Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

obcházení

26. 11. 2020
23
16
771
Autor
Lnice

mlha nosí do krajiny dobré zprávy

 

včely se semknou u královny

a vypráví staré legendy

 

o Matce včele

která odešla z ráje

aby založila jejich matriarchát

 

zimní včely věří

že Matka obchází společenství

a na česnech oroduje

za mírnou zimu


16 názorů

Philogyny
05. 12. 2020
Dát tip

...včely a my...my a včely...asi tak...    :)


Lnice
01. 12. 2020
Dát tip

Jasně, já to nemyslím nijak zle :) jen jsem měla potřebu napsat, že naše královna ustřižená křídla nemá :) chováme se k ní jako k aristokratce :) elíně se tímto omlouvám, pokud moje kritika vyzněla jakkoli útočně :) v dobrém, L.


Entropia
01. 12. 2020
Dát tip

Elína je v tom nevinně, Lenko :-) Posílala jsem jí avízo. I když narážela jsem spíš na ten nevděčný úděl trubců. O včelstvech a vůbec hmyzích společenstvech s kolektivní inteligencí by se dalo diskutovat do nevidím:)


Lnice
01. 12. 2020
Dát tip

elíno: myslím, že Entropia komentovala moje dílko a ne tvůj komentář :-)

se včelařením teprve začínáme, máme včely druhým rokem, ale naše královna zastřižená křídla nemá, ani královny našich kamarádů včelařů, rojení bráníme tím, že dostatečně nadstavujeme úl, aby měly včely místo a neměly tendenci utíkat, léčíme bez chemie, koupili jsme speciální úl, který umožňuje léčit warroázu teplem, snažíme se chovat včely podle filozofie pana Romana Linharta (myslet jako včela, včelařit jako včela)

stejně tak  si nemyslím, že je naše příroda natolik zničená, že by si včely nedokázaly najít místo pro svůj nový domov v dutině stromu.-) a o zákonné povinnosti hlásit přírodní hnízdo také nevím, včelstva se pouze ze zákona musí hlásit, kolik jich v daném roce člověk má a kde, ani nemusíte být v žádném včelařském spolku

pokud by se nám včely vyrojily, určitě bychom je nelikvidovali, ale snažili se jim dát domov v novém úle:-) ne všichni chtějí přírodu ovládat, někdo jí rád naslouchá:-)


elína m.
30. 11. 2020
Dát tip

To není představa, to je realita. S každým rojem vylétne stará, nikoli mladá matka. S částí svých věrných by si v přírodě bez člověka založila nové království. Dnes už ale je příroda natolik člověkem zničená, že průzkumnice nenajdou ve svém širokém okolí vhodné místo pro úl. A kdyby ho i našly a roj by se tam přemístil, pak je každý včelař ze zákona povinen nalezený přírodní úl včely medonosné buď sám zničit, nebo požádat o jeho zničení příslušné orgány.

V posledních letech ale většina včelařů matkám ustřihne křídla, takže roje už nevyletují. Takoví jsme my - lidé.


Entropia
30. 11. 2020
Dát tip

Půvabná představa. Tedy až na ten matriarchát. I když chápu, že včelám po kopulaci nic jiného nezbývá :-( 


elína m.
30. 11. 2020
Dát tip

Zimní včely nic neprožily. Na podzim sice chvilku létaly, ale jejich posláním je starat se o úl a o matku během zimy. Jsou to sice dlouhověké dělnice, žijí asi půl roku, ale královna může žít i déle než pět let. To ona má co vyprávět. Zvláštní je to, že může vládnout i více včelstvům, více královstvím.


Lnice
30. 11. 2020
Dát tip

Evži...děkuju

Silenko, včely jsou hrozně uklidňující...

Elíno...ale to je velmi.dobrá připomínka! Myslela jsem to tak, že si to vypráví dohromady, tedy i královna, ta především, ale z textu to uplně nevyplývá, díky za upozornění :)


elína m.
29. 11. 2020
Dát tip

Jen bych ten text trochu pozměnila. To královna je pamětnice. Ta by měla vyprávět legendy. Včely kolem ní umírají a ona žije dál a dál a na jaře možná odletí pryč s novým rojem.


Silene
28. 11. 2020
Dát tip

 Z těch včelích mě vždy příjemně obchází.


Hezký příběh.


Lnice
27. 11. 2020
Dát tip

díky všem :-)

norsko, kdo ví?

Luzz, možná ti připomněla tuhle:

https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=503858

mimo nejsi, nebo jsem obě :-)

law, matriarchát podle mě moc zneklidňující není :) spíš naopak...


lawenderr
27. 11. 2020
Dát tip Entropia

je taková uklidňujícně zneklidňující - matriarchát :) ... ale lidi nejsou včely, jak padne mlha, pustěj telku, rozběhnou komp a pohladí dveře ledničky ... takže jako u včel, vlastně:D lidstvo zachráněno!


Luzz
27. 11. 2020
Dát tip Silene

je mi něčím povědomá. nebyla tu dříve?

cítím v tom klid i vědomí, že se na někoho/na něco můžeš spolehnout - ale možná jsem klasicky mimo a je to fakt jen o včelách.


Kočkodan
26. 11. 2020
Dát tip

 

Orodování zná hodně maminek...


Norsko 1
26. 11. 2020
Dát tip

Zimní včely věří. Kdoví, čemu věří zimní včely. Pokud něco takového existuje


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru