Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Gaba

26. 11. 2020
14
11
397

Počujem v zámke kľúč, zámerne nevybehnem v ústrety, nech ma Haňa hľadá. Prvá vojde Monka. Pozriem prekvapene, akoto, že na čele necupká malá. Vysvetlenie príde vzápätí. Mišo ju nesie nevládnu v náručí, zaspala v aute pätnásť minút pred príchodom. Opatrne ju kladie na gauč, nech si pospí. V momente sa prevráti na bruško, zodvihne zadoček a ešte so zatvorenými očkami kričí – Gaba, Gaba! Bolo po spánku.

Vraj sa nevedela dočkať, od nedele sa dožadovala gaba gaba. Pobehala si, naobedovali sme sa. My sme mali segedín, jej mamina priniesla úhľadné fašíročky z mrkvy, batatu a červenej šošovice, upečené na mastnom papieri. Radosť pozerať, ako jej chutí. Pokus o spánok nevyšiel, ani duda nepomohla, prišli dole. Priniesla mi krížovku, pero, ukázala, kde si mám sadnúť.

„Peje (píšeme)!“

Vyskočí na sedačku ako veverička, usadí sa mi na kolenách a už ukazuje na prázdne okienka, treba písať. Našťastie, krížovky sú ľahké, stíham jej tempu. Len prečítam zadanie a už hláskujem a píšem – k- r- o- v- i –n- a. Tajnička je vylúštená, zoskočí a prinesie knižku. Čítame. Druhý pokus o spanie je rovnako neúspešný, mamina to vzdáva. Medzitým jej vyhladlo, pýta „ham“. Na olovrant je ešte zavčasu, ponúkam jej hrušku. Spapá a kričí – eče! Spapá druhú a púšťa sa s novou energiou do hier. Kreslí, behá s dreveným vozíčkom na kolieskach z obývačky do kuchyne a späť. Počíta farebné guľôčky na počítadle. Keď si začne žmoliť očká, je ten správny čas. Snáď to vyjde. Zaspala. Mladí odišli s nákupom k babke, ja som ju strážila v podkroví, aby sa sama nepustila na schody. Po hodine začujem pohyb, vošla som, stíchla. Radšej si sadám na kraj postele a čakám. Bola tam tma ako v rohu, mamina stiahla žalúzie, medzitým sa aj vonku zotmelo. Po chvíli sa zodvihla, zošmykla z postele, rozhliada sa. Vytuší ma, podíde, podá mi ruku – doe! Po schodoch kričí Peťa, Peťa, zorientovala sa okamžite, kde je, mamu nehľadá. Nakukne do Petrinej izby, vráti sa do obývačky, na stole zostal tanierik od hrušky. Zoberie ho a pýta huhu(hrušku).

„Už si spapala dve hrušky, nemôžeš viac. Si hladná?“

„Aňo.“

„Chceš jogurtík s piškótami?“

„Aňo.“

Posadila sa na stoličku, dala som jej podbradník.

„Môžem ti pomôcť?“

„Nieee, Haňa!“

Pustí sa s chuťou do jedla.

„Taj(čaj)!“ je zvyknutá každé jedlo priebežne zapíjať čajom alebo vodou, celý tato.

Dojedla, strhla podbradník, poutierala som ju a vyštartovala. Chvíľu behala po byte, vrátila sa ku mne.

„Hovvo! Oma! (hovno! umyť!)“

Skontrolujem a má ho tam.

Vo vani pekne stojí, drží sa kraja, vysprchujem ju, zabalím do plienky, odnesiem na prebaľovací stôl, oblečiem, sama mi podáva nožičky. Keď prídu naši, chválim ju.

„Ako je možné, že vám vo vani vystrája, vodu vypína, máte dvaja čo s ňou robiť? Zo stola uteká, dočahuje, čo nemá. Myslíte, že je natoľko inteligentná, že si povedala - táto stará chudera by to už nezvládla, postojím jej?“

 

 


11 názorů

včera som na teba myslela, Jéčko, privolala som ťa, vďaka, že si nakukla


srozumeni
12. 12. 2020
Dát tip

Babi, jasně že je nejchytřejší na celém světě...***********


Alegna
27. 11. 2020
Dát tip gabi tá istá

je milá,  věřím, že babičku poslechne raději, než rodiče***


Gora
27. 11. 2020
Dát tip gabi tá istá

Gabi, mně se líbí, že ty hlídáš dítě a mladí jdou pomáhat "babke" a vše se děje ku prospěchu všech...  rodinka, která drží pevně při sobě!

U nás je také "aňo" na tapetě, nejprve vnučka, teď se učí mluvit vnuk:-)


Arwen Leinas
27. 11. 2020
Dát tip gabi tá istá

Nejenom babičky i tety jsou vhodné a vděčné objekty na hraní a dělání blbin. A také na to, aby se s nimi koupalo a dělalo ledasco a s rodiči se pak zlobí, odmlouvá a tak podobně :-))


Evženie Brambůrková
26. 11. 2020
Dát tip gabi tá istá, Alegna

S dětmi je většinou sranda. A jsou na nás, babičky, hodnější než na rodiče.


Andělka1
26. 11. 2020
Dát tip gabi tá istá, Arwen Leinas

Děti přeci zlobí jen rodiče. U cizích jsou zlatí, jen se ve dveřích objeví rodič - už zlobí...:-))


bixley
26. 11. 2020
Dát tip gabi tá istá, Alegna

Já myslím, že u Tebe si to užívá. :-)


Kočkodan
26. 11. 2020
Dát tip

 

Gabi, já si stejně myslím, že má Haňa v hlavičce spíš Gaba Zelenaye. ;-)


Savage Flame
26. 11. 2020
Dát tip gabi tá istá

Moc se mi to líbí a vyvolává vzpomínky na volání ťáťa od toho mého poklada, co už mě dnes dorůstá... :) Děkuji a dávám zasloužený tip. ;) S.F.


blacksabbath
26. 11. 2020
Dát tip gabi tá istá

Gaba, Gaba..........naozaj....... je natoľko inteligentná.....a má tě ráda.....*/*********


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru