Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zvířecí revoluce

09. 12. 2020
10
13
442
Autor
Mates Straba

   Radomír měl malou skromnou zahradu. Začátkem května zjistil, že si ji oblíbila královna sršeň. Její velké oči ho fascinovaly, možná hypnotizovaly, nechal ji tedy budovat si v dutině jabloně v rohu zahrady hnízdo. Aby si na něho zvykla, hrával ji večer na kytaru nebo harmoniku. Zvykla si. Někdy, když nehrál, bývala dokonce nervózní. Jindy byla naopak podrážděná z něj. Například ve chvílích, kdy se holil, přes den opíjel, bavil nahlas se svými hosty, smál se samicemi… Ovšem většinou na podobné incidenty už po pár hodinách zapomněla. Vycházeli tak spolu po dobrém.

   Když se pak v červenci spřátelil i s jejími dělnicemi, začal přemýšlet o hierarchii různých společenství, nelogickém uspořádání lidské společnosti a jejím hyenismu.

   „Jak to, že ony – zcela jiný živočišný druh – na mě neútočí, zatímco lidé se chovají k lidem jako psi?“ ptal se sám sebe. Nedokázal si odpovědět ani na spoustu dalších podobných otázek. Zrání myšlenek v jeho hlavě vyvrcholilo v srpnu.

   Byl teplý letní večer, slunce pomalu zapadalo za smrky, do zahrady vstoupil cizí muž.

   „Říkej mi pane Fikejz!“ oslovil Radomíra, který právě opatrně odkládal kytaru.

  „Pro tebe už vždycky jenom Fikejz, rozumíš?“ pokračoval a šermoval před sebou rukama, což prozradilo jeho opilost a rozdráždilo dvě dělnice sedící Radomírovi na rameni. Vznesly se.

   „Co je to za protesty?“ divil se nečekaný návštěvník.

  „To jsou sršně, pane Fikejz,“ smál se Radomír, jakoby si v tu chvíli vzpomněl na něco neskutečně vtipného.

  „Já ti dám sršně, ty hajzle,“ vykřikl opilec, zapotácel se na místě, dostal dvě žihadla a upadl na zem. Není důležité, jak to dopadlo s jeho oteklou rukou, hlavní je, že si Radomír uvědomil, jakou má ve svém roji ochranu.

   O pár dní později, dodnes nikdo nechápe rychlost onoho výcviku, vešel do banky, kde mu nechtěli zrušit zablokovaný účet. Ti, kdo stáli ve frontě, si sedli, a prostor ozvučilo bzučení podobné hluku, který vytvářely vuvuzely na fotbalovém šampionátu v roce 2010. Všem jeho požadavkům úřednice ze strachu z přítomného hmyzu vyhověla.

   Smyslem života je přece žít a užívat si život. Radomír se tedy rozhodl změnit svou situaci k lepšímu. Pak mu ovšem došlo, že by bylo spravedlivé, pokusit se zlepšit situaci celkovou, aby z jeho konání měli prospěch i ostatní.

   Rozpoutat zvířecí revoluci?

   Začínající shora!

   Program?

   …?

   Žihadla v očích politiků?

   Cvičení ptáci?

   Vrány…

   Hitchcock by žasnul.

   Radomír měl malou skromnou zahradu, ohraničenou pouze vysokou trávou, ale vřelý vztah ke všem zvířatům, nechával je i ochutnávat plody svého snažení, někteří lidé si ťukali na čelo s pocitem, že vlastně nepěstuje nic moc pro sebe, spíš pro veškerou tu příchozí a přilétající „havěť“, proto pro něj nebyl problém spřátelit se s divočáky, strakami, sojkami… Zkrátka a dobře i jinak plachá zvířata si na jeho území našla klidné teritorium, kde mohli – dokonce v jeho společnosti - nerušeně hodovat či ulehnout k spánku.

  Během jediné podzimní a zimní sezóny dokrmování se z Radomíra stal vůdce početné rodiny divokých prasat, lišek, sojek, strak, vran…

   Co však s tím vším počít?

  Jak tyto perly jeho způsobu života v podlesí navléknout na jednu dlouhou nit vedoucí k zvířecí revoluci?

   A k čemu by taková vzpoura vlastně byla?

   Neuškodila by ve výsledku samotným aktérům?

  Jenomže kdyby tímto způsobem žili i jiní lidé, vytvořili podobných smeček – dá-li se to tak vůbec nazvat – stovky, nebo třeba nakonec jednu velkou nadnárodní…

   Utopie?

   No právě!

   Proto si Radomír raději koupil kytarový snímač, kabel, přenosnou reprobednu, a své narozeniny na jaře oslavil tak nahlas a křečovitě, jak to obvykle dělává valná část zdegenerované lidské populace, čímž všechny své animální přátele vyplašil natolik, že se zaběhli nebo odlétli daleko z doslechu – vstříc novým – lidmi méně narušeným – teritoriím.

   Jestli to není škoda?

   Mohl být vlastně svým způsobem aspoň příkladnou ukázkou harmonie, které lze dosáhnout.

   Možná právě to nechtěl.

   S ohledem na zbytečnou, až nebezpečnou, krotkost své obětované rodiny?

   Snad.

 


13 názorů

Incognit
04. 03. 2021
Dát tip

Dobrý námět a pooutavě psané- četlo se to samo. Na rozdíl od ostatních diskutujících mi ani nevadí, že nedošlo k žádné revoluci. Řešení s kytarovým snímačem je sice absurdní, ale dovedu si ho představit, nicméně i přesto si tak trochu myslím, že je nápad natolik nosný, že by unesl příběh- Radomírův osobní příběh- ten který byl před sršni, ten který ho vedl přes královstbví zvířat a ten, který ho dovedl k rozhodnutí vzdát se ho- takový příběh by mohl být pořádnou páteří neúspěšné zvířecí revoluce. SAMOZŘEJMĚ dávám tip.


Můj názor je podobný, jako u ostatních. Chtělo by to opuštěnou oblast a skutečně vyvolat revoluci. Už vidím některé představitele jet na praseti.:-)))

 


Hm, škoda toho divného konce. Až do okamžiku, kdy se autorovi přestalo chtít přemýšlet, je to dost dobré.


K3
09. 12. 2020
Dát tip Gora, Mates Straba

Matesi, tvá povídka mě zaujala námětem i zpracováním. Já sám se snaží žít s těmito přáteli v souladu. Mám malý sad a postřiků dělám minimálně. Sršni u mě mají pré. Protože sousedi mají na zahradě hodně šeříků, z jehož kůry si ršni vyrábí papír pro svá hnízda. Nejradši mají jablko Rubinola. Rád bych jim přenechal 10kg vcelku ale oni jsou radši, když mohou ochutnat z každého plodu, čímž ve mně vyvolávají malé podráždění...:).


bixley
09. 12. 2020
Dát tip

Líbí se mi to soužití se zvířaty. Souhlasím s Proseckým.


Gora
09. 12. 2020
Dát tip

Pěkné, Matesi. 

Do bodu:

 Proto si Radomír raději koupil kytarový snímač,

kdy mi ten závěr připadá nedotažený, a že je to škoda...


Prosecký
09. 12. 2020
Dát tip bixley

Smyslem života je bohulibá práce.

Zvířatům se uleví, až lidstvo zredukuje svůj počet na únosnou míru.


Andělka1
09. 12. 2020
Dát tip

Zajímavý nápad..hezké. Takhle nějak jsem snila na jedné zámecké zahradě, zarostlé křovinami, plná bylinek, kytek, pampelišek...místo mých her nezralých...hi...hi..., roztáhla deku, šila na panenky a tak...a snila. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru