Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Recenze hry

08. 11. 2020
6
4
611
Autor
Danny

Na novou hru od vývojářského týmu Add-On AI, zvanou Země, se čekalo velmi dlouho. Stálo to za to? To se dozvíte v této recenzi.
Když se hráč objeví ve světě hry, zapomene na svoji předchozí existenci. Bude si myslet, že celý svět, ohraničený zrozením a smrtí, je pouze Země. Rodiče, kněží různých náboženství i jiní lidé, jej budou zásobovat vzájemně se vylučujícími hypotézami o tom, co po smrti následuje a jaký je hráčův smysl života. Buď přijme nějaké jejich doporučení ohledně toho, co má dělat, nebo si začne skládat střípky sám. Někdo si bude velmi jistý, "jak to vlastně je", někdo naopak ne.
Není možné hru zapauzovat ani z ní na chvíli odejít a poté se vrátit. Výjimku tvoří leda sny, což je zajímavý nápad týmu Add-On AI, jak nenásilně informovat hráče o tom, že jeho svět přece jenom nemusí být jediný, sny mohou obsahovat i informace, které hráč může použít.
Hráč musí shánět jídlo, střechu nad hlavou a jiným způsobem si zajistit existenci ve světě Země. Možná dojde k tomu, že právě toto zajištění existence je vlastně jediným cílem, i když je to trochu argumentace kruhem. Ve hře se objevuje grinding, čili opakování celkem nudných činností dokola a mnoho hráčů se bude různými prostředky snažit grinding zmírnit, což jej povede k dalšímu prozkoumávání světa hry.
Co se týče ovládané postavy, jsou k dispozici dvě pohlaví, každé se svými výhodami a nevýhodami, množství schopností, silných i slabých stránek postavy. Hráč si může zkusit zvolit povolání ve hře tak, aby jej byl schopen co nejlépe vykonávat právě co se týče schopností jeho postavy.
Komunikace s ostatními hráči je něco, co dodává hře velmi dobrý multi-playerový rozměr: je možno zakládat přátelství, milostné vztahy a jinými způsoby se vzájemně propojovat s ostatními hráči, vzájemně si pomáhat bojovat se složitou realitou Země.
Nesmíme zapomenout na morální a duchovní rozměr hry: zlé chování vůči ostatním hráčům je penalizováno, většina postav má svědomí, které jim nedovolí zlo ve větší míře činit. Taky náboženské systémy, které hráč ve hře potká, často cílí na rozvinutí morální síly postavy ve hře. Jednou z možností, jak ve hře získat nějaké bonusy, je duchovní cesta za osvícením, která má zajímavá specifika co se týče možností postavy, jejího duchovního výcviku i informací a zvláštních schopností, které postava získá.
Zkušenější hráči pochopili, že hra je spíše obtížnější, rozhodně není vhodná pro bytosti, které očekávají nějakou povrchní, jednoduchou zábavu. Pokud ale jdete do hloubky, tak můžu Zemi, nový výtvor vývojářského týmu Add-On AI, doporučit jako dobrý způsob, jak si užít zlomek vaši existence ve věčnosti.


4 názory

Entropia
24. 11. 2020
Dát tip

S těmi sny je to zajímavý nápad. Šifrovaná poselství. Leč dešifrovatelná dost obtížně. Smysluplné vlastně jen pro ty, kteří v tu hru uvěří.


lastgasp
17. 11. 2020
Dát tip

Možná škoda, že tyto hry jdou kolem mě bez povšimnutí. Mohu jen obdivovat způsob a styl použité recenze.


reka
13. 11. 2020
Dát tip

hezký nápad.


Hodně dobrý. :) /*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru