Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sezona lásky neskončila

20. 12. 2020
4
9
301
Autor
Delfín

Jeden z mých již archivních pokusů ve veršotepárně, kdy jsem si hrál se slovíčky podle zadaných pravidel. Byla  to fajn zkušenost...

Balatta na zadaná slova: sezóna*čistota*zázrak*líbání*lesík.

(Forma: abba cde_cde_effa)

 
Sezóna lásky neskončila,
dál touhu pociťuji zrána,
otevře se mi ráje brána?
Učiň ten zázrak, dívko bílá!

Čistota citů mých je dána,
s křišťálem srovnal bych je asi,
jsem upřímnosti věrný synek.

Polibky tvé jsou božská mana,
tak bez ohledu na počasí
k lesíku mířím teď přes rynek,

v hájovně vezmu si tvůj vínek,
jsi krásná, prostě k zulíbání,
tatík tvůj v lásce nám nezbrání,
na kňoura číhá dnes, má milá...

 

 

 


9 názorů

Delfín
28. 02. 2021
Dát tip Savage Flame

S.F.: Rád jsem rozšířil tvé obzory! Na tom odkazu se dole přes to "následující" proklikáš až na začátek. Nebo tam přejdi rovnou: https://versoteparna.blog.idnes.cz/?strana=8. (A cíleně se dostaneš hned na určitou stránku jen změnou číslice na konci! nebudeš muset listovat...)

Já soutěžím rád, jen pro tu radost z tvorby. Do ničeho tě nenutím, ale projdi si to, koukni na to, jak se se zadáními popasovali jiní! Je to poučné i třeba tě to inspiruje. A když si to zkusíš, získáš větší gryf, pohotověji si budeš vybavovat potřebná slova a snadněji to skládat do veršů. (Vím to z vlastní zkušenosti.)

Jak píšeš o té repetici, jukni na stranu 3 toho odkazu, tam je kromě balaty i pantun a to je dost obtížná forma, protože tam se sudé verše opakují v další sloce jako liché, k nim přiřadíš dva nové a tak to jde, dokud máš nápady (není to omezeno počtem veršů), ale poslední verš musí být opakováním prvního. A k tomu dospět není snadné!

Nu, hodně zábavy s objevováním nových literárních forem...:-D


To Delfín: Dekuji moc za info a osvetleni. Ja nejsem v poezii moc soutezivy, mozna si zkusim pohrat sam pro sebe, ale bude muset byt vylozene nalada a cas... Me spis zaujala ta forma. Jako history freak s tim, ze me zajimala vzdy i hudba, jsem na balattu take narazil a to zadani, co jsi uvadel, mi prislo az jako na balattu moc komplikovane, tak jsem se zeptal... ;) Mam totiz balatty zazite s "jednodussi" formou kdy se stridaji de facto jen ab... napr AbbaA bbaA... I kdyz ono diky te repetici, to nemusi byt taky nejlehci, specialne v cestine, ktera ma vic variant koncovek, nez romanske jazyky. Jak jsem psal, ptal jsem se ciste ze zvedavosti... ;) S.F.


Alegna
27. 02. 2021
Dát tip

:) dobře ještě i za text


Delfín
27. 02. 2021
Dát tip Savage Flame

Savage Flame: Dík za tip!

Jinak k dotazu: Bylo zadáno obojí, i když ty formy nám třeba zjednodušili, Třeba tady měl být poslední verš alexandrín, ale nelpěli na něm. Byla to přece jen taková masovější zábava.  Tady máš zadání i dílka, bylo to přes rok.

https://versoteparna.blog.idnes.cz/

Forma byla na celý měsíc stejná, ale slova se měnila každý týden. V pondělí je tam Shaana dal, zpravidla ráno, je ajťák. No a do čtvrtka 17:00 jsi to musel odeslat ve formuláři s nickem a mejlíkem, protože pak i omezili počet soutěžních příspěvků na 3. U těch jednodušších forem jako je rispet jsem jich i já měl 15! No a ostatní zveřejnili jen na takové paralelní stránce FB, kde se to objevilo dříve než na tom iblogu a byly tam i dílka, co přišla pozdě a tedy mimo soutěž. Takže jsem trochu fixloval v tom smyslu, že jsem psal i pod jinými nicky a uvedl jiné své mejlíky. I jako Delfín tam někde jsem...Byla to fajn zkušennost, já obdivoval v telce třeba JIrku Žáčka v podobných soutěžích, kdy ovšem dostávali fakt vypečená slova a měli na to jen pár minut.

(I když ta naše tahal Shaana náhodně z knížek: jednu vzal, otevřel, zabodl prst a vypsal prvních pět podstatných jmen. Myslím, že i tady mám Villonskou balladu, kde jedno ze slov bylo "prdel!" Měla by být pod jménem "K oslavě lásky pozvedám svůj hlas...")

Většiny kol jsem se zúčastnil, byť hlavně jako Shane. Ale někde jsem musel použít víc nicků a mejlíků, pokud jsem toho napsal víc a chtěl být v soutěži. No, mám jich sedm, i jako Delfína mne nalezneš. Nakoukni a třeba si něco zkus. :-D


Delfín
27. 02. 2021
Dát tip

Jenom nadpis? Víš, co dá někdy práci vymyslet cosi smysluplného, když máš použít zadanou formu a ještě pět slov? :-)


Ciste ze zvedavosti... Byla zadana jen slova, nebo i presna forma...? Jinak tip i ode me... ;) S.F.


Alegna
26. 02. 2021
Dát tip

Hezké, už jen ten nadpis si zaslouží tip


Delfín
20. 12. 2020
Dát tip

Díky, Benetko!

Jsem přece jako Delfín hravý, 

s veršíky hrát mne stále baví...

:-)


Benetka
20. 12. 2020
Dát tip

Hezké - povedené! ;)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru