Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sitniansky rytier

01. 11. 2020
2
19
635
Autor
Abakus

Sitniansky rytier

Stúpa kopcom tieň rytiera.

Potí sa.

Pracku na opasku drží iba hrdza,

nit a viera.


19 názorů

Abakus
31. 05. 2021
Dát tip

Vrchol hliník dosiahol v závodných jedálňach, až kým sa neodsťahoval do Humpolca.


Kamamura
31. 05. 2021
Dát tip

No jasně, protože hliník, ačkoliv je to jeden z nejhojnějších kovů na planetě, se v čisté kovové podobě nevyskytuje, a dostat ho z bauxitu stejnou cestou jako z ostatních rud železo, měď nebo cín není možné. Proto lidstvo hliník nepoužívalo, dokud nebyl objeven Heroutův proces (nebo jak se to jmenuje), který používá snad elektrolýzu, nechce se mi to teď už googlovat.

Takže se poprvé objevil fakt až za Napoleona, pamatuju se na historku, kdy Napoleon pořádal banket, a hosté jako velkou vzácnost měli hliníkové nádobí, které byl tenkrát pekelně drahé, a na všechny se ani nedostalo a ti se museli spokojit s levnějším zlatem ;-)


Abakus
31. 05. 2021
Dát tip

Kamamura - Momentálne sú lepšejšie antiprespirátory bez hliníka. Predpokladám, že sa nepoužíval ani v dobách rytierskych.

Hliník začali mať na svojich uniformách napoleonskí vojaci - na gombičkách. 


Kamamura
31. 05. 2021
Dát tip

Hliník??? Přiznám jsem, že jsem zmaten a prosím o vysvětlení. 


Abakus
31. 05. 2021
Dát tip

Kamamura - milenky áno - vtedy a  aj teraz. Kto iný by mal nosiť a  prať a žehliť brnenie a priletovávať naň gombičky?

WD40 v dobe rozmachu rytierov - najmä v bojoch proti  a  s Turkami -  ešte nebol na trhu. Bravčová masť, loj? 

Už vtedy sa do voňaviek nepridával hliník a  skúšali to skôr na otrokoch, než na zvieratách.


Kamamura
31. 05. 2021
Dát tip

Kočkodan - nojo, ty se směješ, ale já jsem svého času chodil se zaměstnankyní Úřadu vlády, a ta mi dohodila překlady podobných dokumentů do češtiny, a to byly texty, které museli psát anglicky Francouzi, Němci, Španělé, a další neangličtináři, takže to byla fakt často smysl nedávající hatmatilka plná frankismů a germanismů (představuji si, že takhle se asi žvatlalo v době zlaté horečky na Klondajku, kam si přijel pro svůj valoun zlata celý svět), a já jsem v tom musel ten nepřítomný smysl nějak najít, aby se to dalo přeložit. Peklo, ale velmi štědře placené peklo!

Abakus - to je velmi správná domněnka, když jsem ještě dělal historický šerm, tak všechno kovové rezlo pekelnou rychlostí (já jsem měl jen meč a kovové rukavice, protože jsem byl na civilce bez groše, ale někdo vozil celé plátové zbroje), a tehdejší recept byl všechno vycídit pastou jménem Silichrom (přípravek na leštění stříbrného a jiného nádobí), a pak to přestříkat přípravkem WD40, který na tom udělal voděvzdornou vrstvu, takže to méně rezlo. Vyčistit plátovou zbroj byla fuška, ale nejhorší byly zbroje kroužkové. Podnikavější a sociálně schopnější "rytíři" s sebou vozili i manželky a milenky, které čištění prováděly za ně, místo tradičních pážat a panošů.


Abakus
31. 05. 2021
Dát tip

je to nádhera, keď sa tu diskutuje o antiperspirante - ja si myslím, že by mal v prípade rytierov obsahovať aj niečo na ošetrenie plechu - asi veľa antioxydantov.  

Tá vyhláška EU má svoj zmysel - kam by sme došli, keby sa  tu a  tam poflakovali rytieri, Golem....Len preto, že niekto má pocit, že nám je zle.


Kočkodan
31. 05. 2021
Dát tip

Kamamuro, já jsem si od Zuzky tvůj ne nevtipný komentář až do konce odslabikovat nechal. Až se holka trochu zapotila. ;-)


Kamamura
31. 05. 2021
Dát tip Aru

Naši blaničtí rytíři antiperspirant nepotřebují, Kočkodane, protože naposledy vyjížděl jen jeden z nich za časů rozmachu Svěrákova Cimrmanovského divadla, a ještě z toho měl strašné oplétačky tam nahoře a bylo s tím spoustu papírování. Od té doby se podobné incidenty neopakovaly - vždycky se řeklo, že nejhůř ještě není (EU v tomto smyslu i vydala nějakou rezoluci, že mýtičtí ochránci členských států EU nemají svévolně vyjíždět a pouštět se do neschválených operací, dokud Evropská Komise sama nevyhlásí oficiálně "Nejhorší Evropské Časy (NEČ) - ten dokument se jmenoval tuším "EU Guidelines for Implicit Reluctance of Various Mythical Local Protective Entities (VMLPE) Mobilization in Accordance with General Military Deployment Guidelines in Periods of Time not Officially Sanctioned as Periods of Dire Need (PoDN)". Celé to mělo přes tisíc stránek a málokterý rytíř to doslabikoval do konce. 


Abakus
02. 11. 2020
Dát tip

Nie som diskutérka na blogu, iba raz som napísala jeden príspevok, no možno dva krát, ale v rozmedzí niekoľkých rokov. Ten potlesk za dielo celkom chápem.

Nie som odborník na poéziu, mne sa  básne páčia, alebo páčia viac, alebo nepáčia. Som skôr cez srandu, ale to sa v mojich zemepisných šírkach nenosí.

Netreba na diskusiu aspoň dvoch?


Umbratica
02. 11. 2020
Dát tip

Našla jsem si, že jsi diskutérka na blogu sme.sk. Bylo by skvělé, kdybys diskutovala i zde. Tady většina, drtivá většina, nicků jen zarytě mlčí a čeká na postlesk za své dílko a to je strašná nuda.


Abakus
01. 11. 2020
Dát tip

Tá to tiež drží pohromade - aj s hrdzou. Jemne upozorňujem, že to čo držia je opasok na tieni rytiera, nie rytier sám. Ten sa fláka niekde poskalinách.


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip

A co viera ?


Abakus
01. 11. 2020
Dát tip

Myslím, že viac než so šľachtou to má spoločné s hrdzou. 


Kočkodan
01. 11. 2020
Dát tip

Naši blaničtí chlapci používají antitranspiranty. (a v poslední době i roušky)


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip

Musím se přiznat, že jsem vůbec nevěděla, že i Slováci mají jakési své "blanické rytíře". Musela jsem si je vygooglovat. Za to ale znám trochu město Báňská Štiavnica, kam jsem jezdívala, respektive jsem jezdívala do přilehlého arboreta Kysihýbel, kde se za císaře pána testovaly introdukované jehličnany. Ty pokusné plochy fungují dodnes, i když se už introdukované jehličnany do lesů sázet nesmějí(tedy - mezi námi - ony se tam stejně sázejí dál, ale nikomu to neříkej)

Dávám tip za vše, co se týká šlechty, takže : tip.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru