Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Setkávání se s krásami

Výběr: Gora
10. 11. 2020
10
8
483
Autor
Kaj

V čase

kdy jsem nedojil každý den

trochu krásy

z krávy poezie

přicházely mléčné dny 

bez ohlášení

 

Přibyl jsem 

do selského stavení

hospodář přinesl přepravku 

se sklenicemi na zavařování

abychom měli z čeho pít pivo

 

Pak jsme tančili

nejdříve rychle

dovádivě

 

Měl jsem krásnou tanečnici

uvnitř i zvenčí

k neutahání

zůstali jsme sami dva

 

Po čase 

hudba zpomalila

 

Má tanečnice

přizvala i kamarádku

Ne tolik hezkou 

o to krásnější uvnitř

krásy se sčítaly

krásy bez veselí

a zábavy

 

Ráno jsem se vzbudil brzy

neoblomný ranhojič čas

mi z hlavy tahal střepy 

krásně malované vázy

 

Vyšel jsem do polí

stvoly nezralého obilí

utopené vlastní zelení

moudře kývaly hlavami

 

Kmitaly jako jazýčky

neviditelných metronomů

 

Pulsovaly jako jazzová kapela

s vypnutým zvukem

 

Tančily ve vánku

 

Také je v bezvětří

tak rozbolí klasy?


8 názorů

Kaj
10. 11. 2020
Dát tip

Myslím, že pokud je někdo frigidní, tak to rozhodně nedá najevo. To je dnes jedno z největších tabu. To je můj názor.

 


Umbratica
10. 11. 2020
Dát tip

Kaji,

pokud je třeba někdo frigidní, o sex prakticky nestojí, je jinak laskavý a otevřený, tak proč by se nemohl úspěšně přátelit s druhým pohlavím ? Problém ale je, že vždy musíme zkoumat osobnost obou stran, protože tam, kde jeden upřednostňuje přátelství, ten druhý může hrát úplně jinou hru. Z takovýchto nedorozumění pak vznikají hluboká zklamání a rozčarování.


Kaj
10. 11. 2020
Dát tip

J8 si myslím, že to není moje tázání. Ta otázka, zda vůbec může být čisté přátelství mezi mužem a ženou byla často pokládána už před mým narozením. U svých kamarádek to beru jako výzvu ke zjištění, jak to vlastně je, případně na co si dát pozor. 

Teď jsem zrovna slyšel výklad, že i muži očekávají od sé partnerky to samé jako od kamaráda a ženy od partnera to samé, jako od kamarádky a že ani jedné straně není přáno se toho dočkat. To jsem do toho ale zamotal něco zas úplně jiného. Obecně patřím k tém, kteří si myslí, že muži a ženy jsou úplně jiní, ale přesto se mohou setkat na nějakých obecných pilířích, jako je třeba tato diskuse. 


Umbratica
10. 11. 2020
Dát tip

Kaji,

diskuse, které zmiňuješ, vůbec nemá smysl vést v obecné rovině. Neměl by ses třeba ptát, jestli je možné (jen)přátelství mezi mužem a ženou. Měl by ses ptát, jsou li něčeho takového ten nebo onen, ta nebo ona, schopni. Individuální je úplně všechno : závislost na sexu, závislost na alkoholu, závislost na úspěchu. Proto si myslím, že je vždy lepší přemýšlet o lidských povahách, než něco zevšeobecňovat.  


Kaj
10. 11. 2020
Dát tip

V tom tanci nešlo o žádné vztahy a už vůbec ne o nic sexuálního. Nakonec to na tom bylo to pěkné. Moci se na pachtění po vztahu a po novém partnerovi na chvilku vykašlat a moci z těch dívek vnímat i něco jiného, čeho měly opravdu na rozdávání a co je jinak docela vzácné.

Evidentně se mi toto tam nepodařilo vůbec nacpat. Upřímě nevím, jak bych to udělal. 

Zde bychom mohli rozvinout debatu o tom, do jaké míry je možné se vyvázat ze sexuality, zda je možné přátelství napříč pohlavími atd. Já na to žádnou odpověď nemám. Je třeba tedy doznat, že jako zadaný jsem tam musel trochu dbát na to, aby se to nějak nezvrhlo, ale protože jsem ty lidi znal, tak minimálně. 

Toto mám nějak v sobě. V dospívání jsem dost holdoval alkoholu a přesto se mi nikdy ani v náznaku neznalo, abych se probudil s oknem vedle nějaké neznámé dívky. To si vůbec nedovedu představit. 

Právě proto, že jsem dost zažraně monogamní jsem si v předchozích dvou básních osahával možnosti bigamie. Podtrženo sečteno mi vyšla opět dost nevýhodná.

 


Umbratica
10. 11. 2020
Dát tip

Jak tak čtu tvoje básničky, Kaji, vychází mi z toho, že budeš patrně bigamista. Ale proč ne, když s tím všichni tři zúčastnění souhlasí. Ano, bývá to tak, že někdo má krásnou duši a někdo krásné tělo. Je vzácností, že se krásná duše uhnízdí v krásném těle. Tip. 


Kaj
10. 11. 2020
Dát tip Gora

Díky Goro, krásný den


Gora
10. 11. 2020
Dát tip

Parádní, Kaji! Zajímavý začátek a celý směr, kterým se báseň vydává :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru