Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyhnálovská tma II

18. 11. 2020
21
24
736
Autor
Umbratica

 

Žeh bílý světla v lampě mé duše jsi stáh,

že v agonii rudé krvácí do šera.

Pod zvlhlými klenbami dní jdu v myšlenkách

jak chodbami opuštěného kláštera,

 

kde o fresky stěn tříští se vlny soumraku

a zapomenuté legendy v zčernalých rámech se tmí

jak okna prolomená v staletí zázraků

do zasmušilých horizontů Tajemství.

 

Otokar Březina - ŽEH BÍLÝ SVĚTLA...(sbírka Tajemné dálky)

 

 

Vždy prchám rychle pryč z chaosu velkoměsta

od reklam v tramvajích, od roušek na tvářích,

od koled v marketech, od pošetilých představ,

jak vyhrajem svůj boj, jak vše se podaří...

 

Prý: "Žádná tajemství !"  Svět má být "transparentní",

o všem má vědět Lid a věřit Prorokům.

Leč obchod ovládá ruch Burzy turbulentní,

jenž rázně utíná mýtus o Pokroku

 

a bodá do bublin prst v rukavici z pryže,

pod zadky Vševědů vráz rozhoupává trůn,

až vůdci znejistí a svědomí je hryže,

či zpychnou ještě víc a do germánských run

 

do blesků blitzkriegu na černi uniforem

chtíč mága vloží Moc, ať vládne tisíc let...

- Vždy prchám rychle pryč z chaosu "svatých" Norem,

těch návodů, jak žít, snít, dřít i zahálet.

 

Má vyhnálovská tma mne objímá a hýčká.

Dost bylo "Mudrců", dost bylo "Pokroku"  !

Jen já a Tajemství... Jen kniha, brýle, svíčka

a Moudrost, jež jest vklad s nejvyšším z úroků.

 

 

 


24 názorů

Umbratica
02. 12. 2020
Dát tip

En,

já jsem se spíš jen pokoušela udělat si legraci z onoho bohorovného přesvědčení, že teď už konečně všechno víme a všechno zvládneme. Ano - zatím to zvládáme o dost líp než lidstvo zvládalo španělskou chřipku po první světové. Jsme skutečně už poněkud dál, ale španělská chřipka byla mnohem horší pandemie. Vlastně to bylo několik nemocí současně. Viróza, na kterou navazovaly bakteriální choroby v době, kdy neexistovala antibiotika. A šp. chřipka měla také jednu fázi, při které umírali hlavně mladí a silní a dodnes se neví proč.   Před sto lety lidstvo čelilo něčemu mnohem horšímu, než dnes. Přílišný optimismus není na místě.


Entropia
24. 11. 2020
Dát tip

Myslela jsem, že mluvíš o politice, v tom případě hodně záleží na tom, kdo je tím Prorokem. Jsou tací, ale jsou kamenováni, v lepším případě hojně citováni, leč nevyslyšeni. Že jde jen o písmáckou politiku... jsou tu i hlasitější kritici než ti oficiální. Každý kritik má svého kritika, je to jak v tom epigramu od J. Swifta "Vědátoři se domnívají, že na blechách menší blešky sají..."


Penumbra
22. 11. 2020
Dát tip

za mne: dobře vykreslený obrázek; zahrnuje i převeliké zlo: koledy v marketech :)


Umbratica
20. 11. 2020
Dát tip

Fakt netuším a proto právě si beru jako autorka volno. Musím to zjistit. Ostatně si myslím, že mých dvě sta šedesát sedm básní jako odkaz lidstvu postačí.


Bříza
20. 11. 2020
Dát tip

:))) fakt netušíš ?


Umbratica
20. 11. 2020
Dát tip

Břízo,

kamenem ze hry Go jsou jen moje básně. Když už zůstaneme u přirovnání ke hře Go, pak tady na Pímáku je pro hráče velmi nepřehladné, kde jsou vlastně průsečíky a kam je třeba kámen položit. Mnohé je tu obestřeno temnotou a tajemstvím. Jak říkám v ironické nadsásce v té básničce, co je nad námi, jde mi o Tajemství. Snažím se vyluštit některé písmácké záhady proto, abych pochopila, kde jsou průsečíky a jak mám efektivněji hrát. Nejen já tady hraju v masce. Jiní mají k dispozici mnohem víc masek, hrají s několika nicky současně atd. Ale co je hlavní : je tu početná služebně stará komunita, která se navzájem zná, zatímco my nezasvěcení nejen nevíme kdo je kdo, ale netušíme, kam až sahá sféra vlivu tohoto temného bratrstva. 


Bříza
20. 11. 2020
Dát tip

Velmi rozumím. Odrážíš pozici současné poezie v této zemi... Přesto.... poezie si nezaslouží být pouhou šachovou figurkou (či kamenem GO). Mám ke Slovu větší úctu.


Umbratica
20. 11. 2020
Dát tip

Břízo,

díky za tip. Moje básně pro mě nejsou ničím víc než herním protředkem. Jsou to mé kameny ve hře Go, které kladu na patřičné průsečíky.

Mou snahou je naopak vyvolat kritiku. Proč bych se jí měla bát ? Vždyť kvůli střetům a konfrontacím tady jsem. Ačkoli pod mými básněmi třeba jen v tomto měsíci je asi nejvíc kritik v rámci současného Písmáku, nepolemizují se mnou ti, kteří by se mnou polemizovat měli. Stále se cítí příliš sebejistí. Nedokázala jsem nahlodat jejich sebevědomí a rozkolísat jejich životní rovnováhu. Proto se jako autorka odmlčím. Stáhnu se do tmy a budu přemýšlet nad tím, jaké kameny mám položit na jaké průsečíky. Jsem hráčka a hraju dál - ve tmě.


Bříza
20. 11. 2020
Dát tip

- je to škoda, že si od svých básní udržuješ takový odstup - pokud jsem dobře pochopil poslední Tvou poznámku. Dle mého soudu je tím zbytečně znevažuješ. Je to ze strachu z ideologických pseudokritiků? Z konjunktury "veřejného mínění" kruhů, které samy sebe skromě označily za "intelektuální"?


Umbratica
19. 11. 2020
Dát tip

per_zay,

Březinovské variace, které jsem touto básničkou ukončila, byly interaktivní hrou. Každá následující báseň jen zpracovávala témata v diskusích se čtenáři pod básněmi předcházejícími, proto musela mít takový počet slok, aby mohl být zpracován obsah těchto diskusí.


per_zay
18. 11. 2020
Dát tip lawenderr, Štírka

stačila by mi první a poslední .. ale i tak T :)


Umbratica
18. 11. 2020
Dát tip blacksabbath

blackie,

nerada bych ale, aby celý můj cyklus Březinovské variace byl brán nějak moc vážně. Vše je v něm míněno ironicky, i tahle básnička vyúsťující až v jakousi oslavu poustevnictví. Otokar by pro mne ani nemohl být vzorem poustevnictví, neboť poustevníkem, přes introvertní povahu a plachost, nebyl. Jak by taky mohl být poustevníkem učitel a středoškolský profesor, za kterým se táhly do Jaroměřic davy obdivovatelů, toužící po dialogu s ní v čele s Jakubem Demlem ?  Ve své době byl považován za filosoficko-morální autoritu a vyjadřoval se k ledasčemu včetně židovské otázky.

Jen málo lidí ví, že Březina začínal jako prozaik, dá se říct humorista a vydával své knihy pod pseudonymem Václav Danšovský. Změna z humoristy v poustevníka by tedy byla až příliš radikální. A já jsem taky humoristka svého druhu a z tohoto úhlu pohledu je třeba mé básničky číst.


Umbratica
18. 11. 2020
Dát tip

Andělko,

díky za hvězdičky.


Umbratica
18. 11. 2020
Dát tip

Romane,

díky za chválu i za drsnější vtípek. Ve středověku a za dob renesance ovšem panovala drsnější praxe : když někteří feudálové dobyli klášter, přinutili jeptišky, aby pro ně pracovaly jako prostitutky. Obzvláště v tom vynikal třeba papežův syn Cesare Borgia.


Hlavně slova dobře použít, med kolem úst...nejeden líz´. Skutečnost mizí v přeludu. Hudeš, hudu...jako správný Čech...neřešíme co se nás netýká...to je naše muzika...*/***********************

 


Umbratica
18. 11. 2020
Dát tip

Evženie,

ano, je to tak. V mém případě ale platí jak Vyhnálovská tma I, tak i Vyhnálovská tma II, ačkoli ty básně vypadají protikladně.


Umbratica
18. 11. 2020
Dát tip

revírníku,

jsem ráda, že je můj tichý křik slyšet i kdesi v hloubi moravských hvozdů.


Andělka1
18. 11. 2020
Dát tip

***


Každý má své místo, kde je mu dobře.


revírník
17. 11. 2020
Dát tip

Ale ano, já jsem ho uslyšel a docela mě oslovil.


Umbratica
17. 11. 2020
Dát tip Bříza

Trivi,

díky. Křičet potichu je těžké, proto ani nevím, zda můj tichý křik bude slyšet.


17. 11. 2020
Dát tip Filosofka, blacksabbath, Bříza

Ač rozdmýchání ega většinou jsem dalek,

vám, trubadúrům pravdy, trochu závidím,

že v tomto divném čase neveřejných válek

i vaše ztišení se křičí na lidi.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru