirativní. Žil na Studené hoře, kdy vrýval básně do balvanů. Já sice nežiju přímo na kopci, jen na jeho úpatí, ale když teď ťukám do klávesnice, mám jistotu, že se za mými zády tyčí hůrka, kam mohu kdykoli vyrazit a stát se Chan Šanem. Jedinou nevýhodou je, že místní balvany jsou z kulmských břidlic a drobů, takže by se do nich básně vyrývaly velmi špatně.


PavelK
01. 11. 2020
Dát tip Gora

Bude z Tebe ženský moravský Chan šan. Blahopřeji. Ještě příjmout jméno podle místa kde poustevničíš a do dějin české literatuty se zapíšeš jako Vyhnálková.


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip

Katariino,

ta atmosféra u nás je teď velmi pochmurná, ale působivá. Jsem ráda, že se líbilo.


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip Aru

Zeanddrichu,

hustá tma se používá v některých magických praktikách. Absolutní smyslová deprivace umožní mágovi kontakt s astrálním tělem. Uvědomí si, kde je astrální tělo nějakým způsobem poškozené a může tato poškození "opravit" nejrůznějšími magickými praktikami. Tyto postupy využívá zejména toltécký šamanismus.  Ve Vyhnálově, obzvláště na naší zahradě, ale též v hlubokých lesích kolem, je téměř absolutní tma a v jistém smyslu je to výhoda. Jestliže tma není v jistém smyslu "zdravá", jak píšeš ty, může aspoň zdraví vylepšit. ...Dnes už je zítra a slunce nesvítí. Za okny je šero, řídká mlha ze kterré svítí ostré podzimní barvy listnáčů a zlátnoucí modřín a dočasná barevná nádhera vybízejí vzít do ruky foťák a vyrazit ven.  Asi to udělám za chvíli.   Moc děkuji za tip.

 


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip

fialko,

moc děkuji za chválu. Velkoměsto se už nikdy konat nebude. Budu se už muset až do smrti spokojit s venkovem. Ale na druhé straně je coronakrize a já se ptám : nezachránil mi třeba nakonec Osud život, když mě "uvěznil" na venkově ? 


Katariina
01. 11. 2020
Dát tip

Ta atmosféra!! Krásně se čte! *


Hustá tma je zdravá :) -ale s předpokladem, že ..zítra ráno zas/ bude svítit Slunce :)


fialka...
01. 11. 2020
Dát tip

Velkoměsto x venkov - skvěle vystižené pocity, nádherná druhá sloka :-)


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip

Tady mluvím dokonale za sebe. Dvě poslední zimy jsem totiž trávila ve velkém městě v bytě po rodičích. V srpnu jsme se ale na rodinné radě dohodli, že se ten byt prodá. Teď je vyklizený a vymalovaný a čeká na prodej. Tudíž mi už zbyl jen Výhnálov, rysové, medvědi a vlci.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru