Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Paklíč k srdci

24. 11. 2020
10
6
295
Autor
Movsar

V osmé třídě se jim rozvrh rozšířil o pracovní výchovu. Převážně práce s železem u svěráku. Antonín Baština, mistr, jim jednoho dne zadal vyrobit paklíč k dívčím srdcím. Kluci se rozdělili do dvojic a pustili do díla: nejprve si na průsvitný papír narýsovali osu a pak na ni přikládali pravítka a tužkami hardtmuth dělali značky jako Parléřovi kameníci. Mistr seděl za katedrou, sledoval ten perlivý kvas a spokojeně popíjel černou kávu z hořčičné sklínky. Pak už zaskřípaly svěráky a vzduchem se rozlétly první ocelové piliny. Mistr procházel mezi kluky a nenápadnou řečí těla se stavěl k zvolenému řešení. Než školník zatloukl na zvonec, několik paklíčů bylo na světě.

V deváté třídě se Lulin Tobolek musel se svolením rodičů, úřadů a školy uvolnit z docházky. Byl jedním z těch, kteří v hodině pracovní výchovy vyrobili paklíč k dívčímu srdci. Narozdíl od ostatních ale Lulin paklíč použil, vlámal se do srdce dívenky ze 7.C a bylo z toho nadělení. Limetka, tak se dívenka jmenovala, ke všemu čekala dvojčata. Ke všemu dvojčata.. kroutil hlavou v dlaních ředitel školy, když mu inspekce na ručním papíře z Losin oznamovala návštěvu. Antonín Baština byl přeložen do malotřídky v pohraničí a na ministerstvu vydali nařízení, jímž pracovní výchovu nadobro vyškrtli z osnov.

Zanedlouho se mladým rodičům narodily holčičky Jadranka a Dorotka, a Lulinovi se v tu blaženou chvíli zazdálo, jakoby měly kolem hlaviček svatozář z ocelových pilin.


6 názorů

lastgasp
30. 11. 2020
Dát tip

Rozhodně je lepší v pracovní výchově vyrábět paklíč k dávčímu srdci, než ptačí budku k opeřenci. Aby z toho nebyla potom kukačka.


Movsar
25. 11. 2020
Dát tip

Potěšily mě vaše zprávy. Děkuju! A Andělce za příběh. Ten můj je vycucaný z fantazie, i když svěráky v osmičce ještě pamatuju. 


K3
24. 11. 2020
Dát tip

To je kouzelně podané.


Andělka1
24. 11. 2020
Dát tip

Velmi něžná je ta Tvoje povídka. Skutečný příběh -  Má spolužačka otěhotněla v deváté, nebylo jí ještě 15 bohužel, tomu jejímu ze stejné vesnice bylo už 18, tak šel do basy na nějaký ten rok, zkrátili  mu trest za zneužití nezletilé. Vzali se a měli dašlí tři děti. Dcera je po mamince, ....:-))...takže naše spolužačka  Maruš byla už v 33 letech babičkou.  Ale dcera už naštěstí plnoletá, čili naší  spolužačky, Maruš,  zeťák  - nedopadl jako tchán. 


Gora
24. 11. 2020
Dát tip

Zajímalo by mne, zda inspirací příběhu byla tvá pracovní výchova na ZŠ :-)), ale nejspíš docela něco jiného... pobavilo!


Máš-li zámek bez klíče, užij na něj paklíče... !!!"kolem hlaviček svatozář z ocelových pilin"!!!....početla jsem si :-)))....*/****


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru