Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozhovor s Mistrem

Výběr: Lakrov
06. 11. 2020
8
30
581
Autor
Ozzozorba

„Mistře, proč je tak těžké šířit světlo?“ Ptala se svíčka svícnu.

„Protože většina z vás nemá knot.“

„Mistře, co je to knot a jak vzniká?“

„Knot se rodí z obrovské touhy poznat pravdu. Jde o vnitřní růst.“

„Co je pravda?“

„Pravdu poznáš, až budeš hořet. Ale k tomu potřebuješ právě ten knot.“

„A když budu mít knot? Budu vědět co je to pravda?“

„Nebudeš. Knot ti nebude stačit. Musíš ještě nalézt oheň.“

Ale i když jej najdeš, nebudeš mít vyhráno, protože se budeš bát. Plamen tě bude magicky přitahovat, ale rozum ti bude radit, ať prchneš. Tvůj vosk se bude v ohni tavit a stékat ti po těle.

Knot vloží do ohně, jen velmi málo hledajících. Většina se stáhne zpět a spokojí se s díváním se do ohně, a když plamen uhasne, příležitost je pryč.“

„Jaké je to hořet?“

„Když svíčka hoří a dává světlo je to pro ni ten nejkrásnější způsob bytí. Ale ať to vysvětluji jakkoliv, skutečnost se ti nevyjasní, dokud sama nebudeš hořet. Pak se budeš divit, jak jsi mohla být tak dlouho bez plamene.“ Pravil svícen.


30 názorů

Ozzozorba
01. 01. 2021
Dát tip

... pamlsek pro intelektuály :)


Lakrov
30. 12. 2020
Dát tip

 Zajímavá miniatura -- jakási úvaha hraničící s bajkou, taková "mnohasmyslná". Líbí se mi. Tip.


Ozzozorba
15. 12. 2020
Dát tip

Tato miniatura evokuje mnoho analogií a v tom je její bohatost. Je velmi jednoduchá a uchopitelná. 


kvaj
13. 12. 2020
Dát tip

Jak jsem zjistil z diskuse s Umbraticí, stojí za vznikem tohoto krátkého textu pro mě příliš překombinovaná úvaha. Nicméně za větu "Pravdu pounáš, až budeš hořet." dávám tip.


Ozzozorba
11. 12. 2020
Dát tip

lepší slovíčko je odkládat :) Prokrastinace je tak složitá, že ji nikdo nerozumí. 


bixley
08. 12. 2020
Dát tip

Nikoli. Má svítit a ne zhasínat. Stejně člověk má pracovat a ne prokrastinovat. :-)


Ozzozorba
08. 12. 2020
Dát tip

... jinými slovy, dokud nehoří, pak nejede na plné pecky ... je to jako používat letadlo pro cestování po silnici nebo jako noclehárnu.  


bixley
04. 12. 2020
Dát tip

Já to nečtu jako metaforu hoření pro něco, ale podlemě je to o tom, že když člověk zjistí, proco má předpoklady, jako ta svíčka má předpoklady pro hoření - má to dělat poctivě a důkladně.


Gora
29. 11. 2020
Dát tip

Díky a avi:_)


Ozzozorba
29. 11. 2020
Dát tip

Ano určitě, Goro :)


Gora
27. 11. 2020
Dát tip

Ozzo, mohla bych toto dílko nominovat do soutěže PM?? Díky za odpověď...


Umbratica
13. 11. 2020
Dát tip

Neexistuje žádný vynálezce nože, tak jako neexistuje žádný vynálezce pěstního klínu. Tyto nástroje denní potřeby vznikly v kulturách živočišných předchůdců člověka na mnoha lokalitách, tudíž je ani nevynalezl homo sapiens. Pěstní klín se vyskytuje už u šimpanzů, proto lze archeologicky snadno zaměnit sídliště šipanzů a např. hominidů z rodu australopithecus. Bronzový nebo železný nůž je pouze obměnou pazourkového úštěpu a takovýto "vynález" se rozhodně nedá srovnávat s atomovou bombou. Enstein sice nebyl přímým účastníkem projektu Manhattan, historie zná pouze čtyři otce atomové bomby : Oppenheimera, Fermiho, Tellera a Bohra, ale bez Einstenových vědeckých prací, ze kterých tito fyzikové mohli vycházet, by se atomová bomba nezrodila aspoň v té době, ve které reálně vznikla.  ...Srovnávat nůž a atomovou bombu znamená srovnávat nesrovnatelné. Všichni, kdož se na vzniku bomby podíleli a to nejen vědci, ale i politici a v širším kontextu asi 600 000 realizátorů projektu, věděli dobře, že vyvíjejí zbraň hromadného ničení.


Ozzozorba
13. 11. 2020
Dát tip

... pak se ovšem musí smažit v pekle i vynálezce nože, protože nožem je každým rokem zabito tisíce duší. Nástroje jsou dvousečné. Provazem můžeš zachránit tonoucího nebo na něm někoho oběsit. Lidé nejsou dostatečně zralí na dnešní technologie, které generuje věda. Ta je nezastavitelná, kdo chce zpátky do jeskyně? Ovšem poznávat své bytí (Já) jde i bez pomocí technologie (vědy). 


Umbratica
10. 11. 2020
Dát tip

Ano Shopenhaur byl asociál a nepřítel žen, měl raději psy než lidi. Pravdu měl ale v tom zásadním : vnitřní motivace svého jednání a konání si nevybíráme, jsou nám vrozeny. Svět, tak jak jej vnímáme, je pouze naše představa, omezená tím co nám poskytuje našich pět smyslů(přičemž jiní tvorové disponují jinými smysly, které si neumíme ani představit, nebo rozsah jejich vidění a slyšení je neporovnatelně větší než ten náš).

Možnost paralelních vesmírů je matematicky podložená hypéza, kterou věda prověřuje proto, že všechny soudobé kosmologické teorie jsou chybné. Teorie už dávno neodpovídá pozorování.  Veškerý základní výzkum(často buhužel) dříve či později najde využití v technologické praxi.

Účelem vědy je ale poznání, ne vytváření nástrojů. Technologie jako jakýsi parazit kráčejí za základním výzkumem, ale ten se zase dá financovat jen díky nim. Nikdy na skutečném hlubokém poznání neparticipovalo mnoho lidí. V porovnání s minulostí je ale dnes vědecké poznání otevřené pro daleko širší vrstvy například na internetu. Každý je ovšem bezpečně limitován výškou vlastního IQ.

Jak už jsem ti psala, Enstein se určitě nesměje. I kvůli němu zahynuly tisíce lidí při atomovém Armagedonu. A.E. by dal se označit za masového vraha. On si to uvědomoval a na sklonku života bojoval za mír. Třeba chtěl zachránit život Miladě Horákové, ale nebyl v tom úspěšný. ...Dost možná, že se Albert Einstein, jako jeden z otců atomové bomby, smaží v pekle. 


Ozzozorba
10. 11. 2020
Dát tip

Schopenhauer byl filosfof, který žil velmi smutným životem. Jeho svět je chladný. Pararelní vesmíry - výplod lidské mysli - nic neřeší. Budeš se ptát a dál? Co je dál? Lidské mysli to nebude stačit. Je nenasytná a dokud nerozpustí sama sebe (což dobrovolně neudělá a má přímo panickou hrůzu z nebytí) potud bude tápat ve tmě jako slepec.

Věda byla i v Pravěku (rozdělávání ohně, luk a šípy) a postup je úplně stejný. Vytvářet nástroje - to je účelem vědy. Jednou bude lidstvo stavět celé galaxie, ale do svého Já pronikne jen zrnko z biliónové populace. 

Albert Enstein a instalatér není novinářská kachna, ale živoucí realita. Už je mezi námi a spravuje nám vodovodní baterie a směje se :)

... a ty bys se měla taky usmát a říci si "život je super a velké tajemství." 

 


Umbratica
09. 11. 2020
Dát tip

V nás se nachází pouze, jak psal Schopenhauer,"svět jako vůle a představa". Einstein se pokoušel sjednotit teorii makrosvěta a mikrosvěta. Nemohlo se mu to podařit právě proto, že nepočítal s možností paralelní existence mnoha vesmírů. Pokud by byla dokázána existence několika paralelních vesmírů, mohlo by to odstranit náhodu ve sféře sobatomárních částic.  - Ty zjevně naprosto netušíš, o čem mluvím a vysvětlovat ti to by zabralo mnoho času a prostoru.

Postupy současné vědy nemají nic společného se středověkým hledáním "prvotní příčiny". Znovu opakuji, že ta je nepoznatelná a takovými otázkami se věda vůbec nezabývá. Těmi se zabývá jen filosofie a náboženství.

Z jednoho Ensteinova bonmotu, který se vůbec nedá brát vážně, lze usuzovat pouze to, že si udělal z novináře dobrý den. Einstein jako jeden z otců atomové bomby trpěl na konci života špatným svědomím a rozhodně nepřemýšlel o tom, zda se stát v budoucím životě instalatérem. Novináře je nutno vždy něčím odpálkovat.


Ozzozorba
09. 11. 2020
Dát tip

Albert Einstein velmi usilovně pracoval na jedné velké teorii, kterou by uchopil a vesmír a tím mu rozuměl. Ale když umíral a novinář se jej ptal, čím by (kdyby to bylo možné) chtěl být v příštím životě. Einstain odpověděl, že by byl rád instalatérem, tedy řemeslníkem, který rozumí svému řemeslu. Přes svou genialitu (nebo právě díky ní) umíral nešťastný s vědomím, že nic neví. Myšlenka o prvotní příčině všech příčin je stará jako svět. Jejím dítětem je teorie Velkého třesku. Ale ani ona nevysvětluje (a nemůže osvětlit) naše Já (odkud se vzalo). Vědci rozkládají hmotu a vznikají nové obory a ve svých laboratořích mají pusu v úžasu dokořán a vnímají pokoru před Sílou, která to vše umožňuje. Ale vědec s velkým V se bude ptát po příčině všech příčin. Bude chtít nahlédnout pod pokličku událostí. Jeho přání je otevřít „Pandořinu skříňku.“ Ale ta se nenachází někde daleko za hvězdami. Je v nás a otevřít si ji musí každý sám. To za něj neudělá žádná technologie nebo objev. Země pluje v prostoru, otáčí se kolem své osy ... Vědec by řekl je to logické a funguje to tak a tak, ale když dostane otázku a co je to gravitace nebo temná hmota nebo to a ono odpoví: „Však za sto let to všechno budeme vědět.“  A dál? Až rozkrojí celý vesmír do poslední slupky, ze které je utvořen bude vědec „přinucen“ podívat se do sebe a tam namířit svůj výzkum.

 


Umbratica
08. 11. 2020
Dát tip

Z čeho usuzuješ, že analýza kuzálních řetězců je "omyl omylů" ? Tak postupuje světová věda, fyzika, astrofyzika, kosmologie. Ale my všichni jsme hloupí, jen Ozzozorba přece "ví své". Prázdota je pouze ve tvé narcistické samolibosti pseudozasvěcence. Kredo skutečného zasvěcence totiž zní : ten kdo ví, nemluví. Kdo mluví, neví.  A ty nebo zoroaster mluvíte až moc, nasadili jste si masku "moudrých", kterou si pošetilí  často nasazují.


Ozzozorba
08. 11. 2020
Dát tip

Omyl všech omylů - doměnka, že když půjdeš pozpátku, když budeš odkrývat jednu příčinu za další a odkrajovat slupky jako u cibule a budeš se posouvat směrem k prvotní příčině, proč existujeme proč je svět ... protože při poslední slupce se dostaneš do velkého prázdna a nenahmátneš vůbec nic (ale přitom budeš existovat) v tomto prostoru funguje čirá nelogičnost. Slupky jsou logické. 


Umbratica
07. 11. 2020
Dát tip

Život je zcela deterministický a zcela logický. Lidská mysl jen vůbec není schopna sledovat obrovské kvantum kauzálních řetězců. Toto by ale teoreticky mohla zvládnout umělá inteligence. Mohla by pak provádět velmi přesné předpovědi různých alternativ budoucnosti. Budoucnost totiž zavisí na osobních rozhodnutích individuí, která ji vytvářejí. Pokud ale známe motivační rámec těchto individuí, můžeme ho zakalkulovat do výpočtu. Člověk se totiž nemůže rozhodovat jakkoli, ale jen způsobem, který odpovídá jeho osobnostnímu profilu.

Na subatomární úrovni současná věda však předpokládá náhodu. Možná je to ale jen hypotéza vycházející z nesprávných představ o vesmíru. Pokud by byla experimentálně potvrzena hypotéza o mnohočetných paralelních vesmírech(viz experimenty na urychlovačích částic v Evropě, v USA a v Rusku), představy o náhodě na subatomární úrovni by jistě také vzaly za své.

 


Umbratica
07. 11. 2020
Dát tip

Zdroj, ze kterého je utkán život a celý svět nemůžeš poznat vůbec. Každé náboženství není ničím jiným, než jen soustavou neověřitelných hypotéz a to ještě v tom lepším případě. Každá víra se nutně zakládá na neověřitelných iluzích.


Ozzozorba
07. 11. 2020
Dát tip

Matematika je logická a bez logiky by nemohla existovat a život je zcela nelogický. Tak vem si třeba nulu (magická hodnota nabitá nelogičnostmi) nejde ani o číslo a přesto bez nuly by matematika byla o berlích. 


Ozzozorba
07. 11. 2020
Dát tip

Ano matematika je nástroj. Ale nikdy nemůžeš matematikou poznat zdroj, ze kterého je utkán život a celý svět. 


Umbratica
06. 11. 2020
Dát tip

Matematika není vůbec o nějakém sčítání nebo odečítání. Matematika pomáhá zmatené mysli najít v chaosu skrytý řád, systém a smysl. Matematika pomáhá mysli uchopit neuchopitelné tím, že svět kategorizuje, rozděluje do množina a hledá vztahy mezi množinami. 


Ozzozorba
06. 11. 2020
Dát tip

O rudé v textu není zmínka. V knotu vnímám  ducha a ve vosku tělo. Ale je třeba obou, aby dosáhli společně na plamen. Myslím že tam může čtenář nalézt jak poselství západu (křesťanství) tak východu (budhismus). 


Ozzozorba
06. 11. 2020
Dát tip

Ahoj, tak to mne nenapadlo (komunistický podtext). Ano pravda je matematiky, ale pravda má ještě další rozměr než je sčítání, násobení apod. Když sečteš všechny části, dávají ve výsledku více (o rozměr navíc) než je jejich prostý součet. A kdo hoří, se už o pravdu opravdu nezajímá. Jako ten který je zamilovaný se nezajímá proč je tak šťastný. 

 


Ozzozorba
06. 11. 2020
Dát tip Gora

Ano, Goro tak to vypadá mnohem lépe (dík). 


PavelK
06. 11. 2020
Dát tip

Nedalo by to a otevřel jsem si báseň moderního čínského básníka Wen i tuo Rudá svíce, krerá má podobný námět. Nevím jestli autor chtěl rudou barvou svíce vyjádřit náklonost myšlenkám komunismu. V Období mezi světovými válkami by to nebylo neobvyklé. Ale třeba verš

Rudá svíčko!

Řemeslník Tě zhotovil, abys hořela.

Zní až křesťansky

Rozhovor mezi mistrem a žákem je obvyklá literární forma v Buddhismu i Hinduismu.  I v tvém textu vidím stejnou stopu křesťanství, možná spíš věčné filozofie (spolešné jádro všech náboženství), zapálením knotu vzniká světlo v sebeobětování se.

 

Zajímavý text.


Umbratica
06. 11. 2020
Dát tip

Za text dávám tip, ale silně mi to připomíná komunistické heslo : Kdo chce zapalovat, musí sám hořet.

Já mám na pravdu naprosto opačný názor jako Hans Christian Andersen. Pravda - to je moudrost Sněhové královny. Pravdu můžeme poznávat jen s ledově chladnou hlavou. Pravda - to je věda. Matematika, fyzika, chemie a biologie.

Nikdo, kdo "hoří " pravdu poznat nemůže a prakticky vždy se mýlí. 


Gora
06. 11. 2020
Dát tip

Ozzo, je to dobré...

Nezmenšíš to písmo? Interpunkce?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru