Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O divadelní myši

26. 11. 2020
9
19
691
Autor
Jamardi

Malá myš žila ve skladu divadelních kulis. Svoji skrýš měla za starou almarou, kterou naposledy odnesli na jeviště, když hráli Prodanou nevěstu. Ale tu už delší dobu nehráli, tak se tam myš zabydlela. Před časem sice správce něco vykřikoval o tom, že tady nebudou myši bydlet, ale tato myš byla velmi bystrá. Šikovně běhala mezi skladem a kuchyňkou, kde vždy něco dobrého našla. A tam také sem tam něco utrousila. Když přišli umělci do kuchyňky, poznali, že tam myš byla. „Fuj, to je smrad.“ řekl jeden.
"Ten správce je chudák. “ řekl druhý.
Třetí řekl: „Cette souris est une grande étoile.“

Myš byla pyšná. Bezradný správce kladl pasti, myšce však stačilo posbírat drobečky, které umělcům popadaly. To byla dobrota! Müsli, zelený sýr s plísní a výborný Ementál. Vrátila se do svého příbytku za almarou, kde bylo příjemně, pohoda a klid. Mohla by být spokojená, ale něco jí chybělo. Neměla si s kým popovídat. „Kdyby tu byla alespoň nějaká veš.“ povzdychla si myš. Na kančí hlavě bylo patrné, že tam dřívě pobývali moli, ale ti už byli pryč. Myš byla smutná. 

Jednoho dne se něco stalo. Do skladu kulis přivedli živou kobylu. Proč tam? Asi nevěděli kam a prostě je napadl sklad kulis. Myš měla radost. "Co tady děláš?" ptala se myš.
"Ále, je to velký tupec, ten Beruna. Popletl začátek představení." odpověděla kobyla. 
„Kdo je to Beruna?" ptala se myš.
„To je syn jednoho z herců tohoto divadla. Má statek u Kutné Hory.“ řekla kobyla. 
„Co je to statek?“ zeptala se myš.
„Ty nevíš co je to statek? To je skvělé místo, kde se pořád něco děje. Bydlí tam spousta zvířat. Třeba prase, krávy, kozy, králíci, kočky. Tobě by se tam asi nelíbilo. Ty jsi zvyklá na cigaretový kouř, ale tam ucítíš leda tak hnůj.“
„Kouř nebo hnůj, to by jsem si zvykla.“ odpověděla myš. „Je tam také pes?" 
„Ty znáš psa?“ podivila se kobyla.  
„Ano," řekla myš.  "Jednou mě jeden honil. Tísnila jsem se ve škvíře, ale nepodařilo se mu mě dostat.“
„Život je plný překvapení.“ řekla kobyla. „Napadlo by mě, že tě spíše bude honit kočka. Ale našeho psa se nemusíš bát. Je to hračička. Než by honil myši, raději se bude točit dokola za svým ocasem.“
„U vás máte určitě plno zábavy!“ řekla závistivě myš.
„Občas se zasmějeme, to je pravda. A také se každé ráno se vzájemně pozdravíme. Ale jsme smutní, když některé z nás odvezou. Říká se, že jedou na porážku. Měla jsem hrozný strach, když mě poprvé vezli sem. Tenkrát jsem ale jen chvíli čekala v autě a po přestavení mě hned odvezli zpátky. Byla jsi někdy na jevišti?“
„Ne, ale někdy slyším, jak tam zpívají písničky.“ řekla myš.
„U nás ráno zpívají ptáci, hlavně kosi. A v létě slyšíme i žáby.“ odpověděla kobyla.

Přišel pan Polášek a odvedl kobylu na jeviště. „To už se s ní neuvidím.“ posmutněla myš. Náladu ji zvedla myšlenka na sýrové hody, které ji zítra možná čekají. Ale také je možné, že se stane, že herci dostanou roli, kvůli které budou muset hubnout. Třeba roli vězně v koncentráku. Myš si řekla, že by herci nejznámějšího divadla nemuseli o takovou roli stát, ale kdoví. Pak přestanou drobečky padat pod stůl. A co pak já? Jít na ulici, do parku? Představila si setkání s kočkou, její hroznou pracku, která nad ní vynesla rozsudek smrti. Hloupost! Myš vyběhla na terasu. Slunce už zapadalo. Napadlo ji, že možná ještě na terase zastihne nějakého zatoulaného holuba. Třeba se s ním dá do řeči a on jí bude vyprávět o statku, který je někde blízko, kde nemají kočku, kde mají nešikovného správce, kde je plno zrní a myší. Myš ještě chvíli zůstala na terase a snila svůj sen.


19 názorů

Jamardi
před 7 měsíci
Dát tip

Romane, děkuju :)


Jamardi
05. 03. 2021
Dát tip

lastgaspe, já to považuji prostě za povídku, ve které vystupují zvířata - viz. jak jsem vysvětlovala výše.

Jsem ráda, že se ti to líbilo :)


lastgasp
05. 03. 2021
Dát tip

Jakási náhoda mě z mého podzimního dekastichonu o snu zavedla k báhečnému, ezopovskému vyprávění o myšce, která za almarou ve skladu kulis snila svůj sen. Výborné, živoucí, pohodové. 


Lakrov
31. 12. 2020
Dát tip

Dík za vysvětlení, i já to dnes  vidím jinýma očima (narozdíl od včerejšího uspěchaného náhledu :-)


Jamardi
31. 12. 2020
Dát tip

Teď vidím, že je dobře, že je to v kategorii povídka a ne bajka. Myš ani kobyla neztělesňuje žádné vlastnosti, které by mohly být těmto zvířatům obecně přisuzovány. Vybrala jsem tyto zvířata jen proto, že by se podle mého názoru mohly vyskytovat v divadle. Myš ani kobyla se nedopouští žádné chyby. Poučení, které je možné si z toho vzít je podel mně to, že každé prostředí má svoje klady a zápory a každá situace může dopadnout špatně i dobře. Což je jasné každému, kdo posuzuje něco, co se ho netýká, ale když se ho to týká, tak to bývá jinak. A závist, předsudky a pýcha také hodně zamlžují myšlení. Například někdo si může myslet něco o někom z divadla nebo ze statku a nebude to pravda, ale on bude zatvrzelý a nebude chtít připustit jinou myšlenku.


Lakrov
30. 12. 2020
Dát tip

 Od začátku mě to zaujalo námětem, tuším cosi jako bajku, jejíž smysl však po dočtení neshledávám. Možná mi něco uniklo, omlouvám se.


kvaj
24. 12. 2020
Dát tip

Zakázané v povídce není nic. Můžeš psát, co chceš. Zrovna tak libovolně můžeš reagovat na jakékoli připomínky k příběhu. Pokud však máš zájem, aby lidé ve "větší míře" tvůj příběh vzali, musí být přesvědčivý. Ani na okamžik jsem přece netvrdil, že jsou zvířata hloupá. Co je ale zřejmé, že nepřemýšlejí jako lidé. Pokud jim však v příběhu přisuzuješ lidské způsoby, pouštíš se na tenký led, jestliže se nejedná o symboliku jako v bajkách či pohádkách (v bajce pro poučení, v pohádce pro vítězství dobra nad zlem). Na myši bych moc nevsázel, co se týká duševních schopností. Jsou malé, tudíž mají i malý mozek (a kapacita mozku jr do jisté míry důležitá), žijí krátce a tudíž mají rychlý metabolismus a příliš rychlé "mentální" tempo. Chvoš čichavce? také jsem v mládí míval akvária. 


Jamardi
24. 12. 2020
Dát tip

Děkuji za tip. Dívala jsem se, jak je definovaná povídka a zjistila jsem, že mluvící zvířata nejsou zakázané. Proto to nechci dát mezi nezařaditelné. Kdyby tady byla kategorie bajky, dala bych to tam. Co se týče skutečných zvířat: každý chovatel ví, že jednotliví jedinci mají různé povahy. Neví se sice přesně, jak uvažují, ale jejich jednání dokáže mnoho překvapit toho, kdo je podceňuje. O myších toho sice moc nevím, ale třeba čichavci stříbrní nebo zlatí dokáží pomáhat svému partnerovi při dýchání nebo když má potíže s plaváním, snaží se ho podpírat. Ale ne každý.


kvaj
22. 12. 2020
Dát tip

Myši žijí dva, maximálně tři roky, velmi rychle se rozmnožují a slouží jako potrava mnohým živočichům. Myši se o moc víc než o přežití, potravu a rozmnožování nezajímají a zcela určitě nepřemýšlejí jako lidé, nemluví, tudíž neuvažují v pojmech, nerozmlouvají s kobylami apod. To je stoprocentně jisté a polemizovat o tom mi připadá absurdní.


Jamardi
22. 12. 2020
Dát tip

Kdyby jsem to napsala jinak, byl by to jiný příběh. Vidíš, ty si neumíš představit, že myš stojí o něco jiného než se vyhýbat pasti. I když shánění potravy bez újmy na zdraví ji zaměstnává zejména, není důvod, aby se nezabývala i něčím jiným. Stejně tak je to u lidí. Strčí někoho do nějaké škatulky podle toho co je nejvíce zřejmé a něco jiného přehlédne nebo se to ani nedozví, protože ho to nezajímá.


kvaj
21. 12. 2020
Dát tip

Zajímavý nápad. Ovšem mám připomínku. Pokud v příběhu jednají zvířata jako lidé, je to buď bajka, nebo pohádka. Tvůj příběh však není ani jedno, a pak mi připadá podivné, že myš a kobyla uvažují příliš lidsky. Co takhle příběh založit na tom, že se myš úspěšně vyhýbá nástrahám, které jí klade onen správce? A pak by to chtělo vymyslet nějakou lepší pointu. Nicméně můj tip si povídka zaslouží.


bixley
13. 12. 2020
Dát tip

Aha, tak asi nehráli Maryšu. :-)))

Dělám si legraci, povídka se mi líbila.


Jamardi
13. 12. 2020
Dát tip

Myš mohla vědět jen to, o čem mluvili umělci :)


bixley
13. 12. 2020
Dát tip

Když věděla, co je koncentrák, jaktože nevěděla, co je statek? 

Myslela jsem, že vyleze té kobyle na záda, aby se někam podívala.

Ale jinak hezké.


Jamardi
28. 11. 2020
Dát tip

Jestli mě chceš nominovat, tak souhlasím :)


Gora
27. 11. 2020
Dát tip

Hned to lépe vypadá... už těch přímých řečí k úpravě moc nezbývá...vzala bych to od začátku, ale je to tvá povídka.

Je zde soutěž Próza měsíce, zúčastníš se? Nic není třeba, jen souhlas, pak bys dostala avízo, až soutěž začne...


Jamardi
27. 11. 2020
Dát tip

Máte pravdu. Něco jsem upravila. Děkuju.


Gora
27. 11. 2020
Dát tip

Opravdu - dobře by se ten zajímavý příběh divadelní myši četl, kdyby jsi dala věty přímé řeči na okraj, jak se běžně píší, tím by se dost zlepšila přehlednost textu.

Povídka je dobře napsaná, jen bych vynechala větu o koncentráku, podle mne se tam moc nehodí. Také jsem si všimla střídání časů minulý/přítomný, např. v posledním odstavci.

Pointa jde do ztracena, možná by se dalo vymyslet něco originálnějšího. 

Tip.


K3
26. 11. 2020
Dát tip

To je hezky napsné. Škoda že uvozovky nejsou tak jak mají být, v odstavcích. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru