Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pád

20. 12. 2020
15
30
1139
Autor
bixley

Tematický den - Den dlouhých zimních stínů

Robert právě dojel ke svaté Juliáně. Tato socha byla často cílem jeho cyklovýletů. U ní bylo rozcestí, odkud často pokračoval do Tuchoměřic nebo na Přední Kopaninu. Dnes pojede do Statenic, rozhodl se. Naposled tam šel jen pěšky.

Malou pauzu a oddech si tu dopřávalo pár dalších cyklistů. Rodinka s dětmi seděla na lavičce, jedno dítě kousalo do banánu. Po včerejším dešti naprostá idylka. Sluneční paprsky krásně pronikaly stromy a osvěcovaly sochu. Škoda, že tu nemám foťák, zalitoval Robert.

K rozcestí přijel další cyklista. Byl to mladík asi dvacetiletý. Robert si pečlivě prohlížel jeho stroj. Nó, ten má lepší kolo než já, určitě odlehčený. Potom pohlédl na jeho helmu. Ta bude taky drahá. Ale aspoň by si ji moh zapnout, frajírek jeden.

Mladík zastavil jen na chvíli a potom se vydal rovně. Jede stejným směrem jako já. Možná jsem mu měl říct o tý helmě. Ale nejspíš by se na mě naštval a ještě by mi řekl něco peprnýho, uvažoval Robert. Ostatně, stejně  pojede za ním, tak na něj ještě může zavolat.

Vydal se po lesní cestě, ale mladíka zahlédl už v ohybu. Ten to teda pálí! Toho asi těžko dohoní. Po nějaké chvíli se cesta začala svažovat a musel se na ní vyhýbat kořenům a kamenům, často ukrytým pod listím. Někdy je uviděl až na poslední chvíli. Přehodil si nižší rychlost a musel jet opatrně a pomaleji. Teda, jestli se tudy ten kluk tak řítil, musí to bejt fakt borec, napadlo ho. Při pěším výletě si ani neuvědomil, jak je tu zrádný terén. Po dešti bylo navíc všechno mokré.

Svažitá cesta plná vyčnívajících nástrah byla dost dlouhá. Věděl ale, že dojede na rovinku. Tam musí zastavit, protože za ní je krátký, téměř kolmý sešup. Už se k ní blížil. Začal brzdit a v tom uslyšel obrovskou ránu. Proboha, co to bylo? Taková šlupka!

Dojel k onomu nebezpečnému místu a zastavil. Pohlédl z prudkého kopečka dolů a tam uviděl mladíka ležet. Zřejmě sjel ten prudký bahnitý úsek, dostal smyk, stroj se vymkl jeho kontrole a kluk vletěl do nejbližšího stromu. Nezapnutá helma mu spadla a ležela o kus dál. Zvednuté přední kolo se ještě setrvačně točilo.

A kruci! pomyslel si Robert. Co teď? Asi bych mu měl poskytnout první pomoc, ale o to, co dělat, když má někdo úraz a ztratí třeba vědomí, se nikdy nezajímal.. A že občas na cyklostezkách a různých lesních cestách někoho spadnout viděl! Teď neví, co si počít. Něco musím sakra udělat. Každopádně zavolám záchranku, sem by se už mohli dostat, nejsme daleko od Statenic. Pane bože, jaký je to číslo? 155? Nervózně hledal v batohu mobil. Ježišmarija, mobil je vypnutej! Než ho pustí, ztratí další drahocenné vteřiny, letělo mu hlavou. Co kdyby se pokusil toho kluka naložit na kolo a někam popovézt? No jo, ale to by mu mohl spadnout. Vypadá to, že je v bezvědomí. Á, mobil se zapnul. Robert horečně vyťukal 155. Nekonečné vyzvánění. Vezme to vůbec někdo? Ozvala se dispečerka. Robert jí překotně sdělil své jméno a kde se nachází. Potom se snažil popsat, jak k pádu došlo, i když si to spíš jen domýšlel.. Dispečerka mu začala dávat instrukce.

„Mám ho zabalit do něčeho teplýho? Tak moment.“

Robert chtěl odložit mobil, aby mohl vyndat z batohu náhradní bundu, ale jak spěchal, mobil spíš odhodil a ten spadl na jakýsi špičatý kámen, otevřel se a vyhřezly z něj všechny útroby.

„Do prčic!“ Teď si bude muset nějak poradit sám. Nemůže se zdržovat a dávat mobil dohromady, kdoví, jestli to vůbec ještě půjde. Musí se hlavně postarat o toho cyklistického cvoka.Takhle totiž jezdí jedině cvoci.

Snad ale záchranka přijede. Mají přece jeho polohu.

Robert zabalil mladíka do své bundy. Ještě že rezervní oblečení vozí s sebou. Chvíli se mu zdálo že nedýchá. Trochu ho to rozhodilo. Krucinál, kdyby tu někdo šel! pomyslel si. Ale dejchá, ubezpečil se, když mu položil ruku na hrudník.

Měl by aspoň s sebou vozit obvaz a nějakou dezinfekci.

Bože, to je k nepřečkání. Nikde nikdo.

Jen jestli se ta sanitka sem dostane! Cesta je dost úzká. Co kdyby kluka naložil a kousek popovezl? Snažil se jeho tělo nadzvednout, ale zase mu sklouzlo zpátky. To se mu určitě nepodaří. Vzdal to. Musí čekat.

K Robertovu milému překvapení se po chvíli objevila na lesní cestě sanitka. Kvůli terénu jela dost pomalu. Robert už jako ve snách sledoval práci saniťáků, kteří mladíka ošetřili a na nosítkách naložili do sanitky.

Když sanitka odjela, s úlevou si oddechl. Teď může pokračovat. Nasedl na kolo a v hlavě si stále přehrával celou událost. Nejlepší by bylo koupit celou lékárničku. Jo, a taky musí spravit mobil.

Byl tak pohlcen myšlenkami, že příliš nesledoval cestu. Najednou na něco najel, kolo ho přestalo poslouchat, snažil se udržet řídítka, ale spadl z kola a to se překlopilo na něj. Nějak se mu při tom zkroutila pravá noha. Cítil v ní hroznou bolest a nemohl s ní pohnout. Možná ji má zlomenou. Začínalo se šeřit. Byl prosinec, lesem se už táhly dlouhé zimní stíny.

Perfektní. Mobil mám rozbitej, nikdo tu není, kdo teď pomůže mě? projelo mu hlavou.

Snažil se marně zvednout kolo. Náhle uviděl dítě, které pozoroval u Juliány.

„Na!“ podávalo mu nakousnutý banán.

Je to skutečnost nebo sen? Není to Ježíšek?

 

 

 

 


30 názorů

bixley
15. 01. 2021
Dát tip

kvaji, díky za připomínky. Určitě opravím. Ten ježíšek tam byl navíc kvůli předvánoční době.


kvaj
15. 01. 2021
Dát tip

Povídka má gradaci a srozumitelné sdělení inzerované s přiměřenou dávkou vkusu. Tím Ježíškem jsi ale zabila pointu. Chtělo by to také si pohrát s vyprávěním.

Uvedu příklady:

první dvě věty - byla, bylo; často cílem nebo častým cílem; krásně pronikaly je banální; přehodil si na nižěí rychlost je nesmysl - na lehčí převod. Po dešti bylo všechno mokré - stačilo - bylo po dešti, protože je obecně známo, že když naprší, je mokro.


Luzz
14. 01. 2021
Dát tip

stylem mi to přijde trochu jako slohovka na téma "proč musím na cyklistické výlety vozit lékárničku".


bixley
11. 01. 2021
Dát tip

Jamardi, děkuju.

Lakrove. trochu to byl zážitek z jízdy po tomto úseku, ale nic se mi naštěstí nestalo. :-)


Lakrov
11. 01. 2021
Dát tip
Má to celkem spád, a ikdyž mi to vzhledem k obsahu přijde takové trochu "tendenční", mravoučné, trochu jako inovované Rychlé Šípy, baví mě to číst. Konec je náhlý a rychle střidá nálady od beznaděje až téměř k anekdotě. Tip.

Jamardi
11. 01. 2021
Dát tip

Ten závěr mě něco připomíná, i když v mém případě se to netýkalo nehody na kole. Myslím to s tím banánem, ne Ježíškem. Ale ten Ježíšek je tam asi dobře, celé to nějak odlehčuje.


bixley
06. 01. 2021
Dát tip

Dík, Johanko.


bixley
30. 12. 2020
Dát tip

To je dost překvapení. :-) Ale ano.


K3
30. 12. 2020
Dát tip

Renato, mohu nominovat do PM?


bixley
24. 12. 2020
Dát tip

Konstantine, dík. Máš pravdu, ten Ježíšek je tam trochu navíc. Inu, když jsou ty vánoce... :-)


Ten Ježíšek tam byl jaksi navíc, ale jinak prima příběh o tom, že člověk nemusí být šílenec, aby se mu něco podobnýho stalo


bixley
21. 12. 2020
Dát tip

Karle, moc díky. Přítel cyklista mi první verzi dost zkritizoval, tak jsem to postupně vylepšovala. :-)

Já jsem taky v dětství jezdila na kole bez helmy.

S tím Ježíškem jsi to dobře vyřešil. :-))


K3
21. 12. 2020
Dát tip

Ještě dodávm všem: nevěřte na Ježíška, ten je v kolébce a musel by se přetrhnou. Byl to obyčejnej kluk od vedle s mobilem, který věděl co má dělat:).


K3
21. 12. 2020
Dát tip

Už minule se mi tvá povídka líbila, potom, když jsem četl zápornou reakci na mé posouzení, říkal jsem si, že jsem tě možná přecenil. Ale já spoléhám na první dojem po přečtení a myslím si, že i většina čtenářů. Tohle hezky gradovalo napětí až do konce s dítětem. Možná by to bylo ještě zajímavější, kdyby tam místo toho mladka ležel někdo úplně jiný, ale i tak se mi to moc líbilo. Jako kdybys našla tu správnou polohu, která ti svědčí. Jen pro zajímavost. Dřív helmy nenosil nikdo a není to tak dlouho, co jsou povinné. Rád dávám tip.


bixley
21. 12. 2020
Dát tip

Kočkodane, máš pravdu, i když hejkal mu možná tu sanitku přihejkal. :-))


Kočkodan
21. 12. 2020
Dát tip

 

Na kazdý pád nelituji, ze jsem tvoje dílko cetl. Také si spís tipuji Jézíska nez hejkala.


bixley
20. 12. 2020
Dát tip

Nevím, Evži, ale samozřejmě díky.  :-)


Tak to se ti povedlo, Renato. Super čtení.


bixley
20. 12. 2020
Dát tip

Vesuvanko, díky za tip.


vesuvanka
20. 12. 2020
Dát tip

Pěkně napsané, napínavé, zajímavý  závěr. Také si myslím, že to byl Ježíšek. TIP


bixley
20. 12. 2020
Dát tip

Blacki, tak to je správný.:-)


Ani jsem nedutla a četla.....jasně, že to byl Ježíšek!...otevřený konec se podle sebe ukončím......*/************************************


bixley
20. 12. 2020
Dát tip

Díky, Dagmaram


Dagmaram
20. 12. 2020
Dát tip

Líbilo. Ten tajemný vánoční konec...tip


bixley
20. 12. 2020
Dát tip

Nami, díky.


bixley
20. 12. 2020
Dát tip

alegno, já si to taky myslím. A zachránil ho! :-)


Alegna
20. 12. 2020
Dát tip

napínavé s otevřeným koncem ....byl to Ježíšek na stopro :)***


bixley
20. 12. 2020
Dát tip

Díky za tip, Čudlí.


bixley
20. 12. 2020
Dát tip

Ireno, díky, chtěla jsem, aby ten závěr trochu věstil blížící se vánoce.:-)


Gora
20. 12. 2020
Dát tip

Docela akční, Renato:-)

Závěr trochu z říše "dlouhých zimních stínů", ale proč ne... fajn, zase něco jiného, než bych od tebe čekala.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru