Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podivné svátky

16. 12. 2020
1
8
755
Autor
Báseň_roku
 
 
Podivné svátky, s rouškou všude
se jenom člověk toulat smí,
dva metry odstup, tváře rudé
ni dívčí rety nespatří.
 
Stromek se doma v koutku krčí
pod tíhou ozdob barevných
a lidé pod rouškami mlčí,
kampak se vytratil jim smích?
 
Nevíš, zda napřesrok se shledáš
s těmi, co ve svém srdci máš,
snad chytíš to a sám to nedáš,
coronavir je osud náš...

8 názorů

Kočkodan
29. 12. 2020
Dát tip

 

Podivné svátky pro mne podivným dílkem nejsou. ;-)


Štírka
23. 12. 2020
Dát tip

Davam hlas, ac ten zaver bych radeji posunula do jinych sfer... ale vse jinak vystihuje realitu

hlas


Štírka
23. 12. 2020
Dát tip

Abych rekla - ruzni kritikove, pouzivajici slovo klise... a kritizujici rym takovy ci makovy... casto melou ze svych velmi tenkych zasob hledisek posuzovani... kupodivu se citi na koni... a nevi, ze si jen rypli... nic tim nerekli... jen se snazili “ jit s hlavnim proudem”... (nemusi se to vubec ale tykat  teto situace a osob v ni vystupujicich).

Jen, ze klise je casto nejvic pritomno ve “vyhledavani klise”... Ono staci necist a hledat —- a jasat z nalezeni. Asi bychom meli soudit celek... pokud se k tomu tedy citime opravneni... 


CHT
23. 12. 2020
Dát tip

rozhodně dobrý pokus. Já aktuálnost hledám a profíky momentálně nečtu.


Díky za rozvinutou diskusi s ukázkou, může být, Delfíne, přínosná i jiným, kdo píší vázaným veršem...


Delfín
21. 12. 2020
Dát tip
  • https://www.icestina.cz/rym-2/ : Rým je zvuková shoda jedné nebo více slabik na konci veršů, viz i ukázky v tom odkazu. 
  • To ovšem dost popírá definice gramatického rýmu, která by snad za něj označila i dvojici potkáš-nedáš, i když z hlediska libozvučnosti i tohle zní dost divně. Mimochodem, i ukázky rýmů v tom odkazu jsou všechny vlastně gramatické a podobné užívali i naši velcí básníci. Třeba Vrchlický ve sbírce Moderní básníci francouzští:                                                                                       Ó ženy, co lze o vás říci?                                                                 Vy tajemnou tu máte moc                                                                 nás vrhnout usmívavou lící                                                               buď v závrať neb v zoufalství noc...                                                I takový mistr používá změněného slovosledu, aby to vyznělo nevšedně a umožnilo i jiný způsob přednesu než pouhé odemletí text!                                                                                                     Podobně mi vyznívá i označování některých výrazů jako klišé, byť poeticky vyjadřují nejlépe, co chtěl autor říci.                             Podle toho by bylo klišé i prosté "Mám tě rád!", protože před námi totéž říkali miliony lidí...
  •  

trošku mně vadí verše:

kampak se vytratil jim smích? (dal bych - kampak se jim ...)

- s těmi, co ve svém srdci máš, (trochu klišé)
a rýmy : shledáš - máš  - nedáš  - náš
 

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru