Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

o náboženské pluralitě a osobní cestě

14. 12. 2020
7
7
319
Autor
Danny

Pamatuju si před lety, jak jsem vznesl dotaz, proč je náboženství a různých cest povícero, když jde o jedinou pravdu. A zrovna těsně poté mi v práci přistála chyba, kdy program pokládal soubory za funkčně různé, když v nich byla ta samá data, pouze v jiném, na funkci nemajícím vliv, pořadí. To je pěkná odpověď: každý jsme jiný a proto potřebujeme začít z jiného bodu: když se chci dostat do Prahy a jsem v Bratislavě, musím jet na západ, když jsem však třeba v Mnichově, musím jet na východ, i když cíl je stejný. Každý má také odlišný temperament a proto některé techniky postupu dál jsou pro něj vhodnější než pro jiného. Zdraví je jen jedno a lidé s odlišnými chorobami berou odlišné léky. To samozřejmě neznamená, že by každá libovolná praktika nebo cesta, která se kde namane, byla správně: máme tu sekty a nevyvážené osobní cesty, které podnikají lidé bez "reality checku" a motají se v kruhu. Dalo by se to přirovnat k rovnici s nekonečným počtem správných a nekonečným počtem nesprávných odpovědí. Třeba jsem tu před nějakou dobou recenzoval knihu Anity Moorjani: její pohled mi v mnohém pomohl, ale (sama o tom píše), já nejsem ona a tím pádem věci, které si ona musela uvědomit, aby se posunula dál, byly v rámci té knihy určitými klíčovými body její cesty a já zase potřebuju svoje vlastní "odpovědi", abych se posunul. Postrčení může přijít zevnitř i zvnějšku, pokud je v tomto vůbec nějaký faktický rozdíl :) Jako minule i nyní vám popřeji hodně zdaru na cestě, protože mě už k tématu nic nenapadá.


7 názorů

lastgasp
30. 12. 2020
Dát tip

Danny, děkuji za nahrávku. Již od mládí se zabývám problémem, čím je podmíněna víra v určitého Boha, když jich je tolik a vzájemně se dokážeme kvůli té pluralitě zabíjet. Zaujal o mě tvoje postrčení.


K zamyšlení to rozhodně je.


Safián
15. 12. 2020
Dát tip

Náboženství je povícero nejen pro různá východiska. To by nebylo ještě tak špatné. Ale dnes, více než dříve a nejen v náboženství - pěkně to vidíme např. na literárních sdruženiích a partách, zřejmě láká zejména poučka o šafáři na malém dvorku.  Náboženství, stejně jako společenské ideologie, nevedou k poznání, jsou v podstatě cestou. Zhusta pro slepé. Často, ve snaze po "žádoucí korekci" voluntaristicky deformují přirozenou pravdu.


Děkuji. :) 


Andělka1
14. 12. 2020
Dát tip

***


Dagmaram
14. 12. 2020
Dát tip

Zajímavá přirovnání 


Diana
14. 12. 2020
Dát tip

Naprostá pravda. podepisuji svou osobní zkušeností.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru