Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hráč

14. 11. 2020
22
56
618
Autor
Umbratica

 

 

Na starém pianě, v kovových strunách spících,

jak z rozvlněných harf jsem slyšel rytmů spád,

jenž slznou rosou tónů mdlých a žalujících

se věšel na strun jemně vibrující drát.

 

Otokar Březina - MRTVÉ  MLÁDÍ

 

 

Na starém pianě se lehce dotýkají

mé prsty kláves tvých, tvou hudbu zkouším hrát...

Já, příští mučedník, jak flagelant se kaji

a prosím o Bolest, o vášeň bez výhrad,

 

jež city uvězní do tklivých melodií,

pak smutek vymění za dionýzský žár.

Chci vidět zlatý prach, jenž víří nad pódii,

jak skvělý virtuós, jak žhář co za požár

 

by hříšnou duši dal, ať koncertní sál shoří,

chci žít jen potleskem !  Kéž velebí mne dav

i muži slovutní mi kynou z oratoří !!

- Leč nejsem fénixem, jsem jen zahradní páv,

 

ten, jehož smutný hlas se nese do podzámčí

za zrezivělou mříž, za oprýskanou zeď.

Zas hraju jen své blues... Sám sebou dál být mám, či

se v tebe proměnit ?  Dnes neznám odpověď,

 

jen štíhlé prsty mé si bloudí klávesnicí...

Jest Hudba labyrint, v němž nenalézám nit.

Jsem kuřák opia, jsem snílek věčně snící

a budu li smět  hrát, pak budu smět i  snít.

 

 


56 názorů

Umbratica
02. 12. 2020
Dát tip

En,

já se snažím programově propojit tragické a komické. Třeba i má dnešní básnička Rolničky, která bude většině lidí připadat jen jako ztřeštěně rozverná, je zároveň i tak nějak kulturně kritická. Je tam spousta narážek, které nejspíš pochopíš jen ty a pak ještě hrstka dalších lidí.


Entropia
24. 11. 2020
Dát tip

Břitká ironie i jemná poetika poslední sloky, sarkasmus a empatie se fakt nevylučuje, jak jsi někde napsala. Vlastně bych uvítala víc takových propojení v textech, a nejen tvých.


Umbratica
15. 11. 2020
Dát tip

Zeanddrichu,

moc ti děkuji za chválu i za dvacátý tip.


Je to hezké:)


Safián
15. 11. 2020
Dát tip

No a co. Ty, jako výtvarně vzdělaná, musíš vědět, že třeba výtvarníci používají slovo sračka i k označení děl, s kterými nesouzní, i když jsou třeba od význačných tvůrců. Já kdysi chodil malovat a na výstavy s jedním malířem. Při cestě přes Staroměstské náměstí ukázal na Husův pomník a povídá" Významný český sochař (jméno zamlčel) řekl, že je to hromada hoven. Dodnes, když jdu kolem, si na to vzpomenu. Diviš byl zběsilec, někteří ho měli za zloprcka, ale napsal pár krásných básní, např. Žalmy, Thanatea atd. Byl považován za holanofila, ale jeho básně jsou, alespoň některé, spíše nezvalovské. Odkazují také např. na Palivce, Kryptadia atd. Ale Diviš už je dávná minulost. Březinovo pojetí (pozdních básní) kritizovali i jiní např.  Reynek.


Umbratica
14. 11. 2020
Dát tip

Safiáne,

já nikde netvrdím, že Březina byl staromilec. Naopak přece zdůrazňuji, že ve své době byl progresivní, ať už třeba dekadentní složkou svého díla( Jeho Mrtvé mládí, které zde cituji, bylo zesměšňováno dobovou kritikou a četla jsem ve starých časopisech opravdu odporné parodie na toto dílo.) nebo třeba i používáním volného verše v době, kdy to nebylo nic samozřejmého. Část moderních básníků ale Březinu nenávidí. Nezapomenu třeba na nechutné verše zde Mirosláwkem velmi opěvovaného Ivana Diviše, které se mi vryly do paměti : Každá báseň Zbyňka Havlíčka znamená víc než celé dílo toho pseudomystického vola Otokara Březiny.


Umbratica
14. 11. 2020
Dát tip

Safiáne,

já si teď rozhodně přestávku dávat nebudu. To já jsem hráčka a vím tolik, že když se hra daří, musí se hrát dál a dál.  Já kombinuji dílka nová a stará. Mám plné šuplíky. Co se haiku týče, jsem zvědavá na reakce čtenářů a podle těchto reakcí je následně upravuji, zveřejňuji další varianty.

Březinovské variace pojímám jako interaktivní cyklus, proto musím být ve stálém spojení se čtenáři. Chci psát na základě diskusí s nimi a zúročit tyto diskuse ve svých básničkách. Prvním výsledkem takového postupu by měl být Mariánský sloup, který reflektuje veškeré diskuse v kritikách pod Hráčem i jinde.

Co je opakem soudobého egocentrismu v poezii, který nesnáším ? Myslím, že právě interaktivní tvorba. Pocitář, který kdesi v ústraní chytá své emoce do básní jako motýly do síťky, se mi protiví den ze dne víc a víc. Proto jsem se už od současné poezie definitivně jednou provždy odřízla a nečtu nic napsaného po roce 1989 kromě děl tady na Písmáku.


Umbratica
14. 11. 2020
Dát tip

metaforo,

až budu mít zase místo v hlavním seznamu děl, zařadím další díl z tohoto březinovského seriálu - Mariánský sloup. Tohle dílko bude o dnešku.

Čtenáři o mé modernější volné verše moc nestojí a poslední dobou je zpravidla mažu. Ale abych nevyšla ze cviku, občas něco zařadím jen tak mimo hlavní seznam pro své příznivce, kteří mě mají v oblíbených. Teď třeba mám na stránce básničku Fiat lux. Pár lidí si ji přečte a pak ji zas smažu. Už nejsem brána jako autorka volných veršů. Šanci mají jen moje haiku a verše vázané.

Díky za zájem a chválu.


Safián
14. 11. 2020
Dát tip

Březina nebyl žádný staromilec. Přinesl, možná jen přesadil, do naší poezie nový pohled. Navíc byl velmi vzdělaný - to konstatoval i Šalda "on zná všechno". Nevím, proč by takový člověk měl něco namítat proti posunu básnického výrazu. Koneckonců za uplynulých sto let, se tak, a zdařile, stalo několikrát. Je-li dnes česká poezie ve slabých rukách a proč, je jiná otázka. Některé výboje byly otrávenými semeny. Je jistě možné poukázat na výsledky minulosti, ale pohled kupředu přtom nesmí chybět.

 


Safián
14. 11. 2020
Dát tip

Krásná po všech stránkách. Řekl bych, že záměr se (z mého pohledu) téměř podařil. Ale pochyby zůstávají. Více u Čtenáře Tajemných dálek.

Možná má Norsko pravdu. Možná by ti pauza pomohla prorazit kruh a podívat se na věci jinak. Máš k tomu všechny předpoklady.

Přestat psát není tak těžké, prostě přestaneš. Ale musíš, třeba jen na čas, hodit za hlavu celou poezii. Stačí chodit na čtení a číst na internetu a efekt je pryč.


Umbratica
14. 11. 2020
Dát tip

Vesuvanko,

díky za tip. Snad brzy přibude další báseň z této série : Mariánský sloup.


vesuvanka
14. 11. 2020
Dát tip

Krásně napsané jsou obě :-))) TIP


Umbratica
14. 11. 2020
Dát tip

Norsko,

ne, scházeli by se proto, aby už dál nepsali, tak jako se opilci, kteří chtějí přestat pít, scházejí proto, aby už dál nepili. ... Ty nebo já máme tu smůlu, že nás u psaní drží navíc ještě jistý sociální úspěch některých našil děl. Tady na Písmáku je ovšem mnoho našich souputníků s nulami a jednocifernými čísly nízké hodnoty, co se tipů týče, a pořád jsou tady. Pořád píšou dál a dál den za dnem. Teď mám internet doma a mohu se napojit kdykoli a vidím, že některé nicky jsou tu v kteroukoli denní nebo noční dobu. A když to vidím, říkám si, že na tom přecejen se svou závislostí nejsem tak špatně.  


Norsko 1
14. 11. 2020
Dát tip

Co by dělali? Tajně se scházeli, aby v dírách spolu psali hlinkou na toaletní papír? Prostě si to zakaž, věnuj se zpěvu ptáků, zakaž si myšlenky a mezi stromy poslouchej třeba operu


Umbratica
14. 11. 2020
Dát tip

Já nemohu přestat psát. Jsem na psaní závislá. Kouřila jsem, ale už mnoho let nekouřím a věřím, že už nikdy nezačnu. Přestat i psát se mi ale nedaří. Asi bych v tomto směru potřebovala psychiatrickou podporu, jako ostatně mnozí tady na Písmáku. Nevíš o nějakém "Sdružení anonymních grafomanů" ?


Norsko 1
14. 11. 2020
Dát tip

Mám návrh. Přestaň na chvíli psát, pojď se napít, pohovořit, cestou z Rumcajsova za nákupem do města vyhořelou alejí


Umbratica
14. 11. 2020
Dát tip

Norsko,

když je něčeho moc, tak je třeba ještě přidat.

Já ale vím, že milovníkům módní dobové poezie nejde patos pod nos, asi tak jako patetikům nejde pod nos módní dobová poezie. Já ale ráda balancuji na kladině mezi dvěma extrémy a tak jsem dnes zároveň se Čtenářem Tajemných dálek zvřejnila i experimentální volné verše pod názvem Fiat lux ?.

No "zveřejnila"... Nemám už místo v hlavním seznamu děl a tak je to jen na mé autorské stránce.


Umbratica
14. 11. 2020
Dát tip

Markel,

jsem moc ráda, že se líbilo. Další díl z této březinovské série, Čtenář Tajemných dálek, byl jakýmsi technickým nedopatřením zveřejněný už dnes, takže si dál můžeš číst můj seriál.


Norsko 1
14. 11. 2020
Dát tip

Takovýho patosu. Čeho je moc, toho je příliš. Z patosu se mi kolikrát dělá zle, jako když se přežeru dortem


Markel
13. 11. 2020
Dát tip

kráááásnéééé *


Umbratica
12. 11. 2020
Dát tip

ALFONSI,

takže - roboti a umělá inteligence... Ano, to by ho skutečně vyděsit mohlo. Pokud se to už dnes nestalo(tohle samo o soběje závažná otázka), pak by se jednoho dne mohla stát umělá inteligence, samozřejmě ovládající internet, opravdovým novým Bohem, vševědoucím a vševidoucím, tak jako Stroj či Samaritán v americkém Tv seriálu Lovci zločinců. Už nyní, za těchto dnů vzniká závažný problém : programátor pověří umělou inteligenci vyřešením matematického úkolu, na který lidský rozum nestačí. Umělá inteligence ten problém vyřeší, ale není nikdo, kdo by výpočtu rozuměl a uměl jej zpětně analyzovat a pochopit ho.  Pokud by umělá inteligence - Bůh přes internet ovládala masy, patrně by to dělala takovým způsobem, že by to nikdo nepostřehl, dokud by už nebylo pozdě. 


ALFONS
12. 11. 2020
Dát tip

prací 4.0 (čtvrtou průmyslovou revolucí)


Umbratica
12. 11. 2020
Dát tip

ALFONSI,

ptala jsem se, čím by byl Otokar v jednadvacátém století nejvíc vyděšený, protože o tom chci napsat báseň. Tak co myslíš ?


Umbratica
12. 11. 2020
Dát tip blacksabbath

blackie,

vždycky záleží na tom, jak se s tím kdo srovná. Někdo je v poho, jiný to řeší na pohovce Sigmunda Freuda.


ALFONS
11. 11. 2020
Dát tip

Já dobře vím, jak ta báseň začíná, a dokonce dobře vím jak končí.  Prostě se jmenuje Moje matka. Trošku mě mrzí, že můj vtípek zdáse zústal nepochopen. Leč smířím se tím brzy. 


a co ten, kdo.....zažil vícero thrillerových vztahů.....?


Umbratica
11. 11. 2020
Dát tip

Pro mě by měla i jisté nevýhody. Já ale nejsem mysteriózní básník.


no....možná,......má platonická láska své výhody......:-)))))


Umbratica
11. 11. 2020
Dát tip

Distanční výuka... Já mám obavu, že on celý život upřednostňoval distanční lásku, lásku prostřednictvím dopisů. Ale nakonec, proč ne ? Možná, že když někoho pořád nemáš vedle sebe a nemusíš se s ním hádat o hloupostech, nikdy tě neomrzí.


blacksabbath
11. 11. 2020
Dát tip Gora

napsala bych, že corona.......ale....byl učitelem...tak asi ta "naše" distanční výuka ušitá rychlou jehlou...byl to samotář.....asi by se dnes nechtěl procházet  po Jinošově....ani po Jaroměřicích nad Rokytnou...........


Umbratica
11. 11. 2020
Dát tip

Moc děkuji za povzbuzení, blackie. A co si myslíš ty, co by Otokara nejvíc vyděsilo v našem století ?


Přečetla jsem báseň, přečetla jsem si komentáře.......mohu říči jen jedno.....je to krásné.....pokračuj.....*/**********************************************


Umbratica
11. 11. 2020
Dát tip

Alfonsi,

proč by měla Otokara vyděsit tvoje matka ?

Vůbec nejznámější báseň Otokara Březiny se jmenuje Moje matka. Je to také nejznámější česká báseň psaná alexandrínem.

Začíná to takto :

 

Šla žitím matka má jak kajícnice smutná,

den její neměl vůně, květů, jasu :

plod žití suchý jen, jenž jako popel chutná,

bez osvěžení trhala se stromu času.


ALFONS
11. 11. 2020
Dát tip

Moje matka :)


Umbratica
11. 11. 2020
Dát tip Gora

Naší řečí by nerozuměl. To je fakt. Třeba by ani nevěděl, co je to klávesnice, natožpak, co je to web.


Gora
11. 11. 2020
Dát tip

To ano, ale jinak by asi nerozuměl naší řeči atd...


Umbratica
11. 11. 2020
Dát tip

Goro,

díky za názor. Nevím ale, jestli od dob první republiky nastala až taková změna. Teď právě mě napadá, že kdyby šel Otokar po Staroměstském náměstí a uviděl tam nově zrekonstruovaný mariánský sloup, možná by spíš nabyl dojmu, že se vše v dobré obrací. ...Národ byl, co se obnovy této památky  týče, rozpolcený, já jsem vždy byla pro obnovu sloupu a nezapomenu, jak se ještě před pár lety někteří radní té myšlence v televizi smáli. Smáli se a - ejhle - ona je realizována.  


Gora
11. 11. 2020
Dát tip

Nejspíš ateismus národa :-)


Umbratica
11. 11. 2020
Dát tip

Goro, děkuji za tip a chtěla bych se zeptat i tebe : co by podle tebe Otokara nejvíce vyděsilo, kdyby se ocitl v dnešní době ?


Umbratica
11. 11. 2020
Dát tip

Evženie,

moc děkuji za Otokara i za sebe.


Umbratica
11. 11. 2020
Dát tip

ALFONSI,

pokračování možná bude, možná ne. Pokud tuhle sbírku(Březinovské variace) vytvořím, mělo by to být na náměty čtenářů. Co myslíš ty - co by asi Otokara vyděsilo nejvíc, kdyby se octl v dnešní době ?


Gora
11. 11. 2020
Dát tip

Jak jsem minule poznamenala, O.Březinu od mládí obdivuju pro "monumentálnost" básní a zároveň křehkost, tajemnost... tvůj Hráč se mi moc líbí... je o věčné touze:-)


Krásné, obojí.


ALFONS
10. 11. 2020
Dát tip

Já taky doufám v pokračování. 


Umbratica
10. 11. 2020
Dát tip

Dík za tip, revírníku a jsem ráda, že se líbilo. Doufám, že Březinovské variace budou mít pokračování, ale tentokrát to nezávisí na mně. Chtěla bych, aby to byla malá interaktivní sbírka, jejíž obsah by předem určovali čtenáři.


revírník
10. 11. 2020
Dát tip

Krása.


Umbratica
10. 11. 2020
Dát tip

Díky, Diano.

Vlastně jse to až zázrak, že alexandrín pořád tolik lidí dokáže oslovit. Dřív jsem jím šetřila, ale tento měsíc jsem ho už použila ve Ve Vyhnálovské tmě, v Prázdném pokoji Li Čching-čao, ve Vynálovském dešti a teď ho už používám počtvrté a ono to pořád funguje...

 


Diana
10. 11. 2020
Dát tip

aleš má pravdu, mne také okouzlil ten styl - ale to ty už o mně víš. Zpíváš a maluješ...


Umbratica
10. 11. 2020
Dát tip

No to by se mu asi nelíbilo. Asi by nepochopil ten rychlý přechod od klavíru k počítači, který jen potvrzuje, že ona Hudba v básni je vlastně poezie, ta jeho otokarovská poezie. Já ale myslím, že by ho ze všeho nejvíc šokovalo soudobé odduchovnění nejen poezie, ale úplně všeho a možná taky to, že dneska je všechno na prodej. Ne, že by dřívější kapitalismus byl nějak altruistický, ale konzumní kultura za peníze byla teprve v počátcích.


třeba použití slova "klávesnice" místo "klaviatura" je docela dobrá aktualizace...:o)


Umbratica
10. 11. 2020
Dát tip

Safián říká, že by se měl do těch archaickoironických veršů nějak zatáhnout "dnešek". Jenže co to je "dnešek" ?  Možná to, co by se mysterióznímu básníkovi ze  starého Rakouska a z první republiky líbilo ze všeho nejmíň.  Ale co by ho asi nejvíc pohoršovalo ? 


možná je tenhle způsob psaní v dnešním písmáckém kontextu už poněkud archaický, ale fajnšmekři si ho jistě nenechají ujít...


Umbratica
10. 11. 2020
Dát tip

Aleši,

to je první z mých Březinovských variací. Diskutujeme se Safiánem o tom, zda by bylo možné oživit Březinu a přenést ho do současnosti. Tak jsem si dnes dopoledne řekla : jaképak diskuse! Není přece nad experement. Před obědem jsem napsala tuhle básničku a uvidím, jak na ni zareagují čtenáři. Pokud bych dál pokračovala v tomto pseudobřezinovském stylu, pak bych chtěla další básně psát na přání svých čtenářů, tedy o tom, o čem by oni chtěli.


podmanivý styl... vtahuje do děje...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru