Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pianino

19. 12. 2020
18
26
668
Autor
Umbratica

S přáním klidných svátků po samých veselých básničkách dnes něco k zamyšlení...

 

 

 

Dům podobá se výškou věži.

Schody jsou úzké, samý zlom,

siláci po nich vlečou stěží

piáno jako na věž zvon.

 

Vynáší ho nad příkrý terén,

nad moře domů, komínů,

tak jako desky s desaterem

na svatou skalní plošinu.

 

Boris Pasternak - úryvek z básně Hudba

 

 

 

 

 

Pianino

 

Je pošetilé nebetyčnou věž

dál nadstavovat vzácnou slonovinou,

dál stavět Krásu nad pravdu a lež,

být vězněm Kumštu roky vlastní vinou.

V tvé štíhlé věži schodiště jak had

kol přímky k Nebi lhostejně se svíjí,

tys usoudil, že Krása může lhát

a snahu poznat Pravdu nevyvíjíš.

Kdo pianino do věže by táh,

bys preludovat mohl nad střechami ?

Ke stěhovákům nemáš dobrý vztah

a pokládáš je za vesnické chámy.

                      Bez klavíru jsi němý muezzin,

                       mim s bílou maskou Svaté Terezy.

 

 

 

 

 

 


26 názorů

Umbratica
17. 03. 2023
Dát tip

bixley,

dřív jsem ráda navazovala na něčí báseň a myslím, že to chtělo vždy dost velkou odvahu postavit svůj text vedle textu nějakého klasika.  Mnozí to tady ale nesli s velkou nelibostí, protože prý jsem se na klasicích "přiživovala".

Jsem ráda, že tu něko dokáže můj postup i ocenit.


Umbratica
17. 03. 2023
Dát tip

Diano,

jsem ráda, že se ti moje vázané verše v roce 20 líbily. Dnes jsem zveřejnila pár dalších.


per_zay
21. 12. 2020
Dát tip

hmmm ... T


elína m.
20. 12. 2020
Dát tip

Fidzi,

prosila jsem, ať mi dáte konečně pokoj a ty uděláš opak. Vychrlíš na mě další svoje kázání.  Už na to nebudu reagovat.


Silene
20. 12. 2020
Dát tip cvrcka

elíno m.,

uživatelka nicku Silene se až doposud nikde nevyjádřila k žádné z názorových aktivit nicku elína m. Toto je první reakce uživatelky Silene na aktivitu nicku elína m. 

Notabene pod dílem nicku Umbratica, kde bych jinak na základě svého předchozího vyjádření již svým obtěžováním více nereagovala, pokud by byl býval nick elína m. neformuloval ve svém příspěvku ze 20.12.2020 00:39:50  výše uvedenou spekulaci o nicku Silene. 


Fidzi
20. 12. 2020
Dát tip

Elino, me provokuje pouze tvuj povyseny pristup. Jinak je mi vse co rikas celkem sympaticke. Kdyz ti nekdo napise neco k textu, tva reakce se casto pohybuje v kulisach "tady to ale stejne je k nicemu" "kdyz nedostanu oceneni, ktere si podle me zaslouzim/ktere mi náleží, necham vas tady svému osudu."

 

Fuck off. (Jsem posledni dobou strasne sprosta, jak se napeti v prostredi zvysuje, myslim realne prostredi, takze se omlouvam citlivejsim povaham)

 

Kdyz prijdu k nejakemu textu, reaguji na nej jako jednotlivec, svym vnimanim. Ze mam vnimani klidne i pokřivené vubec nemusi byt tvoje starost. 

Jedina obrana proti falesnym pocitum, které vyvolava jakykoli i treba jen zdanlivy kolektiv, je jet si svoje. V podstate se odpojit. Ale prosim te, prestan lidem tady podsouvat, ze nejsi dost dobra zrovna pro ně,  ze ti malokdo rozumí atd. 

Samozrejme, ze ti bude málokdo rozumět.  To neni nic spatneho. To je realita. Pokud chceš vedet, jak konkretne lide tvým basnim rozumí,  tak se konkrerne ptej. misto abys abstraktně a mnohdy krive obvinovala z cehokoli. 

Kdyz ti nekdo konkrerne odpovi muzes slavit (proroze na netu je to opravdu hodne jinaknnez v realite) 

Ale da ti to presne to, co chces. Dialog.

 

I tady pismak je, stejne jako napr. Facebook, proste NÁSTROJ - ty jsi ten, kdo ho drzi v ruce. Pouzivej ho. Po svem! To je to nejlepsi, co muzes udelat! Jupi! Bude tu nekdo originalni, komunikativni, sectely, inteligentni JUPIII!!! 

A pokud chceš aby ti konkrerni lide dali pokoj. Ou jee, bud jim napis, co konkretne za slova nemaji vuci tobe nikdy pouzit, nebo je zablokuj. Je pro tebe Norsko 1 , lawnderr, Fidzi,  kdokoli jakkoli NESNESITELNY? Probuh, nemuc se. Klik a mas klid. vsechno ostatni je v tvoji hlave, mas nad tím moc a hlavne.....je nesmysl na tom v tomto ruznorodem prostredi jakkoli trvat. 

 

 


elína m.
20. 12. 2020
Dát tip

Fidzi,

ještě jsem ti neodpověděla na tvou otázku, co bylo pod smazanou básničkou Na okraji. Nebudu po paměti rekonstruovat svůj text, naopak dnes napíšu něco jiného, než co jsem napsala včera.

Pro velkou část lidí tady na Písmáku a pro tebe obzvlášť je důležitý přátelský kolektiv. S tím přátelským kolektivem jsou však spojené určité názory na poezii, přesně dané a neměnné, které já považuji za doktrínu.Ty a tvojí přátelé Silene, lawenderr, Luzz, Safián, Starej Rendl a Norsko( + řada dalších) pokládáte tyto názory za nezvratné pravdy, já ale ty názory nesdílím a příčí se mi tím víc, čím déle tu jsem.  Když jsem sem přišla, myslela jsem že je možné s těmi názory bojovat. Dnes vím, že to možné není, že Kolektiv, který má moc, vždycky jednotlivce umlčí.  Já si vašeho Kolektivu nevšímám, ale on na mne neustále útočí. Já nemám zájem na ty útoky odpovídat, nemám zájem o žádné doktrinářské kritiky. Jediné, co bych ocenila by bylo to, kdybyste si mě konečně přestali všímat. Kdysi mě konflikty možná i bavily, teď o ně už nastojím... Každopádně já si výše vyjmenovaných lidí už všímat nebudu a velmi bych ocenila, kdyby i oni jednou provždy zapoměli na mou existenci tady na Písmáku a dali mi už konečně svatý pokoj. Pokud chtějí slyšet, že jsem prohrála, tak ano - prohrála jsem. Nemám sílu nic změnit. Pořád ale mohu oslovit jednotlivé lidi.

Pokud se mnou budeš chtít komunikovat ty jako K.S. a ne jako členka Kolektivu s velkým K, budeš vždy vítána. Jak jsi mi napsala - nejsem žádný diamant ve vitríně a takových autorů jako já jsou tady stovky, tak proč mě už konečně nenecháte plavat? 


Alegna
19. 12. 2020
Dát tip

klidně bych krásu postavila nad pravdu a lež, však jsem pošetilec, ale pěkné to  máš....přeju krásné okamžiky vánoční****


elína m.
19. 12. 2020
Dát tip

Bla, bla, bla, bla, bla, ...tu je dost sečtělých lidí. Akorát, že když se jich na něco zeptáš, nic nevědí. Proč oni by se měli bavit se mnou ? A proč já bych se měla bavit s nimi ? A proč já bych se měla bavit s tebou ?  Vrať se ke svým, pozdravuje Sil a mně dej konečně svatý pokoj.  


Fidzi
19. 12. 2020
Dát tip

Delej si to po svém.  Norsko 1 to ustoji. Přeju pohodu.


elína m.
19. 12. 2020
Dát tip

Fidzi,

odpovídáš pomalu. Nesmíš nad tím tolik přemýšlet. A proč bych měla být naštvaná? Taky jsem tady prováděla během posledních čtrnácti dnů malý experiment. Taky jsem se vsadila a vyhrála jsem. Experiment dopadl přesně tak, jak jsem předpověděla, zatímco jiní, třeba takový Rendl by vyletěl u zkoušek z psychologie i na střední škole. Ale jeho smazané útočné básničky si vždy stáhnu, protože se mi podle nich skvěle profiluje pachatel. 


Fidzi
19. 12. 2020
Dát tip lawenderr, Bříza

Je tu dost sectelych lidi. Zkus to tak, aby meli proc oni se bavit s tebou.

 

Omlouvam se za diskuzi mimo basen. Vratim se se svym dojmem. Jsem impulsivni. Odpust, Umbratico.


Fidzi
19. 12. 2020
Dát tip

Elino, snazim se prijit na to, jak se bavit s tebou. Ty se s Norskem bavit nemusíš.  Ale nemela bys ho osocovat ze lzi jen proto, ze jsi nastvana. I kdyz se to da pochopit.


elína m.
19. 12. 2020
Dát tip

Pokud Norsku stačí z celého Pasternaka jen tento úryvek, pak mu mohu jen vyslovit upřímnou soustrast. ...A ty mi říkáš, že se tady dá s lidmi diskutovat o poezii... Jediný sečtělý, na kterého jsem tady narazila, je Safián, ale když mu začnu klást otázky na tělo, týkající se Holanovy sbírky Na sotnách, na nic si nevzpomíná a řekne - no, víš, já jsem to už četl strašně dávno.

Pokud Norsku stačí z celého Pasternaka jen tenhle úryvek, tak o čem se s ním bavit ? O oplzlých eskapádách jeho kamaráda Rendla, který už tady kvůli mně spáchal asi pátou sebevraždu ? To možná. To by bylo téma, které je mu blízké.


Fidzi
19. 12. 2020
Dát tip lawenderr

Elíno a co treba kdyz na Norskeho nazor stačí ten uryvek, který stoji v uvodu dilka?  Mne se tenhle Pasternak taky líbí. A jineho jsem necetla. A prirovnat ho k desateru, lze oznacit za optimismus.  Z pohledu stehovaka napriklad. Zda se mi, ze jsi vedle nedoceneni zvolila dalsi ne příliš  schudnou cestu ke komunikaci o svem umeni. 

Co kdybys normalne napsala, ze se ti basnicka nelibi? 


elína m.
19. 12. 2020
Dát tip

Devatero řemesel, desátá bída ?


Abakus
19. 12. 2020
Dát tip

elina m - môj prastrýček bol v  tomto mimoriadne aktívny. Sťahoval v Londýne - počas  vojny /okrem iného hral v londýnskom orchestri na husliach a bol vyučený ortopéd/


elína m.
19. 12. 2020
Dát tip

No, za Živaga Pasternak nobelovku nezískal. Živago - to je učivo základní školy. Jako film se to v TV objevuje tak jednou za čtvrt roku. Živaga zná i stěhovák klavírů. A co třeba nějaká ta poezie, za kterou Pasternak nobelovku dostal ?


Norsko 1
19. 12. 2020
Dát tip

Živago. Osud ruského národa


elína m.
19. 12. 2020
Dát tip

Nore,

tys četl Pasternaka ? Aspoň tu veřejně nelži.


elína m.
19. 12. 2020
Dát tip

Abakusko,

a otcem tvého dítěte je vzdělaný stěhovák ?


Abakus
19. 12. 2020
Dát tip

Asi Pasternak nepočúval súčasný slovenský pop.

Mimochodom točité schodište vie byť drobným problémom.

Vzdelaný sťahovák vie pri sťahovaní klavíra nadávať v niekoľkých jazykoch.  Alebo urobiť dieťa... 


Norsko 1
19. 12. 2020
Dát tip

Pasternak je dobrej. Líbí se mi jeho optimistické vnímání situace


blacksabbath
04. 12. 2020
Dát tip Karpatský knihomoľ, Zajíc Březňák

můj koment tvá báseň nepotřebuje.......stačí číst......*/************************


bixley
04. 12. 2020
Dát tip

Líbí se mi navázání na Pasternakovu báseň.


Diana
04. 12. 2020
Dát tip

Velmi pěkné, inspirativní...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru