Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Haiku 14 - 16/11/20

Výběr: Zbora
19. 11. 2020
21
33
621
Autor
Umbratica

 

Penumbře

 

Mlha se zvedá.

Pod opadaným listím

zmizel dětský hrob.

 

 

Jezdci na koních. -

Za řekou se teď brodí

spadaným listím.

 

 

Vysvitlo slunce.

Místo slunečních hodin

kříž na rozcestí.

 

 


33 názorů

Penumbra
30. 01. 2021
Dát tip

Umbratico, hodně sedíš na síti a posloucháš její chvění :)

Asi jsem marná :)

Ale tebou inspirované haiku si přehodím ke svým textům tady :)


Umbratica
02. 12. 2020
Dát tip

Pen,

tak schválně...

Mít doma internet je ošemetná věc. Jsem surferka a tak se snažím odhalovat skutečnou tvář více lidí v maskách tady na Písmáku. Pokud je údajů velice málo, je identifikace obtížná. Já se ale zajímám jen o ty, se kterými mě spojila karma, se kterými jsem měla třeba nějaký konflikt. Kupodivu to jsou většinou lidé narození v roce 1977. Onen člověk, kterým se zabývám nyní je podle mé hypotézy velmi významný malíř a narodil se též v roce 1977, pokud tedy jsou mé dedukce správné. To ukáže čas. Pokusím se polapit duši onoho malíře do pavučiny svých básní. Jsem přece zakletá v Arachné. 


Penumbra
25. 11. 2020
Dát tip

Hádám, ač nevím, zda správně :)


Umbratica
24. 11. 2020
Dát tip

Pen,

jsem ráda, že si prostřednictvím "haiku" můžeme zase spolu povídat, aniž by druzí tušili, o čem je řeč a děkuji za odpověď v květomluvě.

Žel stalo se, že před lety Alenka v krajině za zrcadlem chybně identifikovala spícího černého krále a teprve já - Little Alice - jsem  pochopila, kdo vlastně oním černým králem je. Protože nosí masku a vůbec ji nesundává, musela jsem se dostat pod tuto masku a přes  občanskou identitu, jakož i přes astrologickou identitu této osoby pochopit, s kým má vlastně Alenka tu čest. Říše divů je stále živá a já jsem zůstala stát s otevřenými ústy. Co že se to vlastně stalo, ti možná napoví tohle mé "haiku" :

Nové zrcadlo !

Narcis objevil v davu

svého dvojníka.  


Penumbra
22. 11. 2020
Dát tip

Děkuju za věnování...

Truchlící jsou pryč

rostou z hřbitovní hlíny

už dvě azalky


Umbratica
21. 11. 2020
Dát tip

Díky, atkij.

Tahle haiku navazují na Vyhnálovskou tmu II a jsou předmluvou k Nebeskému větru. Veškerá má díla spolu totiž souvisejí a tvoří kontinuální řetěz. Kdysi si toho v případě jisté haikové řady dokonce všiml Oldjerry, čímž mě velmi překvapil, ale i on už na tuhle skutečnost jistě dávno zapomněl. Jedním z důvodů, přoč přestávám psát, je právě to, že lidé naprosto ztratili schopnost vnímat skutečnost v souvislostech. A vnímat v souvislostech poezii ?  Vnímat sbírku básní ne jako texty vyštrachané kdesi v šuplících, ale jako jediný smysluplný celek, v němž navazuje jedna báseň na druhou, to už je dnes zcela vyloučeno.  Vydávat jen jakési domněle nesouvislé výkřiky volajícího na poušti, to člověka po pár letech přecejen omrzí.


atkij
21. 11. 2020
Dát tip

Za první dvě...


Umbratica
20. 11. 2020
Dát tip

Zboro,

Jung byl sice Freudovým žákem, ale zároveň byl i jeho hlavním rivalem. Jako syn pastora spojoval psychologii s náboženskými, duchovními a okultními otázkami. Zabýval se též parapsychologií a kdesi popisuje situaci, kdy hádka a napětí mezi učitelem a žákem nabyly takové intenzity, že stůl mezi nimi praskl a s hlasitým rachotem se rozlomil vedví. Jungův výklad snů se diametrálně liší od výkladu psychoanalytiků. Jung svým výzkumem snů zásadně vyvrátil představy táhnoucí se nejméně od Johna Locka, že se rodíme s prázdným vědomím(vědomí jako tabula rasa), které je teprve postupně zaplňováno, protože(jak tvrdil Locke "nemůže být v mysli to, co nejprve neprošlo našimi smysly"). Je to přesně naopak : naše mysl je ještě před narozením plná bohů, démonů i vzpomínek na minulé životy. Jungovu tezi dále potvrdil Konrad Lorenz svým výzkumem vědomí ptáků. Například právě vylíhlá kuřata rozeznají silutu dravce ad siluet jiných ptáků a když ji spatří, instinktivně se přikřčí k zemi.

Jak Freudovi, tak Jungovi se v západních zemích přikládá nadále ohromná důležitost, neboť jsou vnímáni jako zakladatelé moderní psychlogie. Výzkum se samozřejmě posouvá dál a tak některé Freudovy představy byly vyvráceny. Naopak Jung zažívá naštěstí renesanci. Mimo jiné je ho plný internet.

Aby člověk pochopil, jaký význam sny skutečně mají, musí se jimi do hloubky zabývat. Musí být schopen si je přesně zapamatovat a ihned po probuzení si je zaznamenat. Musí si soustavně vést deník snů, rozumět jejich výkladu a nejasnosti konzultovat s odborníky.

Souhlasím s tím, že dnešní vyprázdněná antiduchovné materialistická doba už není schopná se sny pracovat. Ostatně člověk - konzument, který je idolem dneška, nepotřebuje sám sobě rozumět. Musí hlavně utrácet a užívat si.

 

 


Umbratica
20. 11. 2020
Dát tip

law,

díky za tvůj típek.


per_zay
20. 11. 2020
Dát tip

hmmm ... první i druhé ... T


Zbora
20. 11. 2020
Dát tip

Věřím tomu, že Jung i Freud přikládali snům naštěstí větší váhu, než ve skutečnosti mají. Byl to začátek psychoanalýzy a frčela hypnóza, která nemá ke snění zas tak daleko. Dnes už se jim v západním světě nepřikládá taková důležitost a já to kvituju, protože kdybych si měl dělat ještě starosti i s tím, co se mi zdá, asi bych skončil špatně...


lawenderr
20. 11. 2020
Dát tip

tip za  první


Umbratica
20. 11. 2020
Dát tip

Zboro,

v Jungově výkladu snů symbolizuje malé dítě nějaký velký životní plán, existenciální program. Dítě může být ve snu nějak ohrožené, třeba se může topit a snící ho zachraňuje, nebo může být dítě ohrožené smečkou vlků a tak podobně. Podvědomí takto dává na vědomost tomu, kdo snům rozumí, že jsou jeho životní plány ohroženy. Horší ale je, když se člověku zdá o mrtvém dítěti nebo o dětském hrobě.

Díky za výběr.


Umbratica
20. 11. 2020
Dát tip

Abakusko,

jsem přece už od puberty dekadentka, tak musím být aspoň čas od času velmi ponurá. Básně vlastně píšu kvůli čtenářským zážitkům z dětství. Četla jsem při baterce pod peřinou Petra Bezruče a pak jsem ho recitovala na soutěžích. Byla jsem tak patetická, že mě musely učitelky krotit. Ale nezkrotily mě. Jsem patetická až dodnes.


Umbratica
20. 11. 2020
Dát tip

Dagmaram

děkuji za přání. Třeba opravdu přesedlám, třeba vyměním vraníka za bělouše.


Zbora
19. 11. 2020
Dát tip Abakus

Děti by neměly umírat


Abakus
19. 11. 2020
Dát tip

Na mňa je to príliš ponuré a  málo patetické.


Dagmaram
19. 11. 2020
Dát tip Gora

Hezké haiku. Hotové obrazy.

Píšeš dobře Umbratico. Líbí se mi od tebe spíše více civilní verše.

Lidi tě čtou i tipujou. Na zbytek kašli :-)

Verše jsou mentální cvičení, proto ta závislost.

Dneska si pěstujeme závislost na kdejakém sportu ....

Takže pokud s tím opravdu na chvíli skončíš, tak přeju ať dobře

přesedláš :-)


dělám jen se závistlostmi na komplu, mobilu, hazardních hrách

na hře na básnířu ne, to asi dosud nebylo popsáno

ale stejně té diagnóze nevěřím, básnířka jsi plnokrevná


Umbratica
19. 11. 2020
Dát tip

Radovane,

se závislostí na psaní si poradím. Už jsem si dala několikrát dovolenou za tu dobu, co jsem tady. Horší to ale bude se závislostí na hře.  Dá se vůbec nějak zbavit závislosti na hře ?  Teď si hraju na to, že jsem básnířka, ačkoli jsem ve skutečnost prozaička. Na něco si ale pořád musím hrát. Mnozí mi opakovaně tady na Písmáku radí, že mám být sama sebou. Já jsem ale sama sebou, jen když si na něco hraju. Tedy, když nejsem sama sebou.


pokud jsi závislák, tak v klidu piš dál, mé psychoterapeutické zaměření je na závislost, takže se nemáš čeho bát

a k těm radám aby sis dala dovolenou od psaní - nechávej si radit jen od těch, ke kterým by sis ráda sama pro radu šla


Umbratica
19. 11. 2020
Dát tip

Safiáne,

čekám, že mi někdo vyčte, že zrovna tohle už má k haiku dost daleko. Asi ano.  Souzní to ale s posledním překladem Li Čching - čao, který zveřejním v nejbližších dnech. Nebeský vítr je její předsmrtná báseň. Báseň na rozloučenou.


Umbratica
19. 11. 2020
Dát tip

Radovane,

pár lidí tady mi už začalo doporučovat, ať si udělám dovolenou, že to s psaním přeháním. Oponovala jsem jim, že s psaním nemohu přestat, protože jsem závislák, načež jsem dostala odpověď, že tady jsme všichni grafomani a závisláci . Všichni ? Tak to zas ne. Já, když na to přijde, vůbec psát nemusím.  Stačí, když budu číst.


Safián
19. 11. 2020
Dát tip

Haiku nerozumím, ale verše jsou to výmluvné.


??? jakože napořád už nic nenapíšeš a zarosteš bejlím?


Umbratica
19. 11. 2020
Dát tip

Radovane,

díky za tvé horrorově apokalyptické variace. 

Tahle má haiku jsou haiku narozloučenou a tak je potřeba je vnímat. Beru si na delší dobu jako autorka dovolenou a doufám, že se mi to zalíbí a už to tak zůstane napořád.


Umbratica
19. 11. 2020
Dát tip

Evženie,

ano, to máš pravdu. Některé javory pořád ještě neopadaly. Vypadá to sice velmi poeticky, ale nás zahradníky štve, když musíme uklízet listí na etapy. Někdy se to vleče až do prosince.


listí se zvedá

náhrobní kámen také

zombie jdou svačit

 

jezdci na fichtlech

bradami brázdí listí

pád přes řídítka

 

vysvitlo slunce

někdy kolem půlnoci

ve tvaru hřibu

 

PS jen mám rozvernou náladu v nočním pití whisky a to, co píšu není posměch tvé výborné tvorbě


I když slunce ráno nesvítí

javorové listy na zemi září.


Umbratica
18. 11. 2020
Dát tip blacksabbath

Ponurá haiku pro ponurou roční dobu... Jsem přece konec konců dekadentka, i když bývalá.


je to....hezky ponuré....nejvíce první a třetí......*/*******


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru