Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zpětné zrcátko

14. 12. 2020
15
18
568
Autor
elína m.

 

 

Krajina ve zpětném zrcátku

je pouhou výsečí

z propasti prostoru

za tvými zády

a koncentruje pozornost

tvé levé hemisféry

na paralelní minulost

a to ani nemluvím

o paralelních světech.

 

Reálná budoucnost

za předním sklem

je právě závislá na stěračích,

na reliefu oježděných gum,

stavu a povrchu vozovky,

jakož i na autech v protisměru,

která se vynoří nečekaně

v zákrutě smrti.

 

Tak hlavně neusínej

ve snaze získat báseň - perlu

z mlžného mikrospánku!

 

 

 


18 názorů

elína m.
19. 12. 2020
Dát tip

Dagmaram,

jsi na tom jako já. Ale pozor - skládat básně za volantem může být životu nebezpečné.


elína m.
19. 12. 2020
Dát tip

Benetko,

já jsem sice taková racionalistka, že se za to až stydím, ale nemyslím si, že musí každý rozumět každé básni. Poezii nečtou jen kritikové, ale taky čtenáři a těm se prostě báseň může líbit nebo nelíbit. Lidi si taky na zeď pověsí třeba abstraktní obraz, kterému nerozumí, jenom proto, že na ně ten obraz dobře působí.

Básním by ale měli rozumět určitě profesionální kritikové, jakož i básníci z literárního provozu. U těch se porozumění předpokládá a oni by měli psát výrazně jiné kritiky, než ostatní čtenáři.


Dagmaram
19. 12. 2020
Dát tip

Pěkné. Zaujalo :-)

Za volantem hodně přemýšlím a leckdy mě za ním napadají myšlenky do básní 


Benetka
19. 12. 2020
Dát tip

Bázeň se mi líbí.

Diskusi pod ní nerozumím.

Nepřemýšlím - nemám čím... 


elína m.
14. 12. 2020
Dát tip

Takový Fučík by se jistě líbil Ladislavu Zedníkovi, Nami. ... Každý máme asi svého vlastního Fučíka. Jiného mají komunisti a jiného ti se srdcem na pravém místě. 


Nami 99
14. 12. 2020
Dát tip

elí -

k Fučíkovi se ti vloudila malá chybička. Podporoval hlavně výstavbu rodinných domků a zedníky. Často prohlašoval ono známé - "Lidé zděte."


elína m.
14. 12. 2020
Dát tip blacksabbath

blacksabbath,

ano tahle básnička byla záměrně napsaná pro obě hemisféry.


elína m.
14. 12. 2020
Dát tip

Nami,

tvá teze, že lze vkladem básně do dílny získat 10 tipů a dostat tak básničku do hlavního seznamu děl, je sice teoreticky správná, ale zdá se, že v mém případě příliš neplatí. Ze všeho, co jsem zatím vložila do dílny se uchytily pouze Kotvy. Pravdivější je tudíž má teze : experimentální volné verše tady prakticky nikoho nezajímají. Přesto budu básničky do dílny vkládat dál a následně vše, co nezíská 10 tipů, mazat. Pro grafomanku jako já je to trochu lepší řešení, než házet básně rovnou do koše. Aspoň to na chvíli třeba pět či šest lidí potěší, nebo přiměje k zamyšlení.


elína m.
14. 12. 2020
Dát tip

Kočkodane,

za volantem je dobré být stále bdělý a vždy připraven. Když se mi za volantem klíží oči, vždycky si vzpomenu na Fučíkovu radu Lidé, bděte.


elína m.
14. 12. 2020
Dát tip Ostrich

Andělko,

s tím mozkem je to všechno daleko složitější. Ve skutečnosti je to tak, že každá část šedé kůry od určitého objemu neuronů může(ale taky někdy nemusí) zastávat věškeré funkce obou hemisfér. Mozek je tudíž něco jako hologram. Pravá hemisféra tvoří zároveň jakousi kapacitní rezervu, protože pracuje relativně velmi málo. Mozek je záhadná záležitost. Jsou známy případy lidí téměř bez mozku(míněno bez šedé kůry), kteří se po celý život jevili jako psychicky normální a teprve při pitvě bylo zjištěno, že skoro žádný mozek nemají. ...Ale to celé by bylo na dlouhé povídání.


elína m.
14. 12. 2020
Dát tip

Pusíku,

taky někdy nad něčím přemýšlíš ?


zapojila jsem hemisféry...obě......jo....*/*****


Nami 99
14. 12. 2020
Dát tip

Líbí se mi.


Kočkodan
14. 12. 2020
Dát tip blacksabbath

 

Já jsem u tvého dílka rozhodně neusnul. A ani nedupnul na brzdu, abych skončil se čtením. ;-)


Andělka1
14. 12. 2020
Dát tip

Hezké přirování. Jámám zasez lekcí jógy. Hemisféry musí spolu sepnout, spojit se. Poté vzniká ono flow, ono hezky česky - "TADY A TEĎ". V józe je k tomu pozice Bojovník 1, mimochodem. Dlouhý krok (jako) dopředu. Přední noha - budoucnost, zadní to co bylo, minulost, ale musí se od ní odtlačovat. A pohodlně kyčle, ramena, rudce nahoru - to je to současné, příjemné, nemělo by bolet. A dýchat, dobře dýchat....


elína m.
13. 12. 2020
Dát tip

Štírko,

levá hemisféra je zodpovědná za logické myšlení, odhad vzdálenosti, matematické schopnosti atd. Pravá hemisféra je emoční, tvůrčí. Velké zjednodušení v populárně vědecké literatuře říká, že levá hemisféra je "vědecká" a pravá "umělecká". Básnička je o napětí mezi oběma hemisférami, ale nemohu to rozebírat do větších podrobností. Chci aspoň doufat, že nad interpretací dílka budou přemýšlet čtenáři.


Štírka
13. 12. 2020
Dát tip blacksabbath

Bez poslednich tri radku je to krasne obecne, ony radky vse vztahuji k jedne osobe...

ze zrovna leva hemisfera, to me zaujalo... to je skutecne tak ?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru