Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nekupujte byt od realitky

21. 11. 2020
6
10
682
Autor
dichr

Kupujte přímo od developera

ušetříte na provizi –

 

tenhle předválečný byt

v atraktivní lokalitě

a před rekonstrukcí

má nějaký potenciál!

jaký si to uděláte

takový to máte!

 

čekala bych všechno

jen ne návrat do dětství

ty dveře od šopy

a přesně takovouhle komoru

měla kdysi moje babička

 

z retušovaných daugherotypií

dál hledí přísné tváře

jen dopsat epitaf

lustr snad na petrolej

a začouzený strop

dýchají vetešnictvím

zastrčených tmavých uliček

zato těžká dubová postel

s vyřezávanými andělíčky

má nově potažený slamník

 

právě teď vám to dochází

tehdy se neumíralo v nemocnici

a pohřby byly dlouhé

důkladné a smutné

 

čekala bych všechno

jen ne návrat do studijních let

na zdrávce můj první exitus

dodnes si pamatuju

poslední slova

podpora pacienta

skončila zbabělým útěkem

 

teprve venku

se dalo nadechnout

a všude tolik života

dokonce ve spadaném listí

a zápachu benzínu

hluku hlavních tříd a lásek z pasáží

 

přesně jako tehdy

 


10 názorů

Fidzi
19. 07. 2021
Dát tip

Kamamuro, díky za kontra. Vážím si toho velice! Snad máloco je tak cenné jako chytrý, přísný, osobitý ba moudrý oponent!

 

A poezie? Nikoli číst něco, co chci/nechci...nutnost číst to, co potřebuji! Nic míň. A přiznat, že jsem tu byla a slovo boží mě minulo? Ano, chce to jakousi drzost v krvi. 


Kamamura
07. 06. 2021
Dát tip

Safián - na to ti odpovědět dokážu - takový autor by dopadl, jako dopadám dnes a denně já. Nejsem a nikdy nebudu žádný Eco, Vonnegut, Lovecraft, Pratchett, Adams (Douglas nebo Scott), Bezruč, Jirásek, Holan, Deml ani Váchal, ani Skácel, o kterém je tu furt řeč (a kterého, přiznám se, znám jen okrajově), jsem jen prostý obraceč prázdné slámy, nicméně čím víc se snažím, čím je dílo propracovanější a hlubší (nebo mi tak připadá), tím je čtenářský úspěch menší a ohlasy zmatenější, nebo rovnou negativní. Ostatně o tom píšu podrobně v proslovu k Ťapšlapovi, který dnes vyjde.

Ale já jsem s tím smířen, začal jsem publikovat s tím, že to tak musí dopadnout, vadí mi to jen proto, že jsem sám k sobě neupřímný, a namlouvám si, že mě cizí názory nezajímají, i když to není zcela pravda. 

Diskutovat se musí umět, a stačí se podívat třeba do politiky, poslechnout si diskuse volených představitelů obyvatel, abychom seznali, že většina z nich diskutovat neumí. Osobně jsem se s vypracovaným uměním diskutovat setkal jen u exaktních vědců (matematici, fyzici, chemikové, astronomové - vím, matematika není věda, ale tříbí schopnost abstraktně uvažovat jako nic jiného) , nicméně ne nutně u filozofů, ekonomů, sociologů, antropologů a filologů. 

Člověku musí jít o věc víc než o vlastní ego, musí pracovat s cizími argumenty, musí respektovat zákony výrokové logiky, a proto musí uznat porážku, pokud je poražen, a bez lítosti zahodit hypotézu, jakmile byla vyvrácena.

A to je na běžnou populaci příliš náročný požadavek. 


Safián
07. 06. 2021
Dát tip

Kamamuro, zlatá slova:

Volné verše musí poskytnou víc, víc, mnohem víc, nějaký paralelismus, asociační proudy, básnické figury - kde jsou nějaké pěkné metafory, metonymie, paralely, přirovnání, kde je tanec řemeslně vypracované elokvence na pozadí pečlivě vybraných reálií, kde je prostor, kde čtenář smísí svou trošku s vaší troškou?!

Jak by asi dopadl u čtenářů autor, který by toto všechno splnil? A co kdyby jeho básně byly složeny z několika strofických metonymií nebo byly celé metonyemi atd.? Vyskytl by se alespoň někdo, kdo by jen nechválil nebo neosuzoval, ale diskutoval s porozuměním k věci?


Kamamura
07. 06. 2021
Dát tip

).

Závorka. Zapomněl jsem uzavít závorku v pátém odstavci prvního příspěvku. Házelo by to chyby, takhle to bude v pořádku. Sorry.


Kamamura
07. 06. 2021
Dát tip

Jo, autentičnost. Autentičnost dílu nechybí, to jsem zapomněl pochválit. Abych taky jen nenadával. Stejně už to nevyžehlím...


Kamamura
07. 06. 2021
Dát tip dichr, cvrcka

Nedokázala přečíst celé??? Dyť je to krátký! Dnes mají lidi attention span jako jepice - jejdanánky, stránka textu, mizím - včera jsem se narodila, dnes mám promoci, svatbu i porod, zítra exitus, není čas na čtení. 

Takový Eco o svém Foucaultovu kyvadlu napsal, že prvních tři sta, čtyřista stránek bylo jen na roztřídění čtenářů (zrna a ti druzí, znáte to), a jen vyvolení si pak mohou vychutnat parádní závěr. 

Třista stran hutných historizujících mudrování, vzpomínek, apokryfů, fabulací a myšlenkových experimentů.

Tohle?

Jednohubka. Dávám tip - na truc těm, co to "nemohou přečíst".  Sice mi nic neříká forma (jak psal včera Safián - proč je to rozházené do "komínků", když je to vpodstatě próza, lineární posloupnost obrazů a myšlenek, jednothreadová aplikace pro single-core CPU. Nic proti próze, samozřejmě, ale trochu mi dráždí něco, co si hraje na něco jiného, když to něco jiného není, a hraní samotnému chybí nezbytná hravost, aby se sebeospravedlnilo?

Volné verše musí poskytnou víc, víc, mnohem víc, nějaký paralelismus, asociační proudy, básnické figury - kde jsou nějaké pěkné metafory, metonymie, paralely, přirovnání, kde je tanec řemeslně vypracované elokvence na pozadí pečlivě vybraných reálií, kde je prostor, kde čtenář smísí svou trošku s vaší troškou?!

No nic, jsem ukecaný a náročný, a taky jsem blázen, dávám tip, ale s výhradami. Do příště si ten blinkr opravte, kupte si trojúhelník, a na ty křižovatky se vás zeptám!!!

Ano, jsem moc přísný, omlouvám se, máš to hezké, dichro, i ty más pravdu, Fidzi, proč mařit roky života čtením, když nemáme jistotu, že to, co přečteme bude tím, co jsme přečíst chtěli? Co když nám to třeba neudělá dobře, a my to pak nebudeme moci zapomenout?!

Literatura není bez rizika!

Ano, promiňte, už se loučím, padám, máte to všichni moc hezké, mám vás moc rád, nazdááááár.....


líbí se mi to :) (možná i proto, že já dlouho byl ..také tak ukecanej :) )

tip


Dagmaram
22. 11. 2020
Dát tip

má to atmošku


Fidzi
21. 11. 2020
Dát tip

Nedokázala jsem to přečíst celé. Poslední strofa se mi líbí, je živá.


Safián
21. 11. 2020
Dát tip

Zvrat v závěru je pěkný, ale jinak trochu upovídané s do nekonečna rozváděnými zbytečnými motivy.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru