Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dotaz mrtvého lesa

16. 12. 2020
10
44
1773
Autor
Báseň_roku

Soutěž v poezii - finále BR/2020

Změna hlasování: každý má možnost připsat tři hlasy výše popsaným způsobem NA OZNÁMENÍ O FINÁLE soutěže. Na tipy či hlasy přímo u díla nebude v součtu hlasů brán zřetel.

 

Napadl sníh a pokryl jizvy polí

které jsou letos obzvlášť hluboké

Sundat si roušku zima nedovolí

počítá ztráty s velkým úrokem

 

Smráká se a kouř stoupá nad oblaka

za mlžné noci dřevo dohoří

Na suché větvi černý havran kráká

nad ním se tyčí temné pohoří

 

Lidé jsou skryti, nikdo nevychází

na lavičku snad nikdo nesedne

Kde jsou ty časy, kdy smích zazněl v mlází

jak si tam hrály děti nezbedné?

 

Noc prostor zúží, celý obzor ztmavne

cesta všem mizí, velmi nejistá

A každý tápe, neví, co je správné

zda má chtít Boha, nebo Mefista

 

Mnohá mez padá, ostatně jak víra

z opěrných bodů zbyly pochyby

Žádný lék přitom na to nezabírá

Když volnost vstává, strach ji políbí

 

Napadl sníh a kraj už nepohne se

paralyzován značnou nesnází

Ke slovu přišly mrtvé stromy v lese

Ptají se, zda nám život neschází


44 názorů

Muamarek
01. 01. 2021
Dát tip

Děkuji tu všem za zastavení a přeji jen to nejlepší i v tomto roce.

 K některým obsáhlejším komentářům se ještě někdy během ledna vrátím...

 Mějte se pěkně...


Philogyny
29. 12. 2020
Dát tip

Líbí se mi myšlenka, moc, ale kdyby byl rafinovanější rým. Muj pocit. Svázat báseň do tvaru luční kytice, ve které pořád fouká vítr, je strašně těžký. Pro mne tedy určitě.  :)


Kočkodan
28. 12. 2020
Dát tip

HLAS


Kočkodan
28. 12. 2020
Dát tip

 

Bez ohledu na zimu si dovolím vyjádřit spokojenost s tímto dílkem.


Revírníku, děkuju za příspěvek k polemice, souvidející s obsahem básně!


revírník
23. 12. 2020
Dát tip

Nevím přesně proč bych měl, ale jestli se po mně chce, abych k dílu něco připodotkl, tak jen to řeknu, že na hodnocení básní se necítím, to v žádném případě. Když řeknu líbí se mi, tak je to hodně málo, takže k ničemu. A ona se mi doopravdy líbí.

Jak je to s tématem - jak píšeš, CHT, mrtvý/nemrtvý, les/stromy -, tak to je za posledních pět, šest roků všeobecně známá a sdostatek v obecném povědomí zažitá historie a moc k ní nemám co dodat. Leda, že ji v samém zárodku zavinili naši lesničtí předchůdci a vlastníci lesů. Tím, že dávali přednost výnosu z půdy (žádané smrkové dřevo v monokulturách na nevhodných stanovištích) před zachováním její úrodnosti a zdraví. Jednou se to nevyplatilo právě před sto lety zhroucením celých lesních oblastí po holožíru mnišky, a teď podruhé, když se z toho hrdý tradiční lesnický cech tenkrát vůbec nepoučil (nanejvýš jen, jak les chránit proti mnišce, a stejně se tu a tam znovu objevovala a musela se hubit leteckým postřikem), a tak po těch sto letech dorostly na holosečích po mnišce nově založené smrkové monokultury do věku, kdy stačí trocha klimatické nepřízně, ta smrky oslabí, a je tu lýkožrout, který má staré smrky se silnou borkou nejraději (na takových se přirozeně udržuje všude v přírodním lese, jenže ten je převážně smíšený, a tak mu kůrovec jen pomáhá ve vzniklých světlinách se přirozeně obnovovat). No a teď zbývá jen doufat, že se vedle pokrokových lesníků (kterých už na štěstí i u nás podle evropských vzorů nadějně přibývá, musím zaklepat) i ten konzervativní lesnický národ konečně naučí, jak se k budoucnosti lesa po takové katastrofě postavit.

Možná jsem ke svému cechu trochu ostřejší, ale to je tím, že se nemůžu smířit s naší zastaralou lesnickou politikou pod ministerstvem zemědělství, která tu má stále hlavní slovo. (Jako CHT, taky bych lesy raději viděl pod MŽP, to se ale asi nikdy nestane, bohužel).


CHT
23. 12. 2020
Dát tip

ještě podotek: v nějaké soutěži jistě odhlédnu od "ideových východisek", pokud bych to cítil na hlas, dám jej. Ještě jsem však nečetl vše. Tohle - teprve teď k věci - by se slušelo napsat veršem volným.


CHT
23. 12. 2020
Dát tip Báseň_roku

tak dobře, avi.

dlužno říci, že jsem také dělal revírníka LČR a je to jak z Oty Pavla: pumprdentlich. Raději bych pracoval v resortu MŽP, ovšem pod jiným ministrem.

Jinak jsem čekal, zda někdo z ostatnívh uživatelů zdejších pípne....písne něco na téma "mrtvý/nemrtvý les/stromy". Já v té kalamitě nyní pracuji.


Hlas


64T.B.S.
20. 12. 2020
Dát tip

Hlas


K3
20. 12. 2020
Dát tip

Hlas.


kvaj
20. 12. 2020
Dát tip

Hlas


Zpracováno bravurně, přiznám se, že si nedovedu představit, že bych dokázal v tolika slokách udržet střídání počtu slabik 11,10. Ale i další technikálie, poctivě odvedené básně, zde jsou.

Možná by se dalo říct, že právě tato dokonalost v šesti slokách přestane bavit, unaví to. Mě to však díky ději bavilo.


Dales
19. 12. 2020
Dát tip

Hlas.


CHT, díky za diskusi... posílal jsi avízo revírníkovi? Jeho názor na téma, jak jsi je naznačil, by mohl být zajímavý pro všechny čtenáře i tvůrce básně...


CHT
18. 12. 2020
Dát tip

Je to od fochu a je to velmi zajímavé. Obsahově skutečně objevné, od rytmu nyní odhlédnu. Nevím kdo tady co a jak má v těch eko-tématech, např. revírník, ale za mne, ekoteroristu, je velmi správné ptát se, "zda Bůh nebo Mefisto" (uvozovky prosím neposunovat, stejně jako velká písmena, jsou to pojmy ze západního kulturního okruhu, já je neironizuji, proto jsem dal do uvozovek sousloví). Vztáhnu-li to na některé diskutující např. na Silvariu, tak bych se já osobně spíš dovolával "Mefista", než kreacionistického boha podporovaného tezí "lidského správcovství Země".

A pokud mohu usuzovat z posledních dvou veršů.....no, mrtvé stromy zcela jistě nejsou mrtvý les. Takže bych s tím polemizoval. Ale třeba se mýlím.


Delfín
18. 12. 2020
Dát tip

Hlas!


elína m.
17. 12. 2020
Dát tip

hlas


supizmus
17. 12. 2020
Dát tip

Hlas


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru