Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Senrjú 1 - 3 /12/20

05. 12. 2020
25
23
735
Autor
Umbratica

street senrjú

 

Tramvaj ve špičce -

Blond dredy nabízejí

místo šedinám

 

 

Honem pod stříšku !

Jemu mokne almužna

jí Strážní věže

 

 

Kamera ví své !

Na roušce list konopí,

zelená kštice.

 

 


23 názorů

Umbratica
17. 03. 2023
Dát tip

Radovane,

díky za tvé impro a po dvou letech přidávám impro své:

 

Městké tržiště -

Strážní věže se zdraví

s věnci na hřbitov


Umbratica
17. 03. 2023
Dát tip

per_zay,

dodatečný dík po dvou letech.


Umbratica
17. 03. 2023
Dát tip

Dagmaram,

jsem ráda, že se líbí. Díky.


Umbratica
17. 03. 2023
Dát tip

Theo,

pro tahle haiku jsem vymyslela kategorii "pouliční haiku" (street haiku).


Umbratica
17. 03. 2023
Dát tip

Norsko,

vím, že se k haiku moc nevyjadřuješ, takže - vážím si tvého komentu.


Doprčic, nápady jak Brno (to jako brńák klidně odpřísáhnu)

Blbý je, že jsem na to narazil až poté, co komentátoři výše vypráskali dost dobrý postřehy. takže aspoň takto:

sletěly z věže

dvě strážní věže

mohlo to dopadnout hůř


housecore
06. 12. 2020
Dát tip

Prvé dve :)


per_zay
05. 12. 2020
Dát tip

hmmm ... T


Dagmaram
05. 12. 2020
Dát tip

pěkné, má to vtip :-)


Thea v tramvaji
05. 12. 2020
Dát tip per_zay

Nevím, jak ta dvojka vypadala původně, ale teď se mi líbí ze všech nejvíc :) jednička taky super. K haiku jen asi toto: na první pohled jednoduché, krátké a výstižné "cokoli" je mnohdy to nejtěžší na provedení ;) A to platí nejen v poezii... Znám to i ze svého oboru grafického designera. Fakt to není pr... říct něco jasně, krátce a s přesahem. Tobě se to ale daří ;)


CHT
05. 12. 2020
Dát tip

po pravdě řečeno - na první dobrou zafungovala dvojka.

(trochu se divím komentáři ke "kritikům tvorby haiku", mám za to, že tato věc je 99,99% uživatelů Písmáka zřejmá. Samozřejmě výjimky typu starého dobrého Zdendy jen tvrdí muziku.)


PavelK
05. 12. 2020
Dát tip

Ve druhém je spoustu prostoru pro fantazii. Třeba ho pod stříškou upoutají její zmoklé strážní věže. Proč by mezi nima nemohla vzniknout láska, taková jejich stříška.


Norsko 1
05. 12. 2020
Dát tip

Druhé senrjú má něco do sebe


Umbratica
04. 12. 2020
Dát tip

atkij,

to senrjú je možná o tom, že bychom nikoho neměli posuzovat jen podle toho, jak vypadá.


Umbratica
04. 12. 2020
Dát tip

Evženie,

tak tohle opravdu ze života je, jak už jsem psala snakeovi.


atkij
03. 12. 2020
Dát tip

Njevíc se mi líbí první. Nabízí nejen místo k sezení, ale i určitou přidanou (společenskou) hodnotu.


snake_01
03. 12. 2020
Dát tip Gora

Um: Díky za obhajobu haiku, osobně to vidím podobně. Sice to většinou neříkám příliš nahlas, protože , mám za to, že bezúčelné pře jednoduše postrádají smyslu. Pří se tedy neúčastním, většinou jen diskuzí... :o) 

Ta nová verze se mi taky líbí a jazykově je čistší, původně se mi sice líbilo i to, že se almužna i věže mohly vztahovat k jedinému subjektu, ale ani rozdvojení subjektu nevadí...


Hezké, ze života. :-)


Umbratica
03. 12. 2020
Dát tip blacksabbath

blackie,

to by mě ani nenapadlo, ale máš pravdu. ...Tedy ne, že bych nějakou rebelkou v těch vtřech senrjú byla já(jak bych mohla ?), ale ta senrjú jsou skutečně o osobách ne zcela integrovaných do většinové společnosti, A Vyhnálovské On the Road je vlastně o tomtéž. Až díky tvé poznámce jsem si uvědomila, že mi možná podvědomí signalizuje : pozor kverulantko ! Už ses nějak příliš zařadila do středního proudu. Měla by ses zas víc stavět na zadní.  Budu se nad tím muset zamyslet.


Umbratica
03. 12. 2020
Dát tip Gora

Snake,

napadla mě třetí verze senrjú o pouličním dešti a tak mě zajímá, co na ni řekneš. Ono "neb", které se ti nelíbilo, jsem odstranila, takže zatím díky za spolupráci.

Občas mě tady na Písmáku nadzvednou názory, že je snadné dostávat tipy a výběry za haiku, za nějaké pitomé tři řádečky, když jiní se nadřou třeba s dlouhou básní ve vázaném verši. Ty útoky nesměřují jmenovitě na mě, přesto se k tomu vyjádřím.    Každý z nás, kteří tady haiku píšeme, má zkušenost, že dobře zformulovat haiku nebo senrjů, může vyžadovat i větší dávku mentální energie, než napsat dlouhou báseň takovou nebo makovou. Vyžaduje to občas úsilí a soustředění, o kterém naši kritikové nemají potuchy.  A když je tedy tak snadné dostávat tipy za pouhých sedmnáct slabit, tak proč tady tipy za haiku nesbírá kdekdo a naši kritikové zejména ?


všechny tři jsou takové rebelské....což se mi líbí......*/**********


Umbratica
03. 12. 2020
Dát tip blacksabbath

snake,

jsem ráda, že tě to zaujalo. To senrjú o dešti je skutečně ze života, což u mě je spíše vyjímkou. Čekala jsem na tramvaj, začalo pršet a žebrák  s jehovistkou se přesunuli ke vchodu do odsvěceného barokního kostela. Byla to celkem dobrá dvojka : on ošuntělý bezdomovec a ona, jak už jehovistky většinou bývají, ve vzorně vypraných "decentních" šatech... Ta situce se ale dost těžko vtěsná celá do sedmnácti slabik. Původně to znělo :

Ve výklenku dva -

Jemu mokne almužna

jí Strážní věže

 

...Faktem ovšem je, že jim nic nemoklo, protože on si dal drobáky do kapsy a ona přesunula svůj stojan na schod kostela. O tom "neb" budu ještě přemýšlet, ale jako neodekadentka užívám archaismy v ironickém smyslu stále a zatím se mi zdá, že by to mohlo obstát i tady. (Teď zrovna před chvílí jsem dopsala ironicko- archaický příspěvěk Rolničky II...)


snake_01
03. 12. 2020
Dát tip Gora, Radovan Jiří Voříšek

První dva texty mě zaujaly, v prvním se mi velmi líbí aktualizace úvodního motivu, při četní mi ta spojitost přišla zprvu překvapivá, a to vnímám jako pozitivum textu, protože jsem se nad ním musel zastavit a zamyslet se. V druhém mi trochu vadí výraz "neb" a asi bych ho osobně vyměnil za prosté "a". Neb je nepříliš uřívaný výraz, který z mého pohledu působí v jinak jazykově prostém textu jako svého druhu atrakce. Jinak se mi ale námět velmi líbí a upřímně jsem se zasmál...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru