Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Respektující společnost, která nerespektuje odlišný názor

18. 12. 2020
2
47
976
Autor
Stargazer

V určitých fázích dějin se lidstvu opakovaně stává, že se jeho soudobý jazyk začne z nejrůznějších příčin vyprazdňovat. Že slova přestávají plnit úlohu, k níž byla stvořena. Že ztrácí svůj obsah - ba co hůř, že jsou zneužívána k zakrývání něčeho, o čem se v dané době nesmí hovořit nahlas.

Umělecká literatura vždy dokázala zareagovat hledáním nových směrů a forem vyjádření. Tak se devatenácté století sentimentálního romantismu stalo příčinou zrodu literární moderny a avantgardy. Kýčovité slovo LÁSKA se tehdy vyprázdnilo takovým způsobem, že se spisovatelům už při jeho vyslovení začínalo navalovat a rozhodli se vyjadřovat raději v symbolech, alegoriích a metaforách.

            V 60. letech minulého století poukázal na vyprázdněnost jazyka socialismu Václav Havel. Ve svých divadelních hrách svléká donaha dobu založenou na naučených prázdných frázích. Umělý jazyk ptydepe, jež byl oproštěn od veškeré emocionality a mnohoznačnosti, byl parodií na kolovrátkový komunistický slovník, který měl zakrývat nefunkčnost a absurditu komunistického režimu. Jeho stopy dodnes nacházíme v dobových doslovech knih: „Tragédie Čechovova života spočívá v tom, že neprohlédl dějinnou úlohu dělnické třídy, nebylo mu dáno uvidět její revoluční aktivnost, pochopit její vůdčí úlohu v blízké budoucnosti, spojit sen o vítězství krásy a pravdy v rodné zemi s revolučním bojem proletariátu.“ Čtení těchto stupidních frází musí být pro mnohé z nás trpkým svědectvím toho, jak dokáže ideologie zaslepit mysl.

            Svoboda slova byla vždy úhlavním nepřítelem každé totality, ať už to byla diktatura proletariátu, fašismu nebo diktatura teokratická. Člověk by měl zpozornět, když se slovo začne stávat nástrojem moci. Když přestává rozumět tomu, co slyší. Když je slovo v kontrastu s realitou. Němci, krčící se za války a za svištění padajících bomb v krytech, poslouchali v rádiu Göringovo hřímání, že „nad územím Říše nikdy nepřeletí nepřátelské letadlo!“ A zatím se jim nad hlavami bortily jejich domy, města a sny. Propaganda je rodnou sestrou každé despocie. Ale v jaké diktatuře dnes žijeme my? Kolik je slov, které se dnes už zase nesmí veřejně vyslovit? Kolik je prázdných frází, kterými jsme nahradili pravdu?

            Je možné v dnešní hyperkorektní době veřejně nesouhlasit s názorem, že existují víc než dvě pohlaví? Nařknou vás z transfobie. Mýlil se Darwin, lhala i Bible - zrodil se NEBINÁRNÍ člověk. Do televize s ním! Tleskáme na náměstích, když Belgie zvolí první TRANSGENDEROVOU ministryni světa. Jsme tolerantní k odlišnostem a všichni se vzájemně RESPEKTUJEME. Tedy s jedinou výjimkou - že nerespektujeme odlišný názor. Zkuste nepokleknout na podporu Black Lives Matter. Média nedávno zepsula severočeského politika, když řekl, že „primárním problémem kraje je řešení cikánské otázky.“ Rasista! Romové žádným problémem nejsou a v naší zemi neexistují cikánská ghetta, ale jen VYLOUČENÉ LOKALITY, kde nežijí nepřizpůsobiví občané, ale LIDÉ OHROŽENÍ CHUDOBOU.

            Každá diktatura dobře ví, že s kontrolou myšlení je nejlépe začít už ve škole. Učitelka napsala na svém blogu, že existují hloupí a líní žáci. Kdo by to rozporoval? Světe div se, liberální hlasatelé otevřenosti a názorové svobody na ni poslali Českou školní inkvizici: „…stížnost je reakcí na mediální vyjádření učitelky školy.“ Marně se snažila hájit svou pravdu tím, že jim půjde líné žáky ukázat. Novodobá estébé pravdu nepotřebuje. Už se nerodí líné ani hloupé děti, všechno jsou to ŽÁCI SE SPECIFICKÝMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI, kterým je nutno vytvářet podmínky, aby mohli své INDIVIDUÁLNÍ POTŘEBY naplňovat. Vizí českého školství je získávání KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ pro jedenadvacáté století, v němž by měly převládat SOFT SKILLS nad HARD SKILLS a díky FORMATIVNÍMU hodnocení to pak pro všechny bude WIN-WIN. To vše zabaleno v navoněném pozlátku RVP a ŠVP. Prosazujeme RESPEKTUJÍCÍ PŘÍSTUP, proto jsme zakázali slovo trest a místo něj aplikujeme OPATŘENÍ VE VÝCHOVĚ. Místo trestání nabízíme PODPORU, a to i těm, co o ni vůbec nestojí. Polepšovny nazýváme DĚTSKÝMI DOMOVY, v nichž nejsou chovanci, ale KLIENTI, které už není třeba převychovat, ale nabídnout jim TERAPII, podporu a zejména INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP. Nikdo není vinný, ke všem bez rozdílu jsme stejně za každou cenu LASKAVÍ. Baudelaire by z toho zvracel...

            Kolik zla se dá ukrýt za tato vyprázdněná slova? Kolik nespravedlnosti, naivity a zbabělosti s sebou nese tahle utopická vize Slunečního státu? V totalitních režimech je držitel represivní moci vždy zjevný: „O tom, co je krásné, rozhodujeme my, strana!“ Když se však kontrola myšlení rodí v době svobodné a demokratické, v době míru a blahobytu, bývá o to propracovanější a v mnoha ohledech zvrácenější.

Odkud se ale šíří současná latentní diktatura liberalismu? Není v programovém prohlášení Vlády ani v závazných vyhláškách ministerstev, nekážou ji filozofové ani kněží na kazatelnách - přesto dusí společnost, plní stránky novin, vytváří atmosféru strachu a autocenzury. Nenápadně je soustružena v mírumilovných neziskovkách. Jakási nová obdoba Hlavy XXII, před kterou se všichni předem sebedestruktivně hrbí a lámou. Nevěřím, že jsme tak zbabělí, že chceme znovu zabřednout do světa ideologických klišé a dogmatických frází. Ve společnosti, kde existuje zločin, prostě musí existovat trest. Kde je lež, musí být i pravda. Rovnost je synonymem nespravedlnosti. Kde je svoboda, nesmí chybět autorita.


47 názorů

Stargazer
23. 12. 2020
Dát tip

Možná ne bez podmětu, ale s podmětem zcela určitě. Ať už vnitřní, nebo vnější motivací. Každopádně to není nic, před čím bychom měli zavírat oči a vnímat to jako neměnný osobnostní rys...


K3
22. 12. 2020
Dát tip

Nemyslím si, že třeba lenost se dá změnit bez podnětu. Lenost překoná když ho něco zaujme, vyprovokuje k činnosti. Třeba Miloš Forman o sobě tvrdil, že je líný. Bylo by fajn, kdyby tu lenost překonal a natočil víc filmů.


Stargazer
22. 12. 2020
Dát tip

Hloupost - v dnešním pohledu - je způsobena zejména "zablokováním" kognitivních schopností. Prostě tupě zírám na displej, nemusím přemýšlet, nechce se mi přemýšlet - vščak ona za mě mamka zjistí, co máme z úkol a pomůže mi ho napsat. A skočíme do PP poradny pro nějaký papír, aby na mě nemohli se známkama...     


Entropia
22. 12. 2020
Dát tip

Takže ty nuance nechápeš. "Hloupost" je konstatování stavu, který se dá změnit...? No, nejsi sám. Týká se to obou stran. A právě kvůli neschopnosti rozlišovat, analyzovat (nuance, kontext, okolnosti, hlubší příčiny) upadáme do opačného extrému. Ne kvůli liberalismu.


Stargazer
22. 12. 2020
Dát tip

Entropie, lenost není nálepka ani pečeť. To je konstatování stavu, který se dá změnit. Bez sdělování pravdy se nikam neposuneme. Člověku neprospěješ tím, že ho udržuješ ve lži, nekonečným omíláním, jak je jedinečná a svébytná osobnost.

"Ve výchově se nemá kritizovat..." To se však zdůrazňuje pouze v posledních letech. A zatím se díky tomu potýkáme jen s problémy, regresí, úpadkem vzdělanosti a nevíme, kam až to povede.

Ať si genderové studie studuje, kdo chce. Ať si kdo chce myslí, že je na světě třeba šest pohlaví. Já chci jen zachovat své právo nahlas tvdit, že pohlaví jsou pouze dvě... (kohout je přírodní anomálie, defekt) Až první chlap na světě porodí dítě, změním názor.


Entropia
22. 12. 2020
Dát tip

Stargazere, ty si snad děláš prdel. Baudelaire by zvracel?? Věříš, že svého času se neříkalo eufemisticky PROKLETÍ BÁSNÍCI, ale „pravdivě“ a „nepokrytecky“ zvrhlíci rostoucí pro šibenici?

Nezlob se, nerozlišuješ nuance. Obrovský problém někdy závisí na naprosto nepatrné nuanci, pod rozlišovací schopnosti generace, která byla vychovávaná jinak. Příklad: jsou lidé, od kterých si nikdy nenecháš pomoci, protože nerespektují slovo „ne“. Oni ti „pomůžou“ ať chceš nebo nechceš. A pak jsou jiní, od kterých si v téže věci necháš pomoct v pohodě, protože víš, že když řekneš ne, budou to respektovat. Kupodivu ti první to nedokážou pochopit. Jaképak „ne“, když danou věc „logicky“ potřebuješ? Nedokážou pochopit, že z pomoci se za jistých okolností stává násilí. Tohle uvádím jen jako příklad, protože většina lidí ten princip chápe.

Méně už lidé chápou, jak obrovský potenciál násilí obsahuje samotný jazyk. „Líné a hloupé“ děti – to je nálepka, determinující pečeť. Tolik se ve výchově zdůrazňuje, že se nemá kritizovat osoba a její vlastnosti, ale chování. Chování je změnitelné, osobnost už tak snadno ne.

Nemáš pravdu, že existují jen dvě pohlaví. Osobně jsem viděla „holku“, která měla v papírech diagnózu hermafroditus verus. Ano, je to diagnóza, tedy není to „normální“. Ale ty kritizuješ jen jeden extrém, ne už ten opačný extrém. Ve středověku byl veřejně upálen „kohout, který snesl vejce“, tedy dopustil se „bezbožného a zvráceného činu“. Chtěla jsem fanatikům z CitizenGo podepsat petici proti odmítnutí pomoci EU v souvislosti s covidem zemím, které nepřijmou ideologii LGBT. Domnívám se totiž, že takovýmto vydíráním a násilím nelze bojovat ani s covidem ani s netolerancí (ano, taková jsem zrůda a je mi putna, co si o tom kdo myslí). Když jsem si ale přečetla formulaci petice, nepodepsala jsem to. Nebudu podporovat upalování kohoutů, kteří snášejí vejce, přestože tolerance má být i k odlišnému názoru. Ale ne k stejně nebezpečnému, jen opačnému extrému.


K3
18. 12. 2020
Dát tip

Tady jsme ale v Čechách. To že jsme i my, jako společnost stále ještě dost zkostnatělí a konzervativní, v tom s tebou samozřejmě souhlasím.


Stargazer
18. 12. 2020
Dát tip

To je fakt diskuze, Luzz. Vyčteš mi v mém textu prázdné fráze a když bych je chtěl znát (abych se jich třeba příště vyvaroval), tak se Ti je najednou nechce hledat. Diskutuj konstruktivně, bez osobních animozit.   


Stargazer
18. 12. 2020
Dát tip

Otázka je, co rozumíme pod pojmem trest, K3.

J.K. Rowlingová se usmála termínu "osoby, které menstruují" a v Británii se proti ní vzedmula nenávistná kampaň. Poklesl prodej jejích knih. 

A názor? Mám radši, když je názor poddán zdravému rozumu - nikoli ideologii.


K3
18. 12. 2020
Dát tip

Stargazere: je tolik odlišných názorů, každý do televize nemůže, a nemusí mít ani odlišný názor. A k tomu řediteli, myslím si že každý z nich potřebuje mít v určitých názorech shodu, tomu se nemůže nikdo divit. Kdyby měl každý jiný názor, co by si ty děti z toho mohly vzít? Ono taky záleží jak se co řekne, myslíš že by mě někdo trestal kdybych řekl že jsou dvě základní pohlaví, ale vyskyují se i pohlaví odlišná? Někdo, a nemyslím to na tebe, potřebuje být rebel za každou cenu, a to taky není dobře, zvlášť když nezažil totalitu.


Luzz
18. 12. 2020
Dát tip

nikde nepíšu, že jsem tam žádný fráze nenašla, to je tvoje pomýlená dedukce - já jen v předchozím komentu zmínila, že nebudu konkrétní místa vypisovat. zase překrucuješ to, co jsem napsala, prostě tvoje obvyklá praxe při diskuzích. ale možná tak sofistikovanej nejsi a prostě jen nerozumíš psanému; proto se uchyluješ k takovým zoufalostem.


Diskusi se nedivím. Každý má jinak nastavenou míru "kritického myšlení", každý jinak vnímá vliv Overtonova okna. 


Stargazer
18. 12. 2020
Dát tip

Díky za příklad, Aleši

To je přesně ono. Za názor se dnes vyhazuje z práce, z komory... vše pod rouškou hyperliberalismu. 


bixley
18. 12. 2020
Dát tip

Ona je taky otázka, JAK to řekli.


Český psycholog, který do médií řekl svůj názor na Gretu T., byl vyloučen z psychologické komory...


Stargazer
18. 12. 2020
Dát tip

Říct si to můžeš, K3 - akorát Tě s tím asi nepustéí do televize, když to nebude podle hlásané ideologie.

A ten příklad s učitelkou je reálný. Řekla, co si myslí, a poslali na ni inspekci. Mít připosraného ředitele, mohla být vyhozena.


Stargazer
18. 12. 2020
Dát tip

Fajn, máme odlišný názor na "respektující a individuální" přístup k žákům. 

A v textu žádné prázdné fráze nejsou, když jsi je tam sama nenašla. Úžasná shoda.  


Luzz
18. 12. 2020
Dát tip

nejsem jen negativní. vždyť jsem ti psala, že místy zahlédnu zárodky zajímavých myšlenek. jenže - (viz můj koment dříve).

přesvědčovat tě, že se v lecčem mýlíš (např. v otázkách respektujícího a individuálního přístupu k žákům), do toho se mi vážně nechce, přijde mi, že jsi v některých ohledech trochu zabedněnej, takže zbytečná práce. podobně jako se mi nechce znovu procházet tvůj text a vypisovat ti, co všechno jsou prázdné fráze.


K3
18. 12. 2020
Dát tip Gora

Zdá se mi to takové zahořklé a ukřivděné až nenávístné vůči všemu. Nemyslím si že bych si nemohl říct so chci.


Stargazer
18. 12. 2020
Dát tip

Však já říkám, že ji neotisknou kvůli rozsahu. To není výmluva, nezáleží na ideologii v ní. Neotisknou samozřejmě ani čtyřstránkovou.

Tak moje platforma je tohle. Dát pár tisícům lidem bez rozdílu ideologie, náboženství, pohlaví k dispozici 1,5 moji stránkovou úvahu. Na tom je snad něco špatně?

Co mám společného s Orwellem? Nijak zvlášť ho v oblibě nemám... 

 

 


Stargazer
18. 12. 2020
Dát tip aleš-novák

Aleši, a může to být ještě horší. Copak to není genderově nevyvážené, že Boha označujeme maskulinem..?

       


Stargazer
18. 12. 2020
Dát tip

S Tebou je těžká dikuze Luzz. Chceš prostě být ta negativní, která za každou cenu potřebuje všechno shodit. 

Nikde není řečeno, že můj názor je jediný pravdivý. Pouze, že sdělení v úvaze je moje, tedy vlastní, svébytné. Bez frází a skrývaček. Čtenář může vyjadřovat svůj názor, jak chce (i Ty), a třeba mě přesvěčí, že se mýlím. Budu potěšen. 

Akorát jsem se Tě ptal, co jsou podle Tebe ty fráze, které v něm vidíš...   


Stargazer
18. 12. 2020
Dát tip

Nepíšu to primárně pro Písmáka - ale pro noviny. Sem to dávám, protože mě zajímají názory a zpětná vazba. A noviny dlouhou esej neotisknou. Tato forma mi vyhovuje. Je v tom shluk toho, co chci říct nahlas...

   


Věta "Bůh existuje" bude brzy označena jako DEZINFORMACE...


Luzz
18. 12. 2020
Dát tip bixley

"bez skrupulí, pravdivě tak, jak to vidím já"

- ty seš vážně vtipnej... a to, jak postrádáš jakoukoliv sebereflexi, je takový... tragikomický... pokud ty svůj text vnímáš jako ten jediný pravdivý a prostý těch frází (o čemž svědčí tvoje reakce), tak asi nemá smysl ti vypisovat, kde konkrétně jsou ty fráze užity.

prostě ten tvůj text vnímám jinak, což je normální ne? sám píšeš o respektu k odlišným názorům a sám nejsi schopen je respektovat... tohle se fakt nedá.


Stargazer
18. 12. 2020
Dát tip

Jaká je tam prázdná fráze, Luzz? Jaké obecné kecy?

Je to psáno bez skrupulí, pravdivě tak, jak to vidím já (jak ty říkáš jednostranně). Ale to je snad pochopitelné, když je to úvaha podepsaná konkrétním autorem...

 


Stargazer
18. 12. 2020
Dát tip

Bixley, asi jsem přehnaně svobodomyslný. Prostě nechci, aby mi někdo diktoval, co se může a nemůže říkat nahlas. A navíc se u toho ještě holedbal řečmi o repektující a vždy podporující společnosti.

Ale chápu, že KLDR to je úplně jiná liga :-) My zatím dobrovolně chodíme na náměstí do podporujících a respektujících průvodů. Ale běda jestli zůstaneš doma - tak jsi zpátečník, šovinista, transfobik a rasista!          


Stargazer
18. 12. 2020
Dát tip

Ale já o tom dokážu mluvit. Bohužel, aby to někdo vydal a dostalo se to k lidem, je třeba držet se limitního rozsahu. Dvacetistránkovou esej (jakou by si tato témata bezpochyby zasloužila) Ti nikdo neotiskne a Tvé úsilí přijde na zmar. O tom je taky ten text - o čem současná společnost nechce mluvit nahlas - to prostor nedostane. Například kdysi jsem napsal docela slušný dlouhý text o realitě výchovných ústavů. Ale protože je v něm pravda - většina pedagogických serverů ho nikdy neotiskne.  

Proto využívám každé volné cesty mé myšlenky ke čtenářům. I v možná místy zhuštěné podobě.  

 

   


Luzz
18. 12. 2020
Dát tip Gora

smutně vtipný mi na tomto textu přijde mimo jiný to, že kritizuješ vyprázdněnost slov a frází a přitom celé je to psané přesně tím jazykem, jakým ty opovrhuješ - prázdné fráze, obecné kecy. anebo to je uměleckej záměr? jakože formou podtrhneš obsah?

jistě, občas lze zachytit zárodek nějaké zajímavé myšlenky, ale ty ji buď zcela spolehlivě ubiješ dalšími nesmyslnými a nesouvisejícími analogiemi anebo ji podáš tak schématicky a jednostranně, že každej alespoň trochu racionálně uvažující člověk si řekne - tudy ne. takhle ne.

 


bixley
18. 12. 2020
Dát tip

Pokud toužíš po totalitě, odstěhuj se do Severní Koreje. Tam se neřeší slova líný, hloupý, druhy pohlaví, tam stačí, že se patřičně nepokloníš velkému Kimovi.


Stargazer
18. 12. 2020
Dát tip

To máš pravdu - ale na to nemám čas ani prostor. Jsem tlačen normostranami.  :-)


Stargazer
18. 12. 2020
Dát tip

Autor má jasno, o čem chce psát. Vše souvisí se vším. 

Prázdná slova. Fráze. Sebeklam. Neschopnost rozeznat klišé od pravdy. Přijetí lži. Totalitní myšlení v rádoby svobodné společnosti. Slepé přejímání vyprázdněného slovníku.  

  

 

 


Stargazer
18. 12. 2020
Dát tip

To sice nezavřou - ale dost možná Tě za to vyhoděj z práce... 


bixley
18. 12. 2020
Dát tip

Totalita by to byla, kdyby tě poté, co řekneš, že je někdo hloupej, línej nebo Cikán zavřeli, vyhodili z práce apod.


Stargazer
18. 12. 2020
Dát tip

Jistojistě je to již nějaký "diktát". Za některé názory, které ještě našim babičkám a otcům připadaly normální a neměnné, Tě dnes pronásledují státní orgány. Nepustí Tě s nimi do médií apod.

Ale nejpodivěnější je, že se to vše děje pod zástěrkou vnucovaného "dobra".


bixley
18. 12. 2020
Dát tip

nevím, jestli to nazývat totalitou. Každopádně to není záležitost jen češtiny.


Stargazer
18. 12. 2020
Dát tip

Tak nějak to bude, Bixley. Sohlasím s Radkinem Honzákem. Naučili jsme se všechno si tak nějak omluvit.

Domnívám se však, že když Ti určité myšlenkové paradigma někdo silou nutí, začíná se to blížit totalitě...  


bixley
18. 12. 2020
Dát tip

Myslím, že to, co popisuješ, není totalita, ale jakési celoevropské myšlenkové paradigma. 

Připomněl jsi mi Radkina Honzáka, který v jednom pořadu říkal, že to, co dřív byly hříchy, jsou dnes psychické úchylky: místo lenosti máme prokrastinaci, místo obžerství a smisltva různé druhy závislostí apod.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru